Gran Canaria is het hele jaar genieten

Algemeen
De prachtige course van Salobre: een bloeiende oase in een verlaten woestijngebied. (Foto’s Sonja van de Rhoer)
De prachtige course van Salobre: een bloeiende oase in een verlaten woestijngebied. (Foto’s Sonja van de Rhoer) (Foto's Sonja van de Rhoer)

door Sonja van de Rhoer

Even weg uit ons natte koude kikkerlandje? Op slechts ruim vierenhalf uur vliegen ligt het Canarisch eiland Gran Canaria. Het eiland met het hele jaar een heerlijke temperatuur om te kunnen golfen. Zeker in de wintermaanden voelt circa 20 graden met zon op het gezicht verrukkelijk aan. Laat je verrassen door de prachtige stranden, diversiteit aan plantengroei, de rijke historie, cultuur en gastronomie en de ruime keuze aan accommodaties in alle prijsklassen.

In de omgeving van het in het zuiden gelegen Maspalomas zijn binnen tien tot twintig minuten rijden vijf golfbanen te vinden. De zesde baan, de oudste, de Real Club de Golf de Las Palmas – sinds 1891 – ligt noordelijk op een klein uur rijden vanuit Maspalomas. Het is een uitdaging om in elk geval drie of vier van de golfbanen te spelen, allen met een geheel eigen signatuur en allen met een andere moeilijkheidsgraad. Gran Canaria is meer dan golfen alleen. Wissel een dag golfen af met een bezoek aan een of meerdere van de idyllische dorpjes en steden op het eiland. Een week is eigenlijk veel te kort om dit mooie eiland op zijn waarde te kunnen schatten. 

Cultuur

Cultuur is niet het eerste waar je aan denkt als je naar Gran Canaria gaat. We denken aan zon, zee, zwembad en golf, maar niet direct aan pittoreske dorpjes en fraai vulkanisch landschap.

Mocht je besluiten op pad te gaan, breng dan in elk geval een bezoek aan La Vegueta, de oudste stadswijk van Las Palmas. Wandel langs de historische gebouwen en breng op het centraal gelegen plein een bezoek aan de kathedraal. Lees hier de gedenkplaat van de Hollander Pieter van der Does, een Nederlandse vlootvoogd, die in 1599 tijdens de Tachtigjarige Oorlog Gran Canaria veroverde, maar het eiland na enkele dagen weer moest afstaan. Een leuk restaurant in Vegueta is Casa Montesdeoca Restaurante met een sfeervolle patio. In het centrum van de stad Las Palmas ligt het oudste iconische hotel van het eiland: Santa Catalina. Stap naar binnen en droom even weg in de wereld van luxe en schoonheid.

Vergeet onderweg Teror niet, het mooiste dorp van Gran Canaria met de verschillende historische gebouwen en de verschillend geschilderde huizen met een typisch Canarisch houten balkonnetje. Teror is een bedevaartsoord. In de basiliek wordt een oud beeld van de heilige maagd Pino bewaard. Rijd vervolgens eventueel door naar Gáldar, een klein gezellig dorp met smalle straatjes. Ga tapas eten in een van de tapasbarretjes aan het centrale plein en bezoek het archeologisch museum Cueva Pintada. 

Vanuit Maspalamos ben je in minder dan een half uur in Puerto de Mógan. Een beeldschoon vissersdorpje met een haven vol kleurrijke bootjes, smalle straatjes, gezellige restaurantjes en leuke winkeltjes. De bougainville bloeit in oktober meer dan overdadig. In de jachthaven ligt een gele duikboot waarin je kennis kunt maken met het onderwaterlandschap voor de kust van het eiland. Er is een mogelijkheid om met een catamaran vanuit Pasito Blanco naar Puerto de Mógan te varen. 

