Hideki Matsuyama in de voor hem zo geweldige eerste ronde van The Players. Hij mocht geen vervolg geven aan zijn rondje 63.
Hideki Matsuyama in de voor hem zo geweldige eerste ronde van The Players. Hij mocht geen vervolg geven aan zijn rondje 63. (Foto: golfsupport.nl/David Rosenblum/ism)

Eén wereldronde, en dan is het over

Imaimashï, moet Hideki Matsuyama hebben gedacht. Da’s ouderwets Japans voor ‘verdomme’. De Japanner begon The Players met een fabelachtige ronde 63 om daarna te horen te krijgen dat de rest van het evenement werd geschrapt.

Vijf keer won Hideki Matsuyama op de PGA Tour, maar in de Majors was hij nog nooit succesvol. Vorig jaar reikte hij op TPC Sawgrass nog tot een achtste plaats, maar nu kende de Japanner een vliegende start. Matsuyama ging rond in 63 slagen, een evenaring van het baanrecord op Sawgrass. Daarmee nam hij meteen twee slagen afstand van zijn achtervolgers Christiaan Bezuidenhout, Harris English en Si Woo Kim. Geen garantie voor succes natuurlijk, maar de manier waarop Matsuyama door de baan ging moet de Japanner onvoorstelbaar veel zelfvertrouwen hebben gegeven. Vooral met zijn putter – de stok die het doorgaans nog wel eens laat afweten - was hij dit keer dodelijk.

Maak je eindelijk eens zo’n start in een Major, met één van de laagste rondjes ooit in een Major, wordt het evenement de volgende dag meteen definitief gestaakt. Daar zal Matsuyama niet vrolijk van zijn geworden.

Maar de PGA kon niet anders, stelt PGA-commissaris Jay Monahan. ,,Als je bedenkt dat de Players zo ongeveer onze Super Bowl is, dan zal iedereen begrijpen dat we dit besluit niet zomaar genomen hebben.’’

Vliegverbod

Er kwamen na die eerste ronde vragen van spelers, vervolgde Monahan. ,,Dat waren vooral internationale spelers die na het door president Trump uitgevaardigde vliegverbod wilde weten hoe ze thuis kwamen, of hoe ze hun gezin over konden laten komen. Spelers waren bezorgd. Dat moet je als organisatie heel serieus nemen.’’

Er kwam feedback van andere spelers, onder wie Rory McIlroy, die ook zijn bezorgdheid uitsprak en stelde dat het misschien niet het juiste moment was om golf te spelen. ,,Het feit dat iedereen vragen stelt of vraagtekens zet, moet je als organisatie aan het denken zetten’’, aldus Monahan.

De doorslag werd zo’n tweehonderd kilometer verderop gegeven. Daar sloten Walt Disney World en de themaparken van Universal de poorten. Moanhan: ,,Dat heeft het laatste zetje gegeven bij het besluit het vervolg van The Players te schrappen.’’