Afbeelding
(Foto: )

PickCup briljante vinding van PitchFix

Genialiteit gaat vaak verborgen onder een laagje van uiterlijke eenvoud. Zo zijn in het verleden al de meest fantastische vindingen gedaan. Neem de nieuwste oplossing van PitchFix, de PickCup. Op een simpele, maar doordachte wijze is hier een nieuw probleem op de greens meteen verholpen.

Elke golfer heeft dit jaar kunnen kennismaken met de nieuwe regels. Dat waren er best wel wat, maar degene die misschien wel de meeste impact heeft gehad voor golfers op elk niveau, was de regel waarbij je de vlag in de hole kunt laten staan bij het putten op de green. Iedereen die regelmatig speelt weet hoe vaak golfers inmiddels al van die mogelijkheid gebruikmaken.

Prima, en niets mis mee. Of je er wel of geen fan van bent, het mag tegenwoordig volgens de regels. Maar in de voorbije maanden is ook meteen een keerzijde duidelijk geworden. Als de vlag er niet meer uit hoeft om uit te holen, gaat die er meestal ook niet meer uit om de bal te pakken. ,,Wat we hebben geconstateerd is dat de bal vaak uit de hole wordt gehaald door met de hand tussen vlaggenstok en cup te reiken, of door met de kop van de putter in de cup de bal als het ware uit de hole te scheppen'', stelt Bart Fokke van PitchFix.

De gevolgen van die nieuwe trend waren ook meteen duidelijk. ,,Van greenkeepers kregen wij signalen dat de rand van de holes steeds vaker beschadigd raken doordat mensen de bal uit de cup proberen te halen met de vlag nog in de hole. Dat is natuurlijk een averechts effect waarop niemand zit te wachten.''

Oplossing

Maar geen probleem op de green, of PitchFix bedenkt een oplossing. Dat is ook deze keer het geval. Met de PickCup brengt het bedrijf een vinding op de markt die niet alleen voorkomt dat de randen van de cups beschadigd raken, maar die ook nog eens oudere golfers op hun wenken bediend.

De oplossing is verbluffend. De PickCup is een schijf die op een speciaal ontwikkelde houder op de vlaggenstok wordt bevestigd. PickCup past op de bestaande vlaggenstokken in de baan en wordt, zonder gereedschap, eenvoudig en snel gemonteerd. De buitenkant van de schijf is gemaakt van zacht materiaal. Als de golfer heeft uitgeholed, kan hij of zij eenvoudig de vlag mét de PickCup en de bal optillen uit de cup. De zachte randen beschadigen de hole niet en brengen ook nog eens geen schade toe aan de green als de vlag daarop wordt neergelegd. En de oudere golfer die niet zo makkelijk meer kan bukken, heeft meteen ook zijn bal weer te pakken zonder noemenswaardige inspanning. ,,Zo hoeft niemand meer met zijn putter of hand in de cup om een bal te pakken en blijft de rand van de hole heel'', aldus Fokke.

Positief

De PickCup is al in gebruik. Golfbaan Houtrak had de eer de eerste exemplaren te mogen uitproberen, en de reacties zijn zonder uitzondering positief. ,,De golfers zijn blij omdat onze oplossing voor hen heel prettig werkt en het dus inderdaad mensen die moeilijk bukken ook nog eens makkelijker maakt. Maar de greenkeepers zijn misschien wel het meest tevreden. Zij signaleerden in de afgelopen periode dit echt als een serieus nieuw probleem als gevolg van de regelwijziging, en met deze oplossing is dat probleem echt direct uit de wereld geholpen.''

De PickCup wordt geleverd in fraaie doosjes van tien exemplaren. ,,Eentje reserve per negen holes'', verklaart Fokke. Het nieuwste product uit de range van PitchFix is onder andere verkrijgbaar via de distributeurs van PitchFix. Het Nederlandse bedrijf voegt zo weer een vernieuwende tool toe aan de inmiddels indrukwekkende collectie. ,,Wij willen blijven innoveren, en blijven zoeken naar nieuwe en betere tools.''

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding