Pablo Larrazábal prachtige winnaar van het KLM Open

Tour
Pablo Larrazábal kust de trofee van het KLM Open na zijn overwinning op Bernardus. (Foto Golfsupport.nl)
Pablo Larrazábal kust de trofee van het KLM Open na zijn overwinning op Bernardus. (Foto Golfsupport.nl)

Pablo Larrazábal had op de laatste hole nog een toegift. Met een birdie sloot de leider van het klassement zijn ronde af waarna hij zijn handen als winnaar van het KLM Open in de lucht stak. Larrazábal is de achtste Spanjaard die het toernooi wint. De Nederlander Rowin Caron eiste met een achtste plaats als beste Nederlander op Bernardus ook een hoofdrol op.

Met een prachtige laatste putt op hole 18 kreeg de 40-jarige Larrazábal het uitzinnige publiek op de banken. Die birdie tilde het uiteindelijke verschil met de nummer twee, landgenoot Adrian Otaegui, naar twee slagen. De Deen Rasmus Højgaard en de Zuid-Afrikaan Deon Germishuys deelden de derde plaats.

,,Het maakt niet uit hoe hard je in het begin rent, je moet aan het einde hard rennen om de race te winnen.’’ Deze wijze woorden sprak de winnaar direct na afloop. ,,Dat is wat ik heb gedaan.’’

Achtste Spaanse winnaar

Larrazábal is na Ángel Miguel (1965), Ramón Sota (1966, 1971), Seve Ballesteros (1976, 1980, 1986), José Maria Olazábal (1989), Miguel Ángel Jiménez (1994), Gonzalo Fernández-Castaño (2005) en Sergio García (2019) de achtste Spaanse naam die op de beker wordt gegraveerd. “Dit is niet alleen een beker, maar dit is historie”, met deze woorden werd de kampioen bij de persconferentie zelfs een beetje emotioneel. De temperamentvolle Larrazábal won enkele weken terug ook al in Zuid-Korea en zal zijn vizier nu richten op kwalificatie voor het Europese Ryder Cup-team.

Rowin Caron, beste Nederlander

De Nederlander Caron, die de laatste jaren een bestaan als profgolfer in de Verenigde Staten probeerde op te bouwen, liet zich deze week op Bernardus ook niet onbetuigd.

Hij werd gedeeld achtste en verdiende daarmee niet alleen zijn grootste cheque ooit (ongeveer 45.000 euro) maar ook een plekje in het deelnemersveld van het Porsche European Open in Hamburg volgende week. Bovendien kreeg Caron de Gerard de Wit-medaille uitgereikt, de onderscheiding voor de beste Nederlander in het toernooi.

,,Ik stond lekker te spelen en voelde me goed in de baan’’, keek Caron voldaan terug op de slotdag. ,,Ik was niet bezig met winnen, ook al wist ik wel een beetje dat ik op een gegeven moment close stond. Het ging misschien een paar keer door mijn hoofd.’’

De op een na beste Nederlander was door de terugval van Luiten in de laatste ronde Lars van Meijel, op de zestiende plek. ,,Ik heb me goed teruggevochten. Het was weer een mooie ervaring. Ik heb laten zien dat ik op dit niveau meekan, ook na een slechte start. Dat voelt fijn’’, zei de Brabander.

Focus 

Joost Luiten (21ste) verliet vanzelfsprekend lichtelijk teleurgesteld Bernardus. Net als vorig jaar speelde hij zijn beste ronde van de week al op de eerste dag. Toen was het verval daarna groot. Nu minder groot. ,,Maar ik ben na donderdag wel alleen maar weggezakt. Dat is niet goed, maar dat maak je ook mee in golf. Op een aantal momenten was de focus er niet helemaal en dan loop je hier snel achter de feiten aan.’’

Vlak achter Luiten eindigde Daan Huizing op een 29ste plaats. Voor Huizing, die een aantal weken aan de kant stond met een nekblessure, was dit de tweede top-30 plaats dit seizoen. Vince van Veen, voor wie dit niveau geen wekelijkse kost is, mag niet ontevreden zijn met een zeventigste plaats.

Beste amateur

Voor Lars van der Vight (55ste) kon het KLM Open na vrijdag al niet meer stuk. Hij was de enige Nederlandse amateur die de cut haalde en werd vandaag de beste amateur in het hele veld. Dat leverde hem de Robbie van Erven Dorens Trofee op. ,,Vooraf had ik natuurlijk voor dit resultaat getekend’’, aldus de speler van de Nederlandse amateurselectie van de NGF, die later professional hoopt te worden. ,,Maar nu nog niet. Daarvoor heb ik als amateur nog te weinig gepresteerd.’’

art cover
Korver & Korver
10 apr, 11:16
art cover
Column Leo: Andere koek
10 apr, 10:59
art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
De Pin High Zomertoppers zijn er weer! De beste golfdeals voor deze zomer
8 apr, 15:30
art cover
Reset je spierstelsel met MAT®, het geheime wapen van Bryson DeChambeau!
8 apr, 15:27