De driving range van de Gulbergen, met de nieuwe zonnepanelen op het dak.
De driving range van de Gulbergen, met de nieuwe zonnepanelen op het dak. (Foto: )

De Gulbergen innovatief en duurzaam

Brabantse golfbaan legt dak range vol zonnepanelen

In een wereld waarin duurzaamheid een sleutelwoord is geworden en niemand wil achterblijven in het streven naar groen, pakt ook de golfwereld steeds meer de handschoen op. En dan gaat het niet om groene fairways. Bij Golf De Gulbergen willen ze graag een bijdrage leveren.

Op de golfbaan bij het Brabantse Mierlo hebben ze goed nagedacht over streven naar groen, en vervolgens ook gehandeld. ,,Wees nou eerlijk: wie wil nou niet onze groene omgeving in de toekomst behouden?'', stelt Lilian Wouterson namens De Gulbergen. ,,Toepasselijker kan het bijna niet, juist op een golfbaan, waar behoud van natuur zeker noodzakelijk is. Als we een groene omgeving willen behouden, dan betekent dat, dat we hier allemaal ons steentje aan moeten bijdragen.''

De Gulbergen neemt het duurzaam beheren van de golfbaan heel serieus en heeft er in dit geval geen aarde overheen gegooid. ,,Als één van de eerste golfbanen in Nederland is er een uniek project ontwikkeld en wel in de vorm van gebruik van zonnepanelen'', aldus Wouterson. Het dak van de driving-range is recentelijk bedekt met zonnepanelen, die inmiddels ook al in gebruik zijn genomen. Het driving-range gebouw van de golfbaan in Mierlo werd vorige maand vol gelegd met deze zonnepanelen en zijn inmiddels in gebruik genomen. ,,De installatie hiervan is tot stand gekomen in samenwerking met één van de business-leden van de golfbaan; een expert op het gebied van groene stroom. Dit project wordt in de toekomst wellicht nog uitgebreid met meer zonnepanelen.'' Momenteel zorgt het systeem bij De Gulbergen voor het opwekken van ruim 25.000 KWh stroom per jaar.

Die energie is voldoende voor alle stroom die op de golfbaan wordt afgenomen. Wouterson: ,,Denk hierbij aan de beregening op de 18-holes golfbaan, verlichting op de driving-range en de stroomvoorziening in het clubhuis, inclusief restaurant. In een periode met tekort aan zon en dus stroom, werkt de energieleverancier als back-up. In zonniger periodes stroomt de energie, die niet gebruikt wordt, terug naar het net.''

De bijdrage van Golf De Gulbergen aan duurzaamheid, is een goede voorzet om op een positieve manier met het milieu om te gaan. Het toont aan hoe een golfbaan zich met energiebesparende maatregelen prima kan bedruipen en zich hiermee goed heeft voorbereid op de toekomst.