Winnende putt Ciganda bezorgt Europa voor derde keer op rij de Solheim Cup

Nieuws
Carlota Ciganda gaat op de schouders na haar winnende putt. (Foto Mark Runnacles / LET)
Carlota Ciganda gaat op de schouders na haar winnende putt. (Foto Mark Runnacles / LET) (Foto: Mark Runnacles / LET)

Carlota Ciganda bracht Spanje én Europa in extase op de laatste dag van de Solheim Cup. In eigen land was uitgerekend de Spaanse degene die voor Team Europe het verlossende veertiende punt binnenbracht waarmee het team van captain Suzann Pettersen zeker was van behoud van de prestigieuze trofee.

Echte winst was er niet na het gelijkspel (14-14) tussen Europa en de USA, maar als houder van de Solheim Cup volstond dat voor Europa om de trofee opnieuw te mogen bijschrijven op de erelijst. Dat gebeurde voor een derde keer op rij, en dat is uniek voor Europa, dat daar nooit eerder in slaagde.

Op de prachtige baan van Finca Cortesin was al snel duidelijk dat het close zou zijn in de strijd tussen de beste golfsters van Europa en de Verenigde Staten. Team USA nam soms het voortouw, maar Europa knokte zich steeds weer terug, en zo brak de beslissende zondag aan met een 8-8 tussenstand. Daarmee kon het in de singles natuurlijk nog alle kanten op.

En zo ging het ook. Europa pakte een paar keer een vroege voorsprong, maar leek het momentum te verliezen door die marges ook weer te verspelen. Zo kwam er na tien van de twaalf partijen een 13-13 tussenstand op het bord.

Dat was het moment waarop Carlota Ciganda zichzelf in de boeken sloeg. De Spaanse, uiteraard gesteund door de fans uit haar thuisland, koesterde na een birdie op de zestiende een hole voorsprong tegen de voormalige nummer één van de wereld Nelly Korda. Op de zeventiende hole, een par 3, sloeg ze haar teeshot op minder dan een meter van de vlag. Korda slaagde er niet in de noodzakelijke birdie te produceren, waarna Ciganda mocht putten voor het behoud van de Solheim Cup. De Spaanse faalde niet, en dat was het begin van een spontaan feest op de green van de zeventiende.

Dat in de allerlaatste partij Lexi Thompson nog de Verenigde Staten langszij bracht door winst op Emily Pedersen mocht de pret uiteraard niet drukken.

Carlota Ciganda was euforisch na haar beslissende putt, hoewel ze vertelde niet eens meer goed te weten wat er daarna allemaal gebeurde. ,,Maar dit is prachtig, een hoogtepunt in mijn loopbaan. Dit ga ik echt in mijn hele leven niet meer vergeten. Ik heb nu heel veel gewonnen in mijn loopbaan. Het enige dat eigenlijk nog ontbreekt, is een Major.’’

Team Europe viert feest met de Solheim Cup. (Foto Tristan Jones  / LET)
art cover
Hoge nummers nekken Mike Toorop
21 nov., 09:47
art cover
Dutch Golf Company: je eigen golfsimulator thuis
21 nov., 09:44
art cover
De ProTee VX launchmonitor: indrukwekkend
21 nov., 09:42
art cover
Martijn & Jan Kees: geen garanties
8 nov., 18:01
art cover
SR Golf, de custom fitting specialist
8 nov., 17:59
art cover
Door de Fundamentele Routines van Liesbeth Pauwels: Hier. Stopt. Rugpijn.
31 okt., 19:30
art cover
iGolf MIX, de serieuze en gezellige gemengde competitie
31 okt., 15:45
art cover
Pin High verbindt zich tot en met 2026 als partner aan de Holland Golf Show
31 okt., 15:41