Ga voor een mooie zonsondergang naar het Maspalomas Dunes Natural Reserve. Deze bijzondere zandduinen zijn een beschermd natuurgebied, waar je prachtige wandelingen kunt maken. Hier kun je zomaar een bekend fotomodel tegenkomen tijdens een van de vele modereportages die hier worden gemaakt.

Dit zijn maar enkele tips voor een dagje cultuur, kijk voor meer informatie op www.grancanaria.nl. Voor automobilisten: de wegen op het eiland zijn uitstekend, al zal een ritje langs de kust meer tijd in beslag nemen dan je denkt door alle haarspeldbochten en mooie uitzichtpunten.

Culinair in kort

Vakantie en eten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Probeer in elk geval een paar specialiteiten van het eiland. Typisch Canarisch zijn de heerlijke papas arugadas con mojo, (kleine aardappelen in de schil, gekookt in heel zout water, geserveerd met mojo picón of mojo rojo (rode, licht pikant) of mojo verde (groene, zachte) saus. Eet de aardappeltjes als voor- of bijgerecht. Lekker met gebakken of gegrilde vis. Op Gran Canaria zijn er veel plekken waar je heerlijke vis kunt eten. Dé plek voor vis- en schaaldieren vind je in het noordwesten van het eiland, het vissersdorp Puerto de las Nieves, maar ook elders in de kleine kustdorpjes zijn volop lokale restaurants te vinden, waar je voor heel weinig geld heel veel lekkere vis kunt eten.

Wijn op Gran Canaria

Er wordt op Gran Canaria al heel lang wijn gemaakt. De hoeveelheden zijn te klein voor de export, maar de kwaliteit is uitstekend. De meeste wijnbouw concentreert zicht rondom het dorp Mont Lentiscal. Vanaf de Pico de Bandama en als je naar de golfbaan Real Club de Golf de las Palmas rijdt zie je de wijngaarden liggen. Vraag de sommelier of ober in het restaurant naar een wijn van het eiland en laat je verrassen. Er is zelfs een Wijnmuseum in Santa Brigida, leuk om te bezoeken en meer te leren over de wijnen van Gran Canaria. 

Golfen op Gran Canaria

Real Las Palmas

De Real Club de Golf de Las Palmas (volg route Tafira, Santa Brigida, Golf Bandama) is de oudste club in Spanje, met meer dan honderd jaar geschiedenis, opgericht in 1891 en ontworpen door de prestigieuze Engelse architect Mackenzie Ross. Gelegen op slechts 15 minuten van de stad en 25 minuten van de luchthaven, op een hoogte van 400 meter, aan de rand van de Bandama-caldera, een krater van een oude vulkaan. Vanaf de baan heb je prachtige vergezichten over de zee en de spectaculaire ravijnen.

De baan bestaat uit 18 holes par 71, twee putting greens, 1 pitching green en een sfeervol clubhuis met alle faciliteiten en een shop. Vanuit het clubhuis en het terras heb je een mooi uitzicht op een deel van de holes.

De baan heeft smalle fairways en kleine greens. Precisie is nodig om deze relatief korte baan met glooiingen goed te kunnen spelen.

Houd je van traditie en geschiedenis, dan moet je zeker het clubhuis bezoeken. Leren chesterfield banken, grote zilveren bekers en bokalen in de prijzenkasten en historische foto’s. Als je geluk hebt dan ontmoet je Rafael (Rafa) Cabrera Bello, die een actief lid is van de club en opgegroeid is op de Canarische Eilanden. Hij woont tegenwoordig in Maspalomas.

Maspalomas Golf

Maspalomas Golf ligt in het zuiden van het eiland, een van de plaatsen in de wereld met de meeste zonuren per jaar. De baan is omringd door het beschermde duingebied van meer dan 400 hectare. 

