Rothenbacher Golfanlage eerste verlichte course in Duitsland

Algemeen
De holes van Rothenbach baden in het licht, dat door een druk op de knop voor vijftien minuten wordt aangezet.
De holes van Rothenbach baden in het licht, dat door een druk op de knop voor vijftien minuten wordt aangezet.

De Duitse golfwereld heeft een primeur. Pal over de grens nabij het Limburgse Vlodorp hebben de Duitsers nu hun eerste volledig verlichte golfcourse in gebruik genomen. Op de Rothenbacher Golfanlange kun je ook golf spelen als de zon allang verdwenen is. En dat is ook leuk nieuws voor veel Nederlandse golfers.

In Duitsland beseffen ze best dat hun golfgemeenschap niet als de meest innovatieve ter wereld te boek staat. ‘De strijd tussen golfbanen wordt meestal beslist door de prijs en kortingen‘, stellen ze zelf. Daarom wordt het ook bijzonder gewaardeerd als er eens een baan is die wél met nieuwe ideeën komt, waarvan zowel de leden als gastspelers kunnen profiteren.

Op die manier wordt ook de 23e oktober van het vorig jaar met sierletters bijgeschreven in de annalen van de Duitse golfsport. Op die dag werd namelijk door Stephan Pusch, Landrat van het district Heinsberg, de eerste verlichte golfcourse van Duitsland in gebruik genomen. Dat gebeurde in het dorpje Wassenberg, een paar kilometer over de grens met Nederland.

Die opening was de eerste tastbare verandering na de overname van het complex in 2019 door ondernemer Eduard Müllenbruch en zijn dochter Miriam. Zij beseften dat er geïnvesteerd moest worden in de toekomst van de baan, zeker omdat Rothenbacher Golfanlage bij het dingen naar de gunsten van de golfers moet concurreren met liefst dertien andere golfcourses in de omgeving. Daaronder valt ook een aantal Nederlandse courses, aangezien Roermond niet verder dan vijftien kilometer verwijderd is.

Historie

De historie van de Rothenbacher Golfanlage gaat verder terug dan je in eerste instantie zou denken. Al in 1974 werd er een baan geopend, die destijds nog de Birgelener Golfclub heette en vooral bestemd was voor militairen en aanverwanten van de Britse Mercury kazerne. Welgeteld 24 jaar later werd de golfclub Residenz Rothenbach opgericht. Het terrein, dat door de Britten in het kader van de troepenterugtrekking werd verlaten werd overgenomen door een Nederlandse familie van investeerders. ,,Zij deelden het land op in bouwgrond en de golfbaan‘‘, vertelt Eduard Müllenbruch. ,,Met de vorderende verkoop van bouwpercelen werd de interesse van de eigenaren in de golfbaan steeds minder. Ook de ontwikkeling van de golfclub stagneerde.‘‘

,,In 2019 kwam de club uit op zo’n 230 leden‘‘, weet de nieuwe clubmanager Sascha Kreuzberg. Müllenbruch – zelf enthousiast golfer en lid in Rothenbach – stond zo voor de keuze: de club zijn lot laten ondergaan of zich actief inzetten om de boel te redden. Het werd het laatste, zo bepaalde de man die succesvol was als handelaar in campers. Hij formeerde een nieuw team, dat als opdracht meekreeg het complex te moderniseren en de achterstallige investeringen op te lossen.

Uniek karakter

Eerste stap was het optimaliseren van de bewatering, gevolgd door het opnieuw neerzetten van de gastronomie bij de club. Maar Müllenbruch wilde meer. Dacht aan het uitbreiden naar achttien holes, maar daarmee kreeg Rothenbach geen uniek karakter. Dat gebeurde wél met de bouw van een lichtinstallatie die alle negen holes verlichtte. 

Nu staan er op de baan in totaal 88 lichtmasten met bij elkaar rond de zeshonderd LED-lampen, die insectvriendelijk licht uitstralen. De werking van de verlichting is eenvoudig. ,,Voor elke afslag drukken de spelers op een knop, waarna ze vijftien minuten floodlight hebben op de baan. Daarbuiten blijft verlichting gewoon uit.’’

Nu al wordt op de golfaccommodatie grotendeels zonnestroom gebruikt, maar er wordt gewerkt aan een opslag voor energie waardoor straks ook de verlichting op zonne-energie kan branden. ,,Bij elkaar bedraagt de investering voor de verlichting ruim een half miljoen euro’’, licht Müllenbruch toe. In totaal investeerde hij al bijna drie miljoen euro in het complex.

Spelen bij kunstlicht is mogelijk tot maximaal tien uur ’s avonds. De verlengde mogelijkheid tot spelen moet niet alleen voor nieuwe leden zorgen, maar de baan ook bekender maken bij gastspelers. Juist doordeweeks kunnen werkzame golfers van herfst tot voorjaar vaak alleen in het weekeinde spelen, maar bij Rothenbach kunnen ze nu ook prima op een doordeweekse avond spelen.

Het spel kan na zonsondergang tot maximaal tien uur 's avonds worden verlengd.
art cover
Korver & Korver
10 apr, 11:16
art cover
Column Leo: Andere koek
10 apr, 10:59
art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
De Pin High Zomertoppers zijn er weer! De beste golfdeals voor deze zomer
8 apr, 15:30
art cover
Reset je spierstelsel met MAT®, het geheime wapen van Bryson DeChambeau!
8 apr, 15:27