Martijn en Jan Kees

Beste Martijn,
Als ik nu – laatste dagen januari – naar buiten kijk, lijkt het wel voorjaar. In onze voortuin komen de krokussen op, kinderen spelen enthousiast buiten als ware de winter voorbij. Maar wacht even: februari – dit jaar ook nog eens een dag langer – moet nog komen. En we weten allemaal dat de kans op een sneeuwdekje en minimaal een weekje matige vorst zeker tot de mogelijkheden behoort.
En toch.
Als het weer zo aangenaam is, dan worden de gedachten aan The Masters alleen maar sterker. Tellend vanaf de eerste februari is het nog maar 69 dagen tot het eerste teeshot op Augusta National. Dat is tien weken. En die zijn toch zo voorbij? De vraag is nu of Tiger Woods als nieuwe recordhouder aan de start verschijnt? En wat denk je: zal Joost Luiten meedoen? En vraag ik mij ook af wat onze nieuwelingen op de Tour gaan doen. Of de mannen van de Challenge Tour het seizoen lekker gaan starten in Zuid-Afrika. En hoe Anne van Dam de lessen van het eerste seizoen in 2020 in de praktijk gaat brengen. Is Dewi Weber klaar om aan het einde van het jaar naar de LPGA te promoveren?
Groet,
Jan Kees

Hi Jan Kees,

Eerste kerstdag, een uur of twaalf 's middags dwaalde ik even af naar The Masters. Waarom toen? Op dat moment kwam 'Georgia on my mind' voorbij in de top-2000 en dat is voor mij toch echt de hymne van het voorjaar. Kerst... het lijkt een eeuwigheid geleden en tegelijkertijd past die constatering bij jouw opmerking dat tien weken zo voorbij zijn. Het seizoen is ook dan nog lang, maar een deel van je vragen vast al beantwoord.

De kans dat Tiger als recordhouder naar Augusta gaat, is in elk geval groter dan de kans dat Joost zich mag mengen in de strijd om het groene jasje. Natuurlijk hoop ik het van harte, maar de eerste paar toernooien van het jaar wezen niet in de richting van de noodzakelijke snelle opmars op de wereldranglijst.

Maar het blijft golf: alles kan morgen anders zijn en de kans dat hij wél naar Amerika mag schat ik in elk geval groter in dan de kans dat we alsnog een Elfstedentocht krijgen deze winter. Wat mij betreft geen vervelend idee: als niet-schaatsende buitensporter hoeft het kwik van mij niet ruim onder nul te gaan. Ik gun het de liefhebbers van harte, maar doe mij maar andere ijzers dan die gladde variant.

Martijn