Talent Thijmen Batens: ‘Mijn pro is Pietje Precies’

Algemeen
Talent Thijmen Batens in actie tijdens het Dutch Amateur op de Eindhovensche. Hij werd er derde.
Talent Thijmen Batens in actie tijdens het Dutch Amateur op de Eindhovensche. Hij werd er derde. (((Foto: golfsupport.nl)))

Zijn vrolijke ondeugende lach is nog steeds even stralend. Vijf jaar geleden stond Thijmen Batens op de puttinggreen van golfclub Liemeer. Met zijn vriend Justin Doerga. Ze putten niet, maar ze hielden lachend de bal hoog met leuke trucjes. ’Joost Luiten is op een slechte dag toch nog goed’, zei Thijmen op het Liemeer Open tijdens het eerste interview in 2015 met toen handicap 15.7. Inmiddels is de gedreven sporter zeventien jaar oud en werd hij onlangs derde in het Dutch Amateur Championship. Op weg naar een mooie professionele golfcarrière voor de Haagsche Golfclub waar Thijmen dag en nacht te vinden is.

Hoe ging dat Dutch Championship? Ik had niet verwacht een toernooi lager dan min 3 te spelen. Ik merkte dat mijn hartslag wel een stuk hoger werd, dus toen dacht ik, wees rustig, denk aan je taak. Mijn swing was goed, ik putte goed en mijn shortgame was mega goed. Ik was heel blij maar vooral trots op mezelf dat ik vier rondes onder par had gespeeld en derde werd.

In 2015 speelde jij op het Liemeer Open. Welke groei heb je doorgemaakt in die vijf jaar? Mijn groei is best soepel gegaan. Alles is beter geworden, mijn swing is ten opzichte van vijf jaar geleden enorm verbeterd, mijn afstanden zijn verbeterd, ik heb meer rust. Mentaal ben ik sterker geworden. Natuurlijk ben ik nog weleens boos of teleurgesteld over een slechte slag, maar ik houd me nog steeds vast aan de drie O’s van mijn nichtje die mij dat leerde toen zijn tenniste.

De drie O’s van je nichtje? Het is heel simpel, daarom is het goed voor mij. Ontladen, ontspannen en opladen. Dat zit al jaren in mijn hoofd en onthoud ik goed. Vooral ontspanning na een mindere hole is belangrijk.

Ben je nog steeds fan van Joost Luiten? Ja enorm. Joost Luiten is een vaste waarde op de Tour, dat vind ik immens knap. Er wordt wel gezeurd over de prestaties van Luiten, maar dat is echt onzin. Mensen die op hoog niveau golfen, weten hoe goed het is wat hij doet. Hij is voor mij een voorbeeld.

Heeft een goede pro een goede coach nodig? Absoluut. Mijn golfswing is niet erg veranderd, maar mijn pro Mike Yarnold is een Pietje Precies. Hij leert mij hoe mijn swing in elkaar zit. Als ik niet goed in de top van mijn backswing zit, helpt hij me daarmee net zolang tot het helemaal perfect is. Mike heeft echt een doel voordat hij de les begint. Dat vind ik erg prettig. Ik ga niet voor de honderd procent maar voor de vijfhonderd procent om pro te worden. Wat ik ook echt tof vind, is dat Mike veel humor heeft.

‘Derde worden in

het Dutch Amateur ,

is heel cool!’

Golf je weleens met je vader? Het is echt ontzettend fijn dat hij golft en meegaat naar toernooien. Mijn vader golft zelf bijna niet meer, hij heeft het te druk met mijn golf, haha. Laatst speelde ik de Evolve Pro Tour. Daar maakte ik een rondje 66, -6. Daar was ik heel blij mee, ik was de beste Nederlander.

Je bent de hele dag op de Haagsche, moet je niet naar school? Nee, ik ben helemaal vrij. Mijn school is afgerond. Vijftig uur in de week op de baan, dat is mijn school. Ik ben alleen bezig met golf, ik heb een tussenjaar met mijn Jong Oranje status.

Hoe is je shortgame? Afgelopen winter is dat enorm verbeterd. Ik heb er veel op getraind. Het is leuk om verschillende soorten liggingen te oefenen die je in de baan tegenkomt. En als je dan ook nog eens goed staat te putten, krijg je een enorme kick. Jammer genoeg holede ik weinig putts op de NK strokeplay waar ik vijfde werd.

Wat maakt jou de topgolfer waar we op zitten te wachten? Mijn doorzettingsvermogen, mijn ijzers naar de green en mijn lengte van de tee. Daarbij kan ik goed alleen zijn. Ik heb geen andere hobby’s dan golf. Ik kijk ook graag naar andere golfers hoe ze slaan, maar ook naar hun mentaliteit. Tiger Woods is voor mij de allerbeste golfer.

Waarom? Tiger Woods is qua spel mijn voorbeeld. Zijn swing, zijn houding, zijn manier van spelen. Hoe hij de bal raakt. Hij heeft een geweldige mentaliteit, overheerst in de baan en heeft ook een bepaalde arrogantie. Hij kan enorm onder druk spelen. Je moet je voorstellen dat er duizenden mensen met je meelopen om te kijken hoe jij de bal gaat slaan. Dan moet je echt stalen zenuwen hebben.

Hoe speel jij onder druk? Dat gaat steeds beter. Er zitten nog dagen tussen dat ik de eerste ronde 5 onder par speel, daarna 8 boven par. Ik wil graag solide rondes spelen, zoals ik laatst op Houtrak deed. Dat ik met vertrouwen en met regelmaat speel, 1 onder, 1 boven.

Je vindt hole 14 de mooiste hole op de Haagsche, waarom? De hole is uitdagend. Het teeshot is erg moeilijk. Met het schot naar de green kan je niet te kort zijn anders rol je zestig meter terug naar beneden. Je moet dus heel erg oppassen.

Hoe ziet je leven eruit als profgolfer? Ik droom ervan om meerdere majors winnen. Ik denk, over tien jaar, ben ik een vaste speler op de PGA Tour en woon ik in Amerika met mijn familie.

Je golft dag en nacht, heb je wel tijd voor normale dingen? Haha, ja hoor. Heel soms heb ik een rustdag. Dan doe ik nuttige dingen en ga ik bijvoorbeeld naar de kapper. Ik wil er graag goed uitzien. Ik let ook erg op mijn kleding. In de ochtend vraag ik vaak aan mijn moeder of ze mijn kleding leuk vindt.

Wat zeg je tegen de kapper hoe je haar geknipt moet worden? Ik zeg meestal de zijkanten wat korter en bovenop wat langer. Ik blijf natuurlijk wel een golfer.        

art cover
Genieten in Drentsche Golf Lodge
14 mrt, 13:20
art cover
Reken af met stress op de golfbaan: tips om ontspannen te spelen
14 mrt, 13:18
art cover
Komend weekeinde barst de competitie in de hoofdklasse weer los
14 mrt, 13:17
art cover
Alles wat golf te bieden heeft in de Holland Golf Show
14 mrt, 13:16
art cover
Darius van Driel doet het met prachtige overwinning in Kenia
14 mrt, 13:15
art cover
De indrukwekkende golfcourse Thracian Cliffs in Bulgarije: elke hole zeezicht
1 mrt, 09:00
art cover
Nederlands Golfmuseum kijkt terug met expositie 'Golf in voormalig Nederlands-..
29 feb, 09:00
art cover
Voor Darius van Driel komt met winst in Kenia een droom uit
28 feb, 10:58