Zussen Noa en Fleur van Beek gaan voor goud

Algemeen
Fleur van Beek. ,,We zitten natuurlijk regelmatig samen als concurrenten in een flight en spelen voor onze eigen overwinning.''
Fleur van Beek. ,,We zitten natuurlijk regelmatig samen als concurrenten in een flight en spelen voor onze eigen overwinning.'' (Foto: (Foto Koen Suyk))

door Adrienne van der Smagt

,,Ik was zenuwachtig’’, vertelt Fleur over Beat the Pro op het Dutch Open. Met een verpletterende afslag versloeg ze de pro’s op Bernardus. Grote zus Noa deed het haar kleine zusje niet na. Wel net tweede van Nederland geworden in het NK21. Zussen Noa en Fleur van Beek leren niet alleen van hun trainers, ze leren ook van elkaar. Geintjes, grapjes en doorzetten, dat doen de zussen samen.

Noa staat op dit moment aan het begin van haar Amerikaanse avontuur dat in 2022 begint. Allebei willen ze een plek veroveren op de LPGA tour. Wilde Noa misschien nog dierenarts worden in het verleden, daar denkt ze nu nog weinig aan. ,,Ik wil een plek op de LPGA tour,’’ zegt Noa vastberaden. ,,Ik ook,’’ lacht Fleur.

Wie is het oudst?

Noa: Ik, maar zo voel ik het niet hoor. We schelen niet heel veel. Voor mij is Fleur gewoon mijn zus, ook al is ze wel twee jaar jonger. We hebben samen veel lol en maken grapjes, ook tijdens een training. Het is behalve serieus trainen ook gezellig. In de wedstrijd zijn we gefocust. Fleur: Ik zie Noa wel als mijn grote zus. Ik kijk wel een beetje tegen haar op. Het is fijn dat we zo’n goede band hebben. 

Zijn jullie concurrenten van elkaar?

Fleur: Vaak wel. We zitten natuurlijk regelmatig samen als concurrenten in een flight en spelen voor onze eigen overwinning. Ik gun mijn zus Noa natuurlijk heel erg dat ze goede scores maakt, maar ik hoop natuurlijk ook dat ik win. Noa is voor mij een voorbeeld. Ze is heel zelfstandig en gedisciplineerd. Ze heeft met mensen uit Amerika gebeld met coaches om daar te gaan spelen. Dat vind ik heel goed van haar. Noa heeft veel meer ervaring dan ik. We kunnen goed met elkaar opschieten, we hebben samen veel plezier, ook buiten de baan. Het is fijn met Noa om te gaan. Natuurlijk hebben we weleens ruzie...

Waarover?

Noa: Niet over grote dingen hoor. Ik vind wel dat Fleur veel rommel achterlaat, daar heb ik soms last van omdat ik opgeruimder ben haha. 

Jullie hebben allebei als droom de Olympische Spelen, hoe moet dat als jullie allebei goud willen winnen?

Fleur: Ik win het liefst goud natuurlijk, maar meedoen vind ik al belangrijk en mooi. Zilver of een bronzen medaille is natuurlijk ook een droom. Of ik de tekst van het Wilhelmus goed ken? Een beetje. Ik zou misschien al vast meer moeten oefenen. Als Noa goud wint, ben ik heel blij voor haar.

Noa: De Olympische Spelen zijn een geweldig toernooi waar alle beste golfster uit de hele wereld komen. Het is een prachtig toernooi waar je niet alleen voor jezelf speelt, maar je komt uit voor je land. 

Op de LPGA Tour spelen ook twee zussen. Kennen jullie ze?

Noa: Ja, dat zijn de zussen Korda. Zij zijn echt ons voorbeeld. Het ontzettend leuk om te zien dat zij ook als zussen goed presteren. Ee´n van de zussen staat zelfs eerste. Het is natuurlijk heel fijn om met je zus op de Tour te spelen. Je hebt altijd een maatje. 

Hebben jullie nog hobby’s naast golf?

Fleur: Ja, ik houd erg van bakken, koekjes en cupcakes. Nee, ik kijk nooit naar Heel Holland Bakt. Ik bak gewoon zelf.
Noa: Fleur bakt en ik eet. Chillen met vriendinnen, het liefst in het zwembad. Geen wedstrijd zwemmen hoor, maar gewoon voor de gezelligheid. 

Lydia Ko is je idool, waarom?

Fleur: Lydia Ko is geweldig. Lydia heeft ook meegedaan aan de Olympische Spelen. Afgelopen periode speelde ze niet zo goed, maar nu is ze helemaal teruggekomen. Dat vind ik echt heel knap. Maar het meest ben ik fan van de zusjes Korda. Ook Anne van Dam is een favoriet van mij. Anne heeft een heel mooie swing met een supermooi tempo, heel gecontroleerd. 

De zusjes Korda?

