Vrouwengolf ademt weer door het Big Green Egg Open

Algemeen
Stephanie Kyriacou, de trotse winnares van het eerste Big Green Egg Open op de Rosendaelsche.
Stephanie Kyriacou, de trotse winnares van het eerste Big Green Egg Open op de Rosendaelsche. (Foto: (Foto NGF/Yannick Shurwanz))

Vrouwengolf heeft in Nederland jarenlang aan de beademing gelegen. Uitgezonderd Anne van Dam en ruim daarachter Dewi Weber was er vooral niets. Geen evenementen, geen plan, geen perspectief. Met de komst van het Big Green Egg Open en daarmee de terugkeer van de Ladies European Tour is dat veranderd. Het vrouwengolf ademt weer.

Voor het eerst sinds Christel Boeljon in 2015 heeft Nederland op eigen bodem weer een winnares afgeleverd van een toernooi van de Ladies European Tour. Die eer was weggelegd voor het Australische talent Stephanie Kyriacou, dat met twee slagen voorsprong op de Finse Sanna Nuutinen de winst naar zich toetrok.

Natúúrlijk was het mooi geweest als die eerste editie meteen een mooi Nederlands stempel had gekregen, maar dat zat er domweg niet in. Dewi Weber deed op de Rosendaelsche wat ze kon, maar de in Amerika spelende Nederlandse kon simpelweg niet in het spoor blijven van Kyriacou. De 20-jarige Australische – vorig jaar in eigen land als amateur nog met overmacht winnares van een toernooi van de Ladies European Tour - zette een bijzonder sterke reeks neer, was alleen op dag twee level par, maar door daar alle andere dagen ruim onder. Ze kwam uit op een indrukwekkend totaal van achttien onder de baan, meteen ook een record voor de Rosendaelsche. 

Dewi Weber moest tien slagen toegeven, maar was geenszins teleurgesteld. ,,Ik ben tevreden met wat ik voor eigen publiek heb kunnen laten zien’’, stelde de 25-jarige Weber, die uiteraard ook pas last-minuten vanuit de Verenigde Staten kwam ingevlogen. ,,Dit resultaat is voor mij prima. Hoe dan ook is het voor mij duidelijk dat ik dit toernooi volgend jaar graag weer wil spelen.’’

Grote stappen

Op een slag onder par en de negentiende plaats was Pasqualle Coffa terug te vinden, en ook voor de jonge Brabantse was er vrede met haar verrichtingen. Meer dan dat zelfs, want Coffa is het op zich nog niet gewend zich te meten op het hoogste Europese niveau. Doorgaans speelt ze een niveau lager. ,,Maar ik heb in korte tijd heel grote stappen gezet’’, analyseerde Coffa. ,,Ik wil me nu ook echt meer op dit niveau laten zien.’’ En met een stralende lach: ,,Maar eerst ga ik even de tijd nemen om hiervan te genieten.’’

Zo werd het voor het maximaal toegestane aantal toeschouwers van vijfhonderd een mooie climax van een toernooi waarmee Nederland zichzelf als golfland voor vrouwen weer enigszins op de kaart heeft gezet. Een goed vervolg en liefst ook aansprekende prestaties van Anne van Dam en Dewi Weber moeten de rest doen om weer inspiratie te bieden aan jonge speelsters, die overigens in dit toernooi ook al de kans kregen om te ‘proeven’ aan het echte werk. 

Ambitie

Het succes van deze editie smaakt naar meer, stelt Jeroen Stevens, directeur van de organiserende Nederlandse Golf Federatie. ,,Volgend jaar is er zeker weer een Big Green Egg Open en het jaar daarop ook. We hebben de ambitie om dit nog heel lang vol te houden.’’ Het format, waarbij jonge Nederlandse talenten in de Players Experience kunnen samenspelen met Europese topspeelsters, blijft ook zeker overeind. Hoogtepuntje in dat concept was wellicht de hole-in-one van het pas 14-jarige Nederlandse talent Irisa Kasirin. Dat markeerde mooi de mogelijkheden die ook de jeugd heeft.

Stevens: hoorde van de internationale speelsters louter lof over dit concept. ,,Volgend jaar kunnen we het toernooi hopelijk ook weer met veel publiek organiseren. We hadden voor dit jaar al heel veel leuke side-events bedacht, die zeker bijdragen aan het doel om de golfsport onder vrouwen en een jongere doelgroep te promoten, maar die liggen nog even in de ijskast. Ik kan nu al niet wachten tot volgend jaar.’’

art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
Koop nu alvast je tickets voor het KLM Open van 2024 op The International in A..
28 mrt, 09:00
art cover
Martijn & Jan Kees
27 mrt, 09:00
art cover
Dutch Golf Company: je eigen golfsimulator thuis
26 mrt, 19:00
art cover
Tovenarij
26 mrt, 12:42