Ché de Bake: ,,Het zou leuk zijn als Joost weer eens wint, maar ook zonder toernooiwinst blijft hij een geweldige golfer.''
Ché de Bake: ,,Het zou leuk zijn als Joost weer eens wint, maar ook zonder toernooiwinst blijft hij een geweldige golfer.'' (Foto: )

Ché de Bake wil NK tot en met 18 winnen

'Ik besluit op basis van feiten'

Hij werd vernoemd naar de Cubaanse vrijheidsstrijder Che Guevara. Hij houdt van kip tandoori, lekker heet, en hij droomt ervan de beste van de wereld zijn. De 17-jarige Ché de Bake zal je niet tegenkomen in uitgaansgelegenheden, ook niet aan de bar. Hij drinkt geen druppel alcohol. De Gelderse golfer is absoluut gefocust op zijn doelen om elke keer iets aan zichzelf te verbeteren. Hij is bereid te leren van zijn trainers, van zijn vader die pro is, maar ook van zichzelf. Komend toernooi gaat hij zich bezighouden met zijn eetpatroon in de baan.

Eten in de baan? Ja, dat lijkt heel eenvoudig, maar het is lastig. Ik heb boterhammen in mijn tas, repen en een banaan. Het belangrijkste is dat je eet op de juiste momenten. Ik ben daar nogal slordig in. Op het Nationaal Open had ik echt last van een soort hongerklop, ik zakte helemaal in. Soms eet ik een tijd helemaal niks. Dat wil ik nu beter aanpakken. Het eerste toernooi zou het Italiaans Amateur Open zijn. Het procesdoel was om mezelf een goed eetpatroon aan te meten. Alleen ga ik niet naar Italië vanwege een negatief reisadvies.

Procesdoel? Ja, ik heb resultaatdoelen en procesdoelen. Mijn toernooischema voor dit jaar heb ik in een excel-bestand weergegeven. Bij elk toernooi staan de doelen die ik wil halen. Als ik meedoe aan het Italiaans Open is mijn doel om relaxt en ontspannen te spelen. Mijn procesdoel is het verbeteren van mijn eetpatroon.

Heb je een favoriete snack in de baan? Pistache nootjes. Ongepeld. Het is leuk om even ergens anders mee bezig te zijn en die nootjes te pellen. Het pellen leidt af. Daarbij zijn pistache nootjes knapperig, zout en lekker.

Naar welk toernooi kijk je uit? Het NK Strokeplay tot 18 jaar in april. Dat ga ik winnen. Ik ben er voor aan het trainen met mijn pro John Boerdonk. Van John leer ik om beslissingen te nemen op basis van feiten en informatie, niet op emotie.

Ook technische aspecten? In de winter heb ik me bezig gehouden met mijn handen op moment van impact. Mijn linker pols moet bol staan op impact. Het is al bijna ingeslepen. De basis moet je altijd scherp houden. Je bent nooit klaar met je swing. Een golfer blijft slijpen, dat maakt golf zo mooi. Het is nooit af. Ik ben geen golfer die speelt om te genieten van de natuur. Ik ben voor perfectie in het spel.

'Je bent nooit klaar                                met je swing'

Wie is je golfheld? Tiger Woods. Ik ben in 2002 geboren dus ik heb zelf niet zijn toptijd meegemaakt. Uiteraard heb ik veel gezien van Tiger op Youtube. Dan zie je hem spelen, de uitstraling van die man, niet normaal. Wat hij kan en doet is ongelooflijk. Omdat hij nu meespeelt, kunnen golfers van mijn leeftijd Tiger herproeven en genieten van wat hij kan. Ik kijk naar filmpjes van Tiger. Hij legt niks uit, je moet alleen maar kijken. Pitches, draw, fade, uit de bunker, het is geweldig om naar te kijken.

Je bent vernoemd naar een andere held Che Guevara, wie is dat? Che Guevara was een vrijdheidsstrijder op Cuba. Mijn ouders waren op Cuba met vakantie. Ze vonden Che een mooie naam. Veel mensen vragen of ik naar hem ben vernoemd. Soms weten mensen meer van hem dan ik. Het is een leuke aparte naam.

Nog een held? Joost Luiten. Hij is zo'n goede speler. Mensen weten echt niet hoe goed Joost is. Als je al zo lang op dit niveau speelt op de Tour, ben je verschrikkelijk goed. Het zou leuk zijn als hij weer eens een toernooi wint. Maar ook zonder toernooiwinst blijft Joost een geweldige golfer.

Wat is je homecourse? Ik speel op twee clubs, op 't Zelle en op de Rosendaalsche. Daar speel ik competitie in heren 1 en train ik met John Boerdonk. Op 't Zelle ben ik begonnen met golf. Mijn vader is pro op 't Zelle en mijn moeder had de golfshop. Ik ging mee en keek televisie in de paskamer. Al gauw pakte ik een club en ging ik wat slaan. Mijn ouders hebben mij nooit gepusht.

Wat is de mooiste hole? Hole 16 op de Rosendaelse vind ik echt een hele mooie hole. Het is een par 3 met bunkers rond de green en veel heide. Als ik aankom heb ik gelijk zin om te slaan. De teebox ligt hoger en de hole loopt mooi naar beneden. Als de omstandigheden normaal zijn, neem ik een pitching wedge. Ik sla hem binnen een meter van de vlag en maak een birdie.

Ben je een goede putter? Ja, ik train er veel op. Ik vind putten atijd leuk om te doen. Als ik de bal op de green drie meter van de pin sla, denk ik, yes, die ga ik uitholen. Ik weet soms niet hoe het kan, maar ik heb zoveel zelfvertrouwen met putten. Ik werk momenteel aan het tempo van de bal. Putten kan altijd beter.

Kan je vader goed putten? Ja hoor, mijn vader is pro dus dat moet wel. Het is fijn dat ik met hem kan spelen. Want als je de beste van de wereld wilt worden, moet je veel trainen en gefocust zijn op je sport. Ik drink niet, ga niet uit en ik heb geen vriendin. Mijn vader en ik spelen regelmatig negen of achttien holes met elkaar. En wedstrijdjes natuurlijk.

Spelen jullie om geld? Nee, we spelen om huishoudelijke klusjes. Wie de vaatwasser moet in- en uitruimen. We zijn fanatiek want we houden niet zo van dit soort klusjes.

Zou Justin Thomas zelf de vaatwasser uitruimen? Haha, misschien. Thomas is geweldige golfer maar ook een leuk en grappig figuur buiten het golf. Ik kan me goed in hem verplaatsen met een vader als professional en coach.

Ché de Bake met pro John Boerdonk. ,,Van hem leer ik beslissingen te nemen op basis van feiten en informