Afbeelding
(Foto: )

Beste golfers

Het coronavirus heeft een enorme impact op de Nederlandse samenleving en daarmee ook op de sportsector. De clubhuizen en golfbanen zijn in ieder geval tot 28 april gesloten, er kan niet worden gegolfd en dat is voor u als golfer erg vervelend. We hopen dat u en uw naasten gezond zijn en blijven. Tevens willen wij laten weten dat wij zeer meeleven met de enorme gevolgen die deze crisis voor golfbanen en golfclubs hebben.

Helaas zit er ook nog een economische kant aan deze crisis. Er zijn geen inkomsten uit bijvoorbeeld greenfees en horeca en de kosten lopen door. Denk bijvoorbeeld aan het baanonderhoud, een warm applaus voor ons greenkeepers. Tot en met 6 april is de schade voor golf in Nederland plusminus tien miljoen euro. Iedere maand daarna tussen de twintig en vijfentwintig miljoen euro. Enorme bedragen! Help uw club en haar medewerkers in deze ingewikkelde periode waar mogelijk.

Het is een vreselijke situatie, maar we helpen elkaar waar we kunnen. Naast onze actieve rol richting de clubs, banen, professionals en de greenkeepers proberen wij er alles aan te doen om u als golfer te kunnen voorzien in uw golfbehoefte, voor nu en voor straks als de banen weer opengaan. Dat vraagt natuurlijk om de nodige creativiteit, zowel van u als van ons.

Golfers en golfbanen zijn het meest gebaat bij het (gedeeltelijk) openstellen van de banen. Een groot aantal golfers en golfbanen heeft ons in de afgelopen weken gevraagd een uitzondering te bedingen bij de overheid, omdat wij anders zijn dan andere sporten. We begrijpen deze vraag, gezien enerzijds u als golfer die de sociale omgeving en beweging mist en anderzijds de exploitatie van de golfbanen. Bij een stijging van het aantal besmettingen en sterfgevallen in combinatie met de oproep van de overheid waarin wordt gevraagd aan Nederlanders om thuis te blijven, is het op dit moment absoluut niet opportuun om een gecontroleerde openstelling aan te vragen. Deze vraag, stellen wij als sport alleen als de trend ten positieve veranderd voor een langere periode. De scenario’s liggen hiervoor klaar, en u kunt ervanuit gaan dat wij er voor de sport zijn als het moment daar is. Maar nogmaals, we worden gevraagd thuis te blijven en de gezondheid van de Nederlandse bevolking, de gezondheid van u staat voorop!

Namens de NVG, PGA Holland, NGA en NGF wensen wij u veel sterkte en gezondheid toe! Wanneer de situatie het straks toelaat, gaan we weer op de golfbaan genieten van onze mooie sport. Samen staan we sterk!

Jeroen Stevens

Directeur Koninklijke NGF

Afbeelding