De baan met - 18 holes, par 73 – is vlak, gemakkelijk om te lopen, met mooie waterpartijen en lange, wijde fairways. Een baan die, omdat er altijd zeewind is, zowel voor de lage als de hoge handicapper fijn is om te spelen. De shop is zeker een bezoekje waard. Net als het mooie terras met uitzicht op de baan en de twee verdiepingen tellende driving range. Ook deze baan is ontworpen door Mackenzie Ross.

Lopesan Meloneras Golf

Lopesan Meloneras Golf, ook gelegen in het zuiden van het eiland, ligt aan de Meloneras baai, vlakbij Maspalomas, afslag 50: Pasito Blanco. De baan is fantastisch onderhouden en wordt gekarakteriseerd door de eerste negen holes met uitzicht op de bergen en de tweede negen – met een aantal linksholes – met vergezichten over de oceaan en het lieflijke haventje van Pasito Blanco. Een baan die voor elke handicapper een uitdaging vormt. Heerlijk om te spelen. Niet voor niets streek hier vorig najaar ook de European Tour neer voor een toernooi.

Salobre Golf & Resort

Salobre ligt een beetje in ’the middle of nowhere’. Maar is course is een bloeiende oase in een verlaten woestijngebied. We speelden de Old Course en genoten van de afwisseling in de holes, de omgeving, uitzichten en vooral de diversiteit in coursemanagement.

Golfen bij het Salobre Hotel Golf Resort & Serenity in Maspalomas, is veel meer dan golfen alleen, want naast de twee mooie banen zijn er goede fine dining restaurants en een wellness center. Ruim voldoende afwisseling om het terrein niet echt af te hoeven gaan.

Anfi Tauro Golf

Anfi Tauro Golf is een ontwerp van het drietal Von Hagge, Smelek en Baril. Zij schiepen een droombaan voor elke golfer. Aan de ene kant de kust, de diverse ravijnen naast en door de baan, de waterpartijen en de verlaten uitstraling van een woestijnbaan met cactussen in Arizona, aan de andere kant de vulkaanvormige bergen en de ongelooflijke weelderige bloemenpracht. Hier heb je ogen te kort tijdens het spelen. Is de uitdaging van de achttien holes baan te groot, kies dan voor de par 3 baan, die zeker niet minder is. 

KADER:

Handige wegwijzer

Om welke hotels kun je opGran Canaria als golfers het beste verblijven? We zetten onze suggesties even op een rijtje.

Categorie luxe 5 sterren plus echte verwenhotels. Fors prijskaartje:

Santa Catalina Royal Hideway Hotel en Seaside Grand Hotel Residentia

Luxe 5 sterren: Hotel Seaside Palm Beach en Lopesan Baobab Resort 

4 sterren: Riu Palace Maspalamos Hotel

Je kunt natuurlijk ook een totaalpakket boeken via een Nederlandse reisorganisatie.

En voor de volledigheid ook nog even de handigste websites voor golfers:

www.grancanariagolf.com

Real Club de Golf de Las Palmas www.realclubdegolfdelaspalmas.com

Maspalomas Golf www.maspalomasgolf.net

Lopesan Meloneras Golf www.melonerasgolf.es

Salobre Golf & Resort www.salobregolf.com

Anfi Tauro Golf www.anfi.com

Lekker eten kan je zeker op Gran Canaria. Links visgerecht in Puerto de las Nieves, rechts een verrukkelijke tabouleh in het restaurant Pili Pili van het Lopesan Baobab Resort.
Het schilderachtige plaatsje Puerto de Mogán is een bezoek meer dan waard.
Golfcourse Anfi Tauro in een indrukwekkende omgeving.
Anfi Tauro.
art cover
Korver & Korver
10 apr, 11:16
art cover
Column Leo: Andere koek
10 apr, 10:59
art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
De Pin High Zomertoppers zijn er weer! De beste golfdeals voor deze zomer
8 apr, 15:30
art cover
Reset je spierstelsel met MAT®, het geheime wapen van Bryson DeChambeau!
8 apr, 15:27