Afbeelding
(Foto: )

Dit is geen race of wedstrijd

De kans is groot dat je wordt gebombardeerd met het laatste Corona nieuws. Ineens worden we noodgedwongen bewust gemaakt hoe we er fysiek voor staan, en welke inspanningen we hebben gedaan en nu doen om gezond te blijven. Want in de huidige situatie beïnvloeden we daar direct de gezondheid en veiligheid van onze samenleving mee. Naast spanning en onzekerheid brengt deze tijd daarnaast interessante inzichten met zich mee. Aan de ene kant brengt het een oase aan rust, aan de andere kant spanning. Ik ervaar ze ook beiden.

Kracht en souplesse opbouwen is misschien niet het eerste waar je nu mee bezig bent. Je energie kun je niet meer kwijt in een rondje golf zoals ook alle sportwedstrijden stilliggen. Dat het een hoop frustratie en plezier kost hoor ik van meerdere kanten. En dat begrijp ik. ,,Je denkt nu tijd en ruimte over te hebben om elke dag video's te maken voor thuis workouts, administratieve klusjes te doen, die stapel boeken te lezen, elke dag iets gezonds te bakken, de kast op te ruimen, alle duizenden iPhone foto's netjes te organiseren, de muur eindelijk eens te schilderen en misschien wel het hele interieur aan te pakken. En als je languit op de bank ligt met een pakje koekjes, Netflix aan, voel je je schuldig. Je zou van deze tijd toch het beste kunnen maken, en alles op alles zetten om nu eindelijk dat nieuwe grote project te beginnen en dat rommelkastje te fixen. Alsof we na de quarantaine daadkrachtig, mega wijs, verlicht en met een sixpack zouden moeten rondlopen. Ik zou meer moeten doen.''

Structuur

Althans, dat is precies de druk die ik ervaar wanneer ik door mijn social media scroll en wat er door mijn hoofd spookte tijdens de eerste quarantaine week. Alles loopt door elkaar en aan het einde van de dag voel ik mij vermoeid en zonder puf. De boel ligt overhoop en structuur is ver te zoeken. Iets wat niet ideaal is in een onzekere tijd, want juist ritme en structuur kunnen ons rust en veerkracht bieden.
Waar ik een positieve boost van krijg, deel ik hieronder met je. Het ondersteunt mij om te focussen niet op wat ik verlies, maar op wat ik wél kan doen. Daarom heb ik hieronder een overzicht gemaakt per categorie die je ritme kan brengen en hopelijk inspireert om uit je hoofd en in je lichaam te komen. Dit zijn hele simpele kleine dingen, niets bijzonders groot, en dat is nou waar de kracht in zit. Die kracht ervaren kun je door het toepassen van deze principes die essentieel zijn voor golfers, zowel in het seizoen maar ook voor thuis. Sterker nog: deze principes toepassen is hard nodig om samen goed deze crisis door te komen. Deze principes golden altijd al, maar zijn nu van extreem belang geworden.

Fysiek:

· Creeër een comfortabel en vast moment van opstaan en naar bed gaan.

· Begin de dag met bewegen.

· Maak spierpijn geen prioriteit en graadmeter van je trainingen (doe dus geen online workout challenges die je voorheen ook nooit zou gedaan hebben).

· Als je een wandeling maakt kun je heel goed je golfspieren trainen: lange rug, actieve core, stevige stap en rustige ademhaling. Train je focus door de telefoon op zak te houden.

· Doe je ook mee met mijn wekelijkse live golfyoga sessie zoals vele andere enthousiaste golfers? Je hebt helemaal geen eerdere ervaring nodig om hieraan deel te nemen.

· Zoek je meer uitdaging? Schaf dan de volgende producten aan: foamroller, korte en lange weerstand elastieken, kettlebells.

Mentaal:

· Lukt het je minimaal één keer per dag het nieuws te nuttigen?

· Luister naar ontspannende muziek.

· Schrijf op waar je allemaal dankbaar voor bent.

· Gebruik dit moment eens om voor jezelf inzichtelijk te krijgen hoe je dingen graag anders zou zien, op je werk, in je golfspel, in je gezondheid.

· Dit is een uitnodiging om eens niet zo streng te zijn voor jezelf.

Voeding:

· Drink extra veel water en warme dranken.

· Neem supplementen zoals vitamine C, vitamine D, magnesium en B12. Raadpleeg wel altijd je voedingsexpert.

· Eet elke dag verse groenten en fruit.

Quarantaine is geen race of wedstrijd. Dit is niet waar deze tijd over gaat. De discipline, zelfbeheersing en restricties die we opgelegd krijgen, zijn al intens genoeg. Ik snap dat je geen behoefte hebt om daar ook nog eens een prestatiecultuur bij te nemen en mee te doen met alle challenges van hoeveel push-ups en burpees je kunt doen in enkele minuten. Dus hier is je 'toelatingskaart' om je tempo te vertragen en rust te nemen.

En daarom nodig ik je uit. Want ik weet dat dit enorm waardevol is en kan zijn wanneer ook jij er bij bent. Alle lezers van het Nationaal Golfmagazine ontvangen gratis toegang tot mijn wekelijkse Live GolfYoga sessies de hele maand april. Het geeft mij en deze golfgemeenschap enorm energie wanneer we samenkomen en samen bewegen. In deze zestig minuten durende sessies begeleid ik je door krachtige bewegingsoefeningen die je zullen helpen om algemene stijfheid te verminderen, de golfspieren en -bewegingen te verbeteren, te ontspannen voor een goede nachtrust en rugpijn te verlichten. Je bent van harte welkom, zonder enige verplichting of prestatiedruk.

Volg gewoon deze link: www.lpgolfperformance.nl/live

En voor de zekerheid nog even dit: in dit artikel ga ik niet in op de huidige druk waarmee onder andere mensen in de zorg te maken hebben. Ik begrijp dat bovenstaande slechts voor een deel van de golfers van toepassing is en ben mij bewust en dankbaar voor het werk dat zorgpersoneel levert. Ik wens iedereen een goede gezondheid en sterkte.