Eline Veltkamp chipt op Golfcentrum Noordwijk. ,,Als je de bal goed slaat en het eindresultaat is mooi, is dat dubbelfijn.'' (Foto's John de Graaf)
Eline Veltkamp chipt op Golfcentrum Noordwijk. ,,Als je de bal goed slaat en het eindresultaat is mooi, is dat dubbelfijn.'' (Foto's John de Graaf) (Foto: )

Eline Veltkamp wil haar vader voorbijstreven

'Mooiste van golf is mensen ontmoeten'

Eline leerde golfen omdat ze met haar vader mee ging. Zij en haar vader zitten samen op les. Eline zit op het Kaj Munk College. Een school waar je jezelf kan zijn. Ze houdt van een praatje maken op de golfbaan. In het begin vond ze golf niet zo leuk, maar nu oefent ze thuis op de puttmat waar ze een boek onder legt.

Een boek? Haha, ja een boek. Onder de puttmat leg ik een boek zodat ik van de puttmat een heuvelachtige green maak. Ik maak er soms een heel parcours van. De puttmat ligt in onze multifunctionele kamer zoals mijn vader het noemt. Mijn broer heeft er een tv om te gamen, mijn vader zijn bureau. Het is heel gezellig om daar te putten. Maar je moet je wel goed concentreren.

Lukt dat goed, concentreren? Soms gaat het best goed. Maar ik moet er wel mijn best voor doen. Mijn pro Michael John de More zegt dat ik meer mijn rust moet nemen en moet zorgen voor een goede voorbereiding.

Hoe is je routine? Mijn swing is best goed, alleen ben ik soms slordig. Dan maak ik een hele mooie oefenswing, ga ik slaan, is mijn swing ineens heel wild en knalt die bal van m'n club af. Bij de volgende slag ga ik nadenken. Als dat gebeurt denk ik aan mijn pro. Niet denken, geen stress. Overzicht houden, vertrouwen in jezelf en rustig slaan. Een swing moet er goed uitzien, vind ik. Als je dan de bal goed slaat en het eindresultaat is mooi, is dat dubbelfijn.

Met wie golf je vaak? Met Teije en Jurrien van de golfclub. Als ik niet zoveel zin heb na een drukke dag, zegt Teije, kom we gaan de baan in. Teije, Jurrien en ik kunnen ontzettend met elkaar lachen. Dat is natuurlijk niet altijd de bedoeling in de baan. Dus delen ze ons niet meer in bij elkaar in een flight.

En je vader, hoe is hij om mee te spelen? Leuk. Soms is hij wel kritisch en zegt hij dingen over mijn spel. Maar als mijn vader geen opmerkingen heeft, heb ik er niks aan en kan ik niks leren. Mijn vader kan mij op magische wijze helpen door rustig te blijven en te zeggen dat ik moet doorgaan. Het is fijn om met mijn vader door de baan te lopen. Dan zijn we gezellig met z'n tweetjes. We hebben ook samen les.

Wie is er beter? Haha, dat gaan we nog zien. Mijn vader heeft handicap 30, ik 38. Ik ga hem zeker inhalen. Dat is een mooi doel. Ik denk dat mijn vader het leuk vindt als ik hem voorbijstreef.

'Een swing moet er

goed uitzien'

Wat is de mooiste hole op Golfcentrum Noordwijk? Hole 9 is honderdtwaalf meter en ligt heel grappig met de afslagplaats vlak bij een molentje. Ik sla af met een ijzer 8, niet full swing of er moet heel veel wind staan. Ik sla hem tien meter voor de green. Dan chip ik hem op de green, ongeveer een meter voor de vlag. Soms maak ik een par, maar ik heb er ook weleens een birdie gemaakt.

Wat doe je als je een birdie maakt? Ik ga niet uitbundig gillen of blij doen. Ik blijf neutraal. Je moet denken aan je medespelers. Het is niet netjes om uit je dak te gaan.

Wat is mooi aan golf? Mensen ontmoeten. Op de golfbaan leer je steeds weer nieuwe mensen kennen, ook met competitie. Ik vind het leuk om met iedereen een praatje te maken. Op onze golfclub ken ik veel mensen. Het is echt gezellig om met andere kinderen te kletsen. Toen ik het Anja van der Lippe toernooi op Noordwijk won, werd ik door veel mensen gefeliciteerd. Dat vond ik superleuk. Anja van der Lippe is iemand die vroeger heel veel voor de jeugd op onze club gedaan heeft. Vandaar dat er een jeugdtoernooi naar haar vernoemd is.

Klets je op school veel? Haha, ik denk van wel. Het Kaj Munk college waar ik op zit is een leuke school. Je kan er jezelf zijn zonder dat je wordt gepest.

Golft de rest van de familie ook? Nee, mijn broer zit op waterpolo, mijn moeder golft niet. Mijn moeder en ik gaan vaak samen shoppen. Mijn broer volgt een opleiding horecamanagement. Hij is gek van het maken van cocktails en maakt echt lekkere cocktails thuis. Natuurlijk mag ik die niet drinken omdat er alcohol in zit, maar een slokje mag wel.

Wat is de mooiste baan in Nederland? Ik heb verschillende banen gespeeld, maar de mooiste vind ik de negen holesbaan van het Seve Centrum. Daar is het zo leuk. Het begint al bij de entree. Je loopt naar binnen over een oefengreen. De ballen op de driving range worden automatisch op de tee geplaatst en er staan oude auto's als target in de range. Als je in het Seve Centrum bent, glimlach je de hele dag van oor tot oor.

Wie is de beste golfer van de wereld? Tiger Woods, omdat hij heel goed golft. Maar ook omdat ik een documentaire over hem heb gezien. Ik was erg onder de indruk van zoals hij met mensen omgaat.


Eline en haar vader. ,,Soms kan hij me op magische wijze helpen door te zeggen dat ik rustig moet blijven.''