European Tour wijst nieuwe data toe: Dutch Open al in mei

Algemeen
Drukte op Bernardus bij het eerste Dutch Open dat op die baan wordt gehouden. Binnen acht maanden wordt er nu wéér een editie gehouden. (Foto Golfsupport / Bert van der Toorn)
Drukte op Bernardus bij het eerste Dutch Open dat op die baan wordt gehouden. Binnen acht maanden wordt er nu wéér een editie gehouden. (Foto Golfsupport / Bert van der Toorn)

Golfend Nederland heeft heel lang moeten wachten op editie 101 van het Dutch Open, maar het goede nieuwe is dat de volgende editie er al veel sneller aan komt. Het Dutch Open 2022 is nog maar iets meer dan een half jaar weg. De European Tour heeft het evenement onlangs de data 26 tot en met 29 mei 2022 toegewezen.

De verhuizing van het Dutch Open is vooral te wijten aan de overvolle agenda voor de maand september, de maand waarin het Dutch Open sinds 2010 op de kalender van de European Tour stond. Tot die tijd stond het toernooi enkele jaren gepland in augustus, maar voor 2004 stond het Dutch Open liefst een kwart eeuw lang op de planning in juli. Dat was vaak pal na het Brits Open, waardoor bijvoorbeeld Justin Rose in het toenmalige TNT Dutch Open zijn debuut als professional kon maken.

September was echter vaak een maand waarin het Open in de knoei kwam door andere topevenementen of zelfs de Ryder Cup, waardoor echte topspelers niet meer naar Nederland konden worden gehaald. Dat probleem is nu niet meer aan de orde, maar of er door die wijziging nu wel spelers uit de wereldtop kunnen worden gehaald, is maar zeer de vraag. Het budget, en daarmee natuurlijk ook het prijzengeld, van het Dutch Open is daarvoor momenteel domweg niet interessant genoeg.

Contract

In ieder geval komen er hoe dan ook weer uitstekende spelers naar Nederland, waar in ieder geval volgend jaar nog op Bernardus in Brabant zal worden gespeeld. Het contract met de baan bij Cromvoirt liep drie jaar, maar de editie van 2020 werd vanwege corona geschrapt. Die telt echter wel gewoon mee, waardoor komend jaar contractueel het laatste jaar wordt. Het zal echter niemand verbazen als dat contract wordt verlengd, gezien het enthousiasme bij zowel spelers als European Tour over Bernardus. Die waren unaniem lovend over het ontwerp, de faciliteiten en de kwaliteit van de nieuwe baan.

Daan Slooter is content met de nieuw toegewezen datum voor zijn toernooi. ,,We zijn heel blij met dit laatste weekend van mei’’, stelt de toernooidirecteur. ,,Natuurlijk is het even wennen, maar in verband met het drukke programma van de Tour en de spelers in september hebben we in overleg met de European Tour een mooie nieuwe datum gevonden. Om te beginnen in 2022 tijdens het Hemelvaartweekend.’’

Slooter denkt dat de historische status van het Dutch Open ook kan meehelpen topspelers naar Bernardus te lokken. ,,Het Dutch Open is het grootste golftoernooi van de Benelux. Daarbij zijn we een van de oudste toernooien van de European Tour. De spelers en de Tour koesteren ons toernooi waar al meer dan een eeuw de beste golfers van Europa strijden om de eer. Dat zal in mei 2022 niet anders zijn.’’

art cover
Genieten in Drentsche Golf Lodge
14 mrt, 13:20
art cover
Reken af met stress op de golfbaan: tips om ontspannen te spelen
14 mrt, 13:18
art cover
Komend weekeinde barst de competitie in de hoofdklasse weer los
14 mrt, 13:17
art cover
Alles wat golf te bieden heeft in de Holland Golf Show
14 mrt, 13:16
art cover
Darius van Driel doet het met prachtige overwinning in Kenia
14 mrt, 13:15
art cover
De indrukwekkende golfcourse Thracian Cliffs in Bulgarije: elke hole zeezicht
1 mrt, 09:00
art cover
Nederlands Golfmuseum kijkt terug met expositie 'Golf in voormalig Nederlands-..
29 feb, 09:00
art cover
Voor Darius van Driel komt met winst in Kenia een droom uit
28 feb, 10:58