Martijn & Jan Kees

Hallo Martijn,

Soms raak ik, zelfs na al die jaren, nog steeds in de war als het om wedges gaat. Ik las onlangs iets over de uitvinding door een Texaan van de sandwedge. Hij vroeg er patent op – en kreeg dat ook.
Horton Smith won er in 1934 de eerste editie van The Masters mee, maar de USGA verbood dit model uiteindelijk omdat het clubblad enigszins hol was. Daardoor was de kans erg groot dat je de bal twee keer raakte.
De sandwedge die we nu kennen, is een vinding – in 1932 – van Gene Sarazen. De Amerikaan was niet de eerste de beste: hij is één van de vijf spelers die de moderne Grand Slam wonnen. Jij weet vast uit je hoofd wie de vier anderen zijn.
De andere vragen: hoeveel wedges heb jij in je tas? En: welke wedge gebruik je voor welke slag? Met andere woorden: de simpelheid van het materiaal, zoals ik het begin jaren tachtig leerde, bestaat niet meer. Je had een pitchingwedge en een sandwedge in je tas. Dat was het dan.
Benieuwd hoe jij hier mee omgaat.

Groet, Jan Kees

Hi JK,

Had je me die vraag een paar weken geleden gesteld, dan was het antwoord geweest: twee. Een sandwedge om uit de bunker te komen, en een pitchingwedge waarmee ik alle slagen binnen de honderd meter deed. Ik had wel meer wedges in de garage staan, maar na elke ronde was de conclusie weer dat ik alleen mijn 'P'tje' had gebruikt. Geen idee waarom eigenlijk, maar de gewoonte is er met de jaren ingesleten. Zelfs als ik de bal kort na een bunker moest laten landen terwijl ik er net voor stond, koos ik er eerder voor het blad van die club helemaal open te zetten in plaats van een club met meer loft te pakken.

Ik zal mijn swing niet vergelijken met een metronoom, maar ik had best een redelijk gevoel wat ik moest doen om de bal veertig, zestig of tachtig meter ver te krijgen. Maar je leest het misschien al. Had. Ik schrijf in de verleden tijd. Ik heb onlangs een nieuwe set aan laten meten en heb me toen een extra wedge laten adviseren. Benieuwd of die wel het daglicht blijft zien.

En die winnaars? Ben Hogan, Gary Player, Jack Nicklaus en natuurlijk Tiger Woods. Voegt Rory McIlroy of Phil Mickelson zich binnenkort bij deze eliteclub? Het zou om meerdere reden mooi zijn.

Martijn P.