De absolute parel van legende Gary Player

Algemeen
Vanaf de allereerste hole is Thracian Cliffs adembenemend mooi.
Vanaf de allereerste hole is Thracian Cliffs adembenemend mooi.

,,In de wereld zul je nergens een golfcourse vinden zoals deze.’’ Was getekend: Gary Player. En de ‘Black Knight’ heeft het over Thracian Cliffs, de baan die hij zelf ontwierp op de kliffen boven de Zwarte Zee in Bulgarije.

Gary Player kan het weten. Dat mag je wel veronderstellen. De Zuid-Afrikaan heeft niet alleen veel golfcourses bespeeld, maar als ontwerper ook zijn handtekening gezet onder de layout van menig nieuwe baan. Maar Thracian Cliffs beschouwt hij als het pareltje in de kroon.

Da’s best begrijpelijk, want de golfer die beelden ziet van Thracian Cliffs vergeet die niet snel meer. Zelden kom je een uitdagender baan tegen, ook nog eens in een indrukwekkender setting.

Want de holes van Thracian Cliffs zoeken hun weg over de kliffen boven de Zwarte Zee, die in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, helder blauw is. Dat zorgt voor een prachtig contrast met de groene fairways en het grijswit van de steile wanden van de kliffen. Vanaf elke hole heb je een prachtig uitzicht over zee. En de mooiste momenten zijn als de zon langzaam wegzakt en de hele course in een prachtige gloed zet.

De baan werd in 2011 geopend en kon vrijwel meteen bogen op een flinke reputatie. Er is immers weinig voor nodig om te kunnen zien hoeveel potentie een course als Thracian Cliffs heeft. Daarvoor hoef je niet eens een golfer te zijn. Bij de European Tour hadden ze het in ieder geval snel door. Al twee jaar na de opening kwam de mondiale top langs voor het World Matchplay Championship, met Graeme McDowell als aansprekende winnaar.

Beste baan

Maar het meest tot de verbeelding spreken toch wel de woorden van Gary Player, die woorden te kort komt om te beschrijven hoe geweldig hij de baan vindt. ,,Ze zeggen dat Pebble Beach de beste plek is voor een baan, maar ik zou zeggen dat Thracian Cliffs twee keer zo goed is. Ik heb nooit eerder op een baan gespeeld waar ik echt op elke hole de zee kon zien, en ik loop al dik vijftig jaar rond op golfbanen. Als mensen hier komen spelen, zullen ze absoluut zeggen dat het de beste baan is waar ze ooit op hebben gespeeld.’’

Meest in het oog springend is de zesde hole. Dat is een par 3 van behoorlijke lengte, maar wel met veertig meter hoogteverschil tussen tee en green. Die green is min of meer in de bergwand gebouwd en wordt omgeven door de beukende golven van de Zwarte Zee. Geen hole voor golfers met een zwak hart, wel een hole die je een keer gespeeld moet hebben.

Thracian Cliffs ligt in Bulgarije nabij het plaatsje Kavarna, iets ten noorden van het bekendere Varna. Vanaf Eindhoven kun je ook op die luchthaven vliegen. Accommodatie inclusief greenfees wordt aangeboden door meerdere touroperators.

De setting van Thracian Cliffs is werkelijk ongelooflijk. Een meesterwerk van Gary Player.
art cover
Korver & Korver
10 apr, 11:16
art cover
Column Leo: Andere koek
10 apr, 10:59
art cover
Top 25 beste golfbanen van Nederland 2024
10 apr, 10:53
art cover
Golfers Choice: Bernardus Golf lost de Haagsche af als beste golfbaan van Nede..
10 apr, 10:52
art cover
DP World Tour: Nederlands trio op tik
10 apr, 10:47
art cover
Voor alle golfers: investeer in breinkennis
10 apr, 10:45
art cover
De Pin High Zomertoppers zijn er weer! De beste golfdeals voor deze zomer
8 apr, 15:30
art cover
Reset je spierstelsel met MAT®, het geheime wapen van Bryson DeChambeau!
8 apr, 15:27