Valencia, dat is niet alleen paella en sinaasappels, maar ook golf

Nieuws
De geweldige golfcourse van La Galiana werd in 2019 niet voor niets uitgeroepen tot beste golfcourse van Spanje.
De geweldige golfcourse van La Galiana werd in 2019 niet voor niets uitgeroepen tot beste golfcourse van Spanje.

Valencia, da’s de stad van paella en sinaasappels. Maar misschien moeten we daar zo langzamerhand ook golf aan toevoegen. Rond de zo sfeervolle Spaanse stad wemelt het inmiddels namelijk van de aantrekkelijke golfcourses. De combinatie met al het moois dat de stad te bieden heeft en het aantrekkelijke klimaat maken Valencia een absolute topbestemming voor golfers.

Valencia is één van de mooiste steden van Europa en zeker van Spanje. Mooi gelegen aan de Middellandse Zee, niet te groot, niet te klein. En met een geweldige architectuur! Wereldberoemde architect/ingenieur Santiago Calatrava Vallo, geboren in Valencia 1951, maakte van zijn geboortegrond een stad die je gezien móet hebben. Hij liet de rivier Turia droog leggen om tussen 1996 en 2009 de ‘Stad van Kunst en Wetenschap’ te bouwen met daarin het grootste aquarium ‘Oceanogràfic’. Daarnaast de Hemisferic, het Paleis der Kunsten Reina Sofia en nog zo veel meer. 

Wie niet golft hoeft totaal niets te kort te komen in Valencia. De stad heeft nog geen miljoen inwoners, is ongeveer zo groot (of zo klein) als Amsterdam. Daar doemt nog een vergelijking met onze hoofdstad op: fietsen. Er mogen dan niet zo veel rijwielen in Valencia zijn als in Amsterdam, Valencia is wel degelijk een fietsstad. De stad ligt vol fietspaden en overal zijn fietsen te huur. Per fiets is trouwens de beste manier om deze stad te verkennen. Indrukwekkend zijn de gebouwen van Calatrava. Persoonlijk vonden wij het diner in het aquarium van Oceanogràfic het allermooist, met 360 graden omgeven door de mooiste vissen. Het klaargemaakte visje uit de zee, niet uit het aquarium, smaakte opperbest. 

Las Arenas

En aan die zee ligt misschien ook wel de leukste uitvalsbasis: het Hotel Las Arenas, een absoluut tophotel direct aan het lange zandstrand van Valencia. Het – voluit – Las Arenas Balneario Resort telt vijf sterren en hoort tot het selecte en prestigieuze gezelschap van de Leading Hotels of the World. Kortom, een garantie voor een even luxueus als prettig verblijf.

Hier kom je zelfs als verwende golfer helemaal niets te kort. Geniet van de geweldige spa, en zoek daarna een plaatsje in de Brasserie Sorolla om je over te geven aan de heerlijke creaties van chef José María Baldo. Culinair genieten met een fantastisch uitzicht op de Middellandse Zee. Las Arenas ligt ook nog eens geweldig: vlakbij de levendige haven, terwijl je ook net zo makkelijk vanuit het hotel het bruisende centrum van Valencia inloopt, met als z’n terrasjes, barretjes en het typisch Spaanse leven.

Om geweldig te golfen hoef je ook niet ver te zijn. In de bergen ten zuiden van Valencia ligt de spectaculaire La Galiana. Dat is werkelijk waar een verborgen diamant in het pakket van 3D Golfvakanties. Een parel van een golfbaan in La Barraca de Aguas Vivas. Jose Cancedo ontwierp de golfbaan La Galiana, wat zoveel betekend als ‘De Vallei’, die open ging in februari 2011. Het is dan ook een beauty van een baan. Uitgeroepen tot beste golfbaan van Spanje in 2019. Evengoed kun je er in alle rust golf spelen. Een medewerker van de golfcourse vertelde: ,,In het laagseizoen spelen hier 20 tot 25 man/vrouw op een dag en in het hoogseizoen 60 tot 70.’’

Aqua de Valencia

Dit heeft te maken met het feit dat La Galiana geen lidmaatschappen kent. De baan is 24/7 open voor iedereen om golf te spelen op de prachtige holes van hoog naar laag, van laag naar hoog en van tee naar de verte. Na afloop een glaasje ‘aqua de Valencia’, de mix van cava met sinaasappelsap. 

Een must op het lijstje van golfers is natuurlijk ook El Saler, de topbaan waar al menig Spaans kampioenschap werd gespeeld. 

El Saler betekent zoiets als ’de kwelder’, en ligt ook inderdaad op de grens van land en zee. De Spaanse golfbaanontwerper Javier Arana ging in de 60’er jaren wekenlang in de streek en op het strand bivakkeren voor hij de achttien holes ontwierp. Hij wilde precies weten hoe de wind waaide en daar speelde hij op in. El Saler doet ook denken aan de Noordwijkse. Een deel van de holes is echt links, een ander deel heeft wat meer bos. Nog een overeenkomst: allebei een absoluut genot om te spelen.

En dan heb je ook nog El Bosque, een course die echt ten westen van Valencia in het binnenland ligt. El Bosque is een heuvelachtige parklandbaan met geurende sinaasappel- en eucalyptusbomen. Glooiend met brede fairways en geweldige uitzichten. Vooral hole tien is prachtig. Genoeg ruimte op de fairway vanaf de tee. Met het clubhuis in de rug afslaan en dan verbaasd zijn hoe ver de bal komt, of juist niet.

Winter, voorjaar, najaar; het is allemaal ideaal om Valencia te bezoeken en te golfen. Bij 3D Golfvakanties hebben ze alle kennis in huis om iedereen aan een geweldige golfbreak te helpen.

Hotel Las Arenas: luxe met een geweldige ligging. Dit is de perfecte uitvalsbasis als je in Valencia bent.
Afbeelding
art cover
De droomreis van Matthieu Pavon
8 feb, 20:30
art cover
Groeiend verzet bij spelers PGA Tour tegen genadige terugkeer LIV-gangers
8 feb, 17:38
art cover
Golfen met aanvaarding: omarm de onvoorspelbaarheid op de golfbaan
6 feb, 12:53
art cover
Costa Navarino zet Griekenland op de kaart als golfbestemming: een paradijs vo..
18 jan, 09:13
art cover
De échte parels van Mallorca? Zonder twijfel Alcanada en Pula Golf.
18 jan, 09:08
art cover
Quinta do Lago heeft álles wat je kan wensen: een blauwdruk voor perfectie
18 jan, 09:06
art cover
CEO Sean Moriarty wil altijd nóg beter: 'Quinta do Lago is nooit klaar'
18 jan, 08:58
art cover
Samanah Golf in Marokko: met recht een oase in de woestijn
18 jan, 08:50