KLM Open 2023: Pablo Larrazábal onderdeel van de geschiedenis

Tour
Pablo Larrazábal schreeuwt het uit van vreugde na de winnende putt in het KLM Open. (Foto Golfsupport.nl)
Pablo Larrazábal schreeuwt het uit van vreugde na de winnende putt in het KLM Open. (Foto Golfsupport.nl)

Natuurlijk, hij staat bekend als temperamentvol. Maar de manier waarop Pablo Larrazábal op de green van de achttiende zijn overwinning in het KLM Open vierde, was opvallend. Alsof de Spanjaard nog nooit iets had gewonnen. Dat gaf maar aan hoeveel zijn zege betekende voor de Spanjaard, die met de winst op Bernardus zijn teller op negen overwinningen zette.

Kreeg het KLM Open met Pablo Larrazábal een mooie winnaar? Absoluut. De inmiddels 40-jarige man uit Barcelona is gewoon een grote naam op de DP World Tour, waar hij juist de laatste maanden weer flink aan de weg timmert. De hele periode rond Covid was voor familieman Larrazábal een hel, maar daarna kwam de Spanjaard pas goed los. Vier overwinningen telt zijn erelijst in een periode van pakweg vijftien maanden. In april was hij nog de sterkste in Korea, en nu volgde dan het KLM Open.

Daarmee mag ’ons’ Open weer een grote naam bijschrijven op de toch al indrukwekkende erelijst. Geen eendagsvlieg als Tobias Dier, die de winst dankte aan de ronde van zijn leven en daarna nooit meer iets presteerde. Of als Kristoffer Broberg, twee jaar terug oppermachtig op Bernardus, maar inmiddels weer ver weggezakt in de wereld van professioneel golf. Pablo Larrazábal is van een heel andere allure. Een publieksspeler, spectaculair om naar te kijken, bijna altijd aanvallend. En dat verdienden al die duizenden liefhebbers op Bernardus, waar het KLM Open zich als het gaat om publieke belangstelling weer eens een witte raaf toonde op een tour waar de bezoekerscijfers steeds verder teruglopen. De spelers genoten daadwerkelijk van zoveel publiek, en het publiek genoot van die spelers.

Goed, terug naar Larrazábal, die de dag begon als leider, maar die positie al snel vergooide door een dubbel op de tweede hole. Vond de Spanjaard helemaal niet zo erg. ,,Ik had ‘s nachts onrustig geslapen en voelde aanvankelijk de druk van die eerste plek. Na die dubbel viel ik ietsje terug en kon ik zelf weer gaan jagen. Dat is wat mij het beste ligt’’, vertelde Larrazábal.

Geduldig

Dat bleek, al moest hij ook wel geduldig blijven. Na tien holes – drie birdies en een bogey verder – was de Spanjaard nog altijd slechts level par voor de dag en was het aantal kanshebbers op de titel nog groot. Maar in de laatste vier holes sloeg Larrazábal, als altijd vergezeld door zijn vriendin Adrianna, keihard toe. Drie birdies noteerde hij, waarvan de laatste op de achttiende, waar een par al had volstaan voor de titel. Ook daar had Larrazábal wijze woorden over. ,,Het maakt niet hoe hard je rent aan het begin, je moet rennen aan het einde om de race te winnen.’’

Na die prachtige putt voor birdie ontplofte Larrazábal op de achttiende. Met een pompende vuist sprong hij over de green, uitzinnig van vreugde. Daar zat meer achter dan enkel de vreugde over een overwinning. Larrazábal besefte dondersgoed dat hij zichzelf zojuist in een heel mooi rijtje had geschaard. Al die Spanjaarden die al voor hem excelleerden in het KLM Open, al die andere grote namen. ,,Dit toernooi heeft gewoon meer betekenis’’, vertelde Larrazábal, die baalde dat hij de laatste jaren verstek moest laten gaan. ,,Dat deed wel een beetje pijn. Maar misschien ben ik daardoor juist wel extra trots dat mijn naam nu ook op die trofee staat. Ik bedoel, kijk naar die namen. Seve, Olázabal, Montgomerie, Langer, Payne Stewart. De lijst met winnaars is zó lang. Dit is niet zomaar een beker, dit is een stuk geschiedenis.’’

Achtste

Zeker ook wat betreft de Spaanse golfsport. De lijst van Spaanse winnaars in het KLM Open is lang, met Larrazábal als achtste in een rijtje met onder anderen Seve Ballesteros, José-Maria Olázabal, Miguel Angel Jiménez en als laatste Sergio Garcia. Dat allemaal besefte Larrazábal heel goed. Daarom ook die vreugde, daarom ook die mooie sprong van Adrianna, die op de achttiende zomaar in de armen van haar Pablo belandde.

Het leek sowieso vanaf het begin al een Spaans feestje te worden op Bernardus, waar Jorge Campillo aanvankelijk de toon zette. Maar de leider van de eerste twee dagen ging letterlijk nat in de derde ronde. Drie ballen sloeg Campillo in het water op de holes acht en zeventien, allebei een par 3. Dat leverde hem twee triple bogeys op, waarmee zijn kansen verkeken waren. Adrian Otaegui meldde zich eveneens van voren. Hij stelde uiteindelijk met een birdie op de achttiende solo de tweede plaats veilig, op twee slagen achter Larrazábal, die in totaal dertien onder par was.

Voor Larrazábal, die al aangaf volgend jaar op The International zeker zijn titel te verdedigen, gloort nu deelname aan de Ryder Cup. Het zou voor de Catalaan zijn eerste deelname zijn aan de prestigieuze strijd tussen de twee continenten.

Pablo Larrazábal en vriendin Adriana koesteren de trofee van het KLM Open. (Foto Golfsupport.nl)
art cover
Korver & Korver
10 apr, 11:16
art cover
Column Leo: Andere koek
10 apr, 10:59
art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
De Pin High Zomertoppers zijn er weer! De beste golfdeals voor deze zomer
8 apr, 15:30
art cover
Reset je spierstelsel met MAT®, het geheime wapen van Bryson DeChambeau!
8 apr, 15:27