Afbeelding
(Foto: )

Golf niet belangrijk, wel gezonde afleiding

De afgelopen weken zijn voor iedereen ongelooflijk raar geweest. Van een virus in China tot een volledige lockdown in veel landen binnen Europa. De uitbraak van het Coronavirus heeft ertoe geleid dat golfbanen voor langere tijd gesloten zijn, driving ranges dicht zijn en de golfsport volledig lam is gelegd.

Zeer terecht om ervoor te zorgen dat we eerst het virus onder controle krijgen. De fanatieke golfer zal geduld moeten hebben. Mooi weer, maar geen golf. Toch kunnen we thuis aan de slag om te proberen in vorm te komen of als je in de winter hard getraind hebt in vorm te blijven. In dit artikel heb ik een aantal oefeningen voor jullie om thuis te kunnen gebruiken. Probeer vooral creatief te zijn.

Challenge 1

Chip met sandwedge van zes meter in paraplu

Steek een paraplu in het gras op een afstand van zes meter. Leg iets zwaars in de paraplu zodat hij goed blijft liggen. Neem als clubkeuze een sandwedge voor deze challenge. Waarom de sandwedge? Deze is de club met vaak de meeste bounce. Daardoor is de club wat lastiger te hanteren vanaf het gras en weer wat makkelijker te gebruiken vanuit het zand. Om nu wat meer vertrouwen en gevoel te krijgen met deze club is het leuk om de oefening juist met deze lastige club uit te voeren.

Leg de bal wat meer bij je rechtervoet. Breng je handen goed voor de bal zodat het uiteinde van de club naar je linker bovenbeen wijst. Je gewicht staat voor ongeveer zestig procent op je linkerbeen.

Durf de bal goed in de neerwaartse beweging te raken, zodat je eerst de bal raakt en daarna pas contact maakt met het gras. Als het goed is krijg je een prachtige lob. Nu is het nog een kwestie van doseren. Kijk eens hoe lang de serie kan worden om onafgebroken de bal in de paraplu te chippen over zes meter.

Gaat dit goed dan kun je natuurlijk de afstanden variëren.

Challenge 2

Chip de bal door de hoepel

Je ziet het. De ondergrond hier is zeker geen mooie fairway. Een extra uitdaging dus. We moeten creatief proberen te zijn. Ik heb de hoepel van mijn dochter in een boom gehangen. Ik heb drie pylonen uitgezet op een afstand van vier, vijf en zes meter. Je hebt de keuze uit drie wedges: een sandwedge (ijzer 12), een gapwedge (ijzer 11) en een pitchingwedge (ijzer 10). Je chipt één bal op vier meter, één bal op vijf meter en één bal over een afstand van zes meter. Hoeveel van de drie ballen chip je door de hoepel?

Na drie ballen neem je een andere wedge. Je speelt de drie afstanden nogmaals. Lukt dat ook? Als laatste neem je de wedge die je nog niet gebruikt hebt en chip je nogmaals de drie afstanden. Zo leer je met verschillende wedges chippen, leer je dat verschillende wedges verschillende hoogtes aan de bal meegeven en leer je doseren. Een leuke simpele challenge voor iedereen. Per wedge moeten twee van de drie ballen door de hoepel. Is je dat gelukt? Probeer het dan nog eens. Of verander de afstanden als je die ruimte hebt.

Train toch je swing

Of je nu een grote tuin hebt of niet, dat maakt niet uit. Maak gebruik van oefenballetjes van foam of deze gele of oranje luchtballetjes en je kunt perfect je swing trainen. Deze ballen gaan een beperkte afstand en kunnen geen schade aanrichten bij de buren. Ideaal om toch je swing te onderhouden met beperkte ruimte. Iedere dag tien minuten en je behoudt je lenigheid en gevoel voor je swing.

Ik hoop dat jullie met deze drie oefeningen toch een beetje actief kunnen blijven in de komende periode tot in ieder geval 28 april. Hopelijk kunnen we daarna weer iets doen op de driving ranges of misschien zelfs in de baan. Zo niet, veel collega’s posten op Facebook en op Golf.nl oefeningen/drills voor jullie thuis. Dus mocht je het niet meer kunnen uithouden thuis, dan brengen deze oefeningen uitkomst. Veel plezier.

Danny van Sommeren                                                                                                                                                 Golfprofessional PGA Holland                                                                                                                         GolfLinked

Afbeelding
Afbeelding