De prachtige course van Finca Cortesin tegen achtergrond van de ook al fraaie Montañas de Casares.
De prachtige course van Finca Cortesin tegen achtergrond van de ook al fraaie Montañas de Casares. (Foto: Steve Carr Golf)

Finca Cortesin, de beste van Europa

NÁ CORONA

De Corona-crisis komt vroeg of laat tot een einde. En dan is het tijd om erop uit te gaan. Reizen. Golfen. Genieten. Nationaal Golfmagazine tipt een aantal resorts en golfcourses waar je heerlijk alle ellende van Corona kunt vergeten én waar je weergaloos kunt genieten van een prachtige golfcourse.

Aan de Costa del Golf, in het uiterste zuiden van Spanje, barst het van de golfbanen. Rij over de snelweg AP7 tussen Málaga en Algeciras en je komt ogen tekort om al die prachtige courses te bewonderen. Dan weet je meteen waarom dit deel van de Costa del Sol officieus is omgedoopt. En tussen al die prachtige banen ligt ook de beste van allemaal. Finca Cortesin werd onlangs nog uitgeroepen tot het nummer één golfresort van Europa.

De luxe accommodatie in Andalusië heroverde daarmee haar plaats aan de top op de website van Leading Courses, dat een ranglijst bijhoudt van de eliteklasse als het gaat om golfresorts in Europa. Voor Finca Cortesin was dat al de derde keer in vier jaar tijd.

Finca Cortesin scoorde zowel bij Leading Courses als partner Booling.com een 9.4 op een schaal van tien en liet daarmee enkele andere gerenommeerde golfresorts achter zich, zoals Trump Turnberry in Schotland, het Portugese pareltje Monte Rei en het ook al Schotse Gleneagles Hotel. Dat zegt wel iets als je bedenkt dat de website van Leading Courses rond de 25.000 banen heeft gewaardeerd in 139 landen, plus dat er daarnaast ook nog eens zo'n 600.000 hotels, resorts en villa's zijn meegewogen.

,,Dit is de derde keer in de vijf jaar waarin we deze ranking opmaken dat Finca Cortesin op de eerste plaats eindigt'', stelt Jeroen Korving, oprichter en directeur van Leading Courses. ,,Dat is een prestatie waarop iedereen bij Finca Cortesin enorm trots kan zijn. Zeker omdat deze ranking de mening van de bezoekers weergeeft, en dat zijn de mensen die er toch het meest toe doen. Daarom willen we iedereen bij Finca Cortesin feliciteren met dit succes.''

Ongelooflijk

De trots wordt zeker gedeeld door René Zimmer, general manager van Finca Cortesin Hotel, Golf & Spa. ,,Als eerste eindigen in elke verkiezing is een eer, maar om gekwalificeerd te worden als het best golfresort van Europa, en dat drie keer in de laatste vier jaar, dat is ongelooflijk.''

De focus bij iedereen op het resort ligt erop de gasten de ultiem luxe golf- en hotelervaring te bezorgen, vervolgt Zimmer. ,,Daarvoor hebben we ook een aantal zaken nog verbeterd aan onze faciliteiten als het gaat om golf en lifestyle. Het is geweldig te zien dat al ons harde werkt op deze manier wordt gewaardeerd door onze gasten.''

Finca Cortesin opende in maart 2006 de deuren. Het resort ligt op het liefst 532 hectare grote landgoed met dezelfde naam. De golfcourse - een ontwerp van Cabell Robinson – ligt tussen de Middellandse Zee aan de ene kant en de indrukwekkende Montanãs de Casares in de Sierra Crestellina aan de andere zijde. Daar werden in het verleden al meerdere prestigieuze golftoernooien gespeeld, zoals in 2009, 2011 én 2012 het World Matchplay Championship.

Meesterwerkjes

Het zal niet verrassen dat Finca Cortesin echt een bijzonder genoegen is om te spelen. De kers op de taart voor wie er inderdaad voor kiest tijd door te brengen aan die Costa del Golf. De layout is geweldig. Robinson heeft een baan afgeleverd die naadloos in het glooiende landschap past, met holes die stuk voor stuk de golfer testen in alle facetten. De greens zijn absolute meesterwerkjes. Zeker met de snelheid waarop ze dagelijks aan de spelers worden voorgeschoteld. Schrik niet als je van net buiten de green naar de hole putt, om vervolgens te zien hoe je bal voorbijkruipt aan de vlag, weer vaart wint en vervolgens aan de andere kant van de green rolt. Het kan je zomaar gebeuren, en dat geeft meteen aan hoe lastig en soms verraderlijk de greens van Cabell Robinson zijn.

Het grote plaatje van Finca Cortesin is indrukwekkend. Visueel is elke hole een schilderij dat je moeiteloos in je opneemt om het nooit meer te vergeten. Maar wat minstens zo indrukwekkend is, is de kwaliteit van de baan. Finca Cortesin is tot in de puntjes gemanicuurd op elk aspect. De gemiddelde Nederlandse baan zou zich niet schamen voor greens die er net zo bij liggen als de fairways op Finca Cortesin. De teeboxen zijn onberispelijk, en over de spectaculaire greens hebben we het al gehad. Daarbij komt ook nog eens de ervaring van een topresort, waar werkelijk aan alles is gedacht en alles wordt gedaan om het iedereen naar de zin te maken. Natuurlijk hangt daar een prijskaartje aan. Finca Cortesin is niet goedkoop. Verre van dat zelfs. Maar de ervaring is onbetaalbaar.

De zeventiende hole van Finca Cortesin, met zicht op het fraaie en luxueuze clubhuis.