Golfclub Varus: genieten ’om de hoek’

Algemeen
Eén van de twee robots die hun werk doen op de range van Varus. De geavanceerde machines maaien gras én verzamelen ballen.
Eén van de twee robots die hun werk doen op de range van Varus. De geavanceerde machines maaien gras én verzamelen ballen.

Voor een mooie golfbaan en het gevoel er echt eventjes uit te zijn, hoef je echt niet heel ver te reizen. Sterker, praktisch om de hoek, in het Osnabrücker Land, is Golfclub Varus een geweldige bestemming voor de Nederlandse golfer die een keer iets anders wil.

Golfclub Varus ligt in het natuur- en Unesco Geopark, in het noorden van het Wiehengebergte. Dat is iets ten noorden van Osnabrück, op nog geen drie uurtjes rijden vanaf Utrecht. Het is de enige golfbaan waar spelers golfen op een heus historisch slagveld. In het jaar 9 vond hier namelijk de Varusslag plaats.

Naast die historische achtergrond is Varus ook een prachtig natuurgebied. Van de honderd hectare oppervlakte wordt maar een klein deel voor het daadwerkelijke golfen gebruikt. Het overgrote deel bestaat uit extensief gecultiveerde weiden, bomen en struiken, vijvers en grote gebieden met soortenrijke wilde kruiden. Het terrein is een toevluchtsoord voor talrijke planten en dieren geworden.

De baan is het hele jaar door prima te bespelen. Varus beschikt namelijk als een van de weinige golfbanen in Duitsland over een geavanceerd drainagesysteem. Golfers worden elke keer weer aangenaam verrast door de uitstekende onderhoudsconditie en de snelle ondergrond van de baan. Zes greenkeepers verzorgen met moderne machines zorgvuldig en met oog voor de natuur alle delen van het park. Het is dan ook genieten op deze parkachtige landelijke golfbaan.

Twee robots

Die zes greenkeepers hebben sinds kort gezelschap gekregen van twee robots, met de fraaie namen Turf en Range. Die twee zien er weliswaar exact hetzelfde uit, maar verrichten twee heel verschillende taken op de 28.000 vierkante meter grote driving range. Terwijl Turf namelijk het gras van de range maait, verzamelt Range de ballen en voert die via een uitgekiend systeem over een afstand van zo’n vijftig meter weer terug naar de ballenautomaat. En, alsof het magie is, worden die onderweg ook nog gewassen. Dat alles gebeurt volledig automatisch, slechts bediend met een app.

Maairobots zijn er al vele jaren voor thuisgebruik, maar zoals de foto toont, is dit een heel ander exemplaar. De rangeballen worden bij het maaien overigens niet beschadigd. Door een slimme constructie worden ze namelijk keurig opzijgeschoven.

Hoofdgreenkeeper Frank Müggenborg, de trotse ‘vader’ van de robots en bezitter van de bovengenoemde app, is blij met de nieuwe aanwinsten. ,,Die twee robots zorgen voor een besparing aan arbeidskracht van zo’n 500 uur per jaar. Dat is waardevolle tijd, die de greenkeepers nu kunnen steken in belangrijke zaken op de golfbaan. Onderaan de streep komt deze investering dus ten goede aan de course en daarmee alle leden en gasten.’’

De prachtige golfclub Varus in het Osnabrücker Land.
art cover
Genieten in Drentsche Golf Lodge
14 mrt, 13:20
art cover
Reken af met stress op de golfbaan: tips om ontspannen te spelen
14 mrt, 13:18
art cover
Komend weekeinde barst de competitie in de hoofdklasse weer los
14 mrt, 13:17
art cover
Alles wat golf te bieden heeft in de Holland Golf Show
14 mrt, 13:16
art cover
Darius van Driel doet het met prachtige overwinning in Kenia
14 mrt, 13:15
art cover
De indrukwekkende golfcourse Thracian Cliffs in Bulgarije: elke hole zeezicht
1 mrt, 09:00
art cover
Nederlands Golfmuseum kijkt terug met expositie 'Golf in voormalig Nederlands-..
29 feb, 09:00
art cover
Voor Darius van Driel komt met winst in Kenia een droom uit
28 feb, 10:58