Noa: Ja, Nelly Korda is één van de zusjes, zij is mijn grootste voorbeeld. De laatste twee jaar is ze echt mijn idool geworden. Ze is een hele goede golfster en beheerst haar slagen. Maar ik vind haar ook supermooi om te zien en ze is een enorme persoonlijkheid in en om de baan. Ze speelt samen met haar zusje Jessica. Dat is natuurlijk supervet want Fleur en ik willen dat ook bereiken, samen op de Tour. Op dit moment draait Korda het beste seizoen ooit met drie zeges en een major en een gouden medaille op de Olympische Spelen in Tokyo. 

Beat the Pro?

Fleur: Ja, dat was spannend op het Dutch Open. Ik was heel zenuwachtig. In mijn tweet schreef ik: I really loved ‘Beat the pro’ against Sergio Garcia en Callum Swinkwin. Ik sloeg een goede bal van honderdtien meter, maar miste de juiste slope. Volgend jaar probeer ik het opnieuw.

Noa: Ik ben heel blij voor Fleur, ook al is Beat the Pro voor mij niet gelukt. Dat hebben wij als zussen, we gunnen elkaar een overwinning. 

Wat is mooi aan golf?

Noa: In golf zit verschrikkelijk veel variatie. Geen slag is hetzelfde en je komt op enorm veel verschillende plekken in de wereld waar je verschillende mensen ontmoet. Ik heb niet een speciale baan die ik het mooist vind. Soms vergeet ik de banen die ik heb gespeeld. Mijn homecourse De Pan vind ik een prachtige baan. Vooral hole 16 en 17 zijn mooi omdat je van boven naar beneden slaat en dat daar veel paarse hei is.
Fleur: Ja, de heide vind ik ook heel mooi op die holes. Maar laatst waren we op een baan in Finland met de NGF. Dat was echt een vet mooie baan met veel heuvels en prachtige holes.
Noa: Ik heb niet echt een favoriete baan als mensen mij dat vragen. Ik vind gewoon heel veel banen mooi. Maar, de baan die het liefst zou spelen is Augusta. Dat lijkt me echt cool. 

Zijn jullie aanvallende golfers?

Fleur: Ik niet. Van nature neig ik naar defensief spel. Ik probeer soms wel aan te vallen door zoveel mogelijk birdiekansen te creëren, maar ik ben eerder iemand die de kat uit de boom kijkt.
Noa: Dat wisselt. Soms speel ik bepaalde holes veiliger omdat ze al erg lastig zijn. Maar ik heb ook zeker holes die ik meer aanval zodat ik daar birdies kan maken. Dus af en toe ben ik wel degelijk een aanvaller. 

Welke eigenschappen moet een golfer hebben?

Fleur: Gedisciplineerd, creatief en positief. Dat ben ik. En ik ben een afmaker. Ik doe niks half. Ik wil mijn doel bereiken.
Noa: Gemotiveerd, goede mindset, gedisciplineerd en plezier. Je moet er hard voor werken, we hebben strakke schema’s. Maar je moet ook lol hebben. 

Hoe is jullie swing?

Fleur: Ik heb een lange backswing die ik ietsje moet inkorten. Daarmee ga ik aan de slag. Dat is best lastig. Ik ben namelijk niet een heel technische speler. Ik speel veel op gevoel. Maar ik ben het eens met trainers dat mijn backswing korter moet, ook qua ritme.

Noa: Ik ben juist heel technisch en wil de swing perfect uitvoeren. Ik ben veel bezig met techniek. Soms iets te veel dus ik moet wel opletten dat ik ook variaties blijf trainen. 

Is swingen leuker dan putten?

Noa: Voor mij niet. Ik heb putten altijd al heel leuk gevonden, ook toen ik klein was. Je kan er lekker mee scoren. Mijn favoriete putt oefening toen ik tien jaar was, is de puttladder.
Fleur: Toen ik klein was, vond ik met mijn driver slaan het allerleukste en daar is eigenlijk niets aan veranderd. Ik vind putten interessant omdat er zoveel verschillende onderdelen aan vast zitten, maar chippen vind ik leuker. 

Tip voor een goede putt?

Noa en Fleur: Zorg voor een goeie basis en dat je grip, oplijnen en set-up op orde is. Let op het tempo zodat je de goede snelheid kan toepassen. 

En wat vinden jullie ouders ervan? Die zijn supertrots op ons en steunen ons enorm. 

Wie slaat de beste draw?

Fleur: Ik zou zeggen dat Noa dat is. Noa heeft van nature iets meer een draw als balvlucht dus dat is voor haar iets makkelijker. 

Noa van Beek. ,,De zussen Korda zijn echt ons voorbeeld. Het ontzettend leuk om te zien dat zij ook als zussen goed presteren.''
Noa en Fleur van Beek samen in actie namens Nederland.
art cover
Korver & Korver
10 apr, 11:16
art cover
Column Leo: Andere koek
10 apr, 10:59
art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
De Pin High Zomertoppers zijn er weer! De beste golfdeals voor deze zomer
8 apr, 15:30
art cover
Reset je spierstelsel met MAT®, het geheime wapen van Bryson DeChambeau!
8 apr, 15:27