Maxwell Ip: ,Ik heb een winnaarsmentaliteit. Zoiets zit in je hoofd.''
Maxwell Ip: ,Ik heb een winnaarsmentaliteit. Zoiets zit in je hoofd.'' (Foto: )

Blije en serieuze Maxwell tovert bal uit het water

'Joost Luiten heeft sterke hersens'

Hij speelt graag stukken van Mozart op de piano, zit op taekwondo en heeft, zoals hij zelf benadrukt, veel discipline. Maxwell is zeven jaar, kan mooi vertellen, zit in groep vier, eet gezond en doet twee keer een proefswing voordat hij afslaat. Zijn droom is spelen op de PGA Tour. Soms twijfelt hij of hij professioneel golfer wordt of pianist.

Tja, dat is een moeilijke keuze. Die kan jij alleen zelf maken? Ja, ik vind het heel moeilijk, ik weet het nu nog niet. Ik geloof dat ik golf net iets spannender vind. Golf is een interessante en serieuze sport. Maar muziek maken is ook leuk. De stukken die ik op de piano van Mozart speel zijn emotioneel. Het is gevoelige muziek. Als je je ogen dicht doet bij Mozart hoor je dat hij een verhaal vertelt. Ik oefen veel op de piano.

Oefen je ook veel voor golf? Ja, heel veel. Ik vind trainen leuk om te doen. Als je golft heb je veel discipline nodig. En mentaliteit, je moet als golfer een goede mentaliteit hebben. Ik heb dat. Ik heb goede hersens om alles onder controle te houden. Dat leer ik ook op taekwondo. Dat is een verdedigingssport. Taekwondo betekent hand en voet. Omdat ik op taekwondo zit, sta ik ook heel stevig op de golfbaan. Dat is een voordeel.

Wat is je beste slag? Mijn drive. Ik sla recht en ongeveer honderdveertig, honderdvijftig meter. Ik doe twee keer een proefswing, ik kijk naar mijn doel, ga met mijn voeten naast elkaar staan. Ik zet mijn club tegen de bal, stap uit, swing en sla. Ik wil altijd goed slaan, dan heb ik meer kans om te winnen.

Hou je van winnen? Heel erg. Ik heb een winnaarsmentaliteit. Zoiets zit in je hoofd. Ik ben heel streng voor mezelf als ik een par wil maken. Ik doe mee aan wedstrijden van US Kids. In mei ga ik naar Schotland en daar hoop ik eerste te worden. Ik heb al twee eagles gemaakt op een US Kids wedstrijd.

                 'Ik heb een

                 winnaarsmentaliteit'

Wat heb je nodig om een topgolfer te worden? Een sterk karakter. Je mag niet boos worden als je een slechte hole speelt. Ik heb weleens met een club gegooid maar dat doe ik al heel lang niet meer. Je moet als golfer serieus en blij zijn. Dat doet Tiger Woods ook. Alleen schreeuwt Tiger Woods wel een beetje hard als hij wint. Dan moet ik mijn oren dicht stoppen. Tiger Woods is soms rustig en soms onrustig. Dat ben ik ook. Tiger heeft een goede swing.

Hoe is jouw swing? Mijn swing is nog niet zo heel erg goed. Ik moet eraan denken dat ik steeds hetzelfde doe. Ik werk aan mijn swing met mijn trainer Erik Vaartjes zodat hij toch heel goed wordt. Want als je op de Tour speelt, moet je een goede swing hebben.

Wat lijkt je leuk aan spelen op de Tour? De banen zijn heel mooi. Altijd strakke fairways en hele mooie greens. Als er in de baan iets stuk is, wordt het gelijk gerepareerd. Het lijkt me leuk om met een caddie samen te werken. Dan ben je niet alleen. Maar ik kan ook heel goed alleen zijn als ik moet reizen.

Hoe zijn de greens op je home course, de Hattemse? Goed, het is een mooie baan. Hole 6 is het leukst. Het is een par 4, met een lange fairway en een boom voor de green. De green ligt een beetje hoger. Ik speel van rood en sla af met mijn driver. Dan neem ik mijn hybride die ik op de heuvel wil slaan, zodat hij naar beneden rolt. Dan pak ik mijn ijzer 7. Ik sla hem bij de boom. Daarna chip ik met een P over de boom op de green en maak ik een twee putt.

Welke dingen zijn belangrijk voor een topgolfer? Hij moet recht kunnen slaan, goed putten, veel trainen, sterk zijn en gezond eten. Want van gezond eten krijgen je goede spieren en hersens. Bij mijn opa en oma eet ik zalm. Joost Luiten eet ook gezond, hij heeft een sport dieet, denk ik.

Hoezo? Joost eet gezond, dat kan je aan hem zien want hij is sterk. Voor goede hersens moet je gezond eten en Joost Luiten heeft sterke hersens. Hij heeft een blessure gehad aan zijn pols. Dat is niet fijn. Toch is hij door gegaan. Dat vind ik knap, want soms gaan dingen in je hoofd zitten. Bij Joost niet. Ik vind dat heel goed. Joost doet wat hij wil.

Doe jij dat ook? Ja, als je iets wilt bereiken moet je jezelf zijn. Je moet je eigen ding doen en niet naar anderen kijken. Als iemand een eagle maakt en ik een bogey moet ik me er niks van aantrekken. Ik denk, mooie eagle, die ga ik straks misschien ook wel maken. Dan ga ik weer verder naar de volgende hole. Ik mag van mezelf niet boos zijn als ik een slechte hole speel.

Met wie golf je? Met mijn vader. Door mijn vader ben ik gaan golfen. Als het mooi weer was, zei hij tegen mij, ga je mee naar de golfbaan? Ik vond het meteen leuk. Ik heb ook golfvrienden Tom Hendriks en Philip van Oosten. Mijn broertje Quintus en ik spelen ook veel samen.

Golfen jullie samen? Soms, maar we houden allebei heel erg van Harry Potter. We lezen zijn boeken en we kijken zijn films. Wij houden van toveren en magie. Een slechte bal op de golfbaan proberen wij uit het water te toveren. Misschien wil ik later wel net zo beroemd worden als Harry Potter.

Maxwell Ip (rechts) met zijn broertje: ,,Misschien wil ik later wel net zo beroemd worden als Harry Potter.''