Column: Houvast golf

Algemeen
Afbeelding

De betreurde dichter Gerrit Komrij wist het al ver vóór corona: ’In crisistijden heeft men houvast nodig.’ Verdomd als dit niet waar is. Wij golfers van de legers ouwelullen- en oudetruttensport hebben als houvast golf. Wij zijn bij de start van 2022 in aantal gegroeid naar 440.000. En we spelen dat het een lieve lust is. Als het effe kan het hele jaar door, aanzienlijk vaker in de week dan in de zonovergoten tijden voor covid-19 met zijn varianten. Toen was het een liefhebberij, nu een must.
Onze homecourses zijn de afgelopen twee crisisjaren behoorlijk platgetreden. Dat de fairways en greens voor de beide legers goed bespeelbaar bleven is te danken aan de noeste arbeid van de greenkeepers op de ruim tweehonderd golfaccommodaties in ons land. We kennen onze banen nu door en door en die van de buurtclubs ook beter.

Maar golf mag ook wel weer eens lekker in de zon. De lente is nog een eind weg. Dus gaan we op golfreis. Maar waarheen? Spanje? Portugal? Marokko, Britse Eilanden, Italië, Griekenland, Cyprus? Deze reisspecial van Nationaal Golf Magazine staat vol met allerlei mogelijkheden in (zuidelijke) windrichtingen. Keuze te over. 

Persoonlijk maakt het mij niet uit hoe beroemd, geweldig, moeilijk een golfbaan ook is. Of hoe oud die baan is. Of hoe hoog die staat in top-100’s. Spelplezier zullen we er altijd beleven als we lekker onder het zonnetje onze bal spelen. Hoewel... dat plezier kan danig worden vergald als ‘s morgens vroeg vóór achten moet worden afgeslagen. Want tja, de baan is volgeboekt, zegt dan zo’n aardige caddymaster ter plaatse. Dan sta je tijdens je golfvakantie op een koude kermis. Om zulke nare ervaringen te voorkomen is het handig bij de boeking gewenste starttijden te reserveren. Vantevoren afspreken!

Wie The Old Course in St. Andrews, Muirfield (Schotland), Wentworth (Engeland), Ballybunnion (Ierland), Fancourt (Zuid-Afrika), Monte Rei, West Cliffs (Portugal), Golf National Parijs, Valderrama (Spanje), Augusta National, Pebble Beach (USA), Royal Knokke Le Zoute (België) en meer van dat soort banen per se gespeeld wil hebben, moet dat vooral gaan doen. Het kost wat, maar dan heb je ook wat (+ een hoop frustratie).
Het is niet de golfbaan die ons het plezier biedt. Golf doet het. Het spel, de sport die wij liefhebben. Gerrit Komrij zou het zo gezegd kunnen hebben: ’In crisistijden heeft men golf als houvast nodig.’

Veel plezier. Speel ze. Waar ook ter wereld de reis u brengt.

Leo van de Ruit

MediaRuit voor Journalistieke Producties

art cover
Korver & Korver
10 apr, 11:16
art cover
Column Leo: Andere koek
10 apr, 10:59
art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
De Pin High Zomertoppers zijn er weer! De beste golfdeals voor deze zomer
8 apr, 15:30
art cover
Reset je spierstelsel met MAT®, het geheime wapen van Bryson DeChambeau!
8 apr, 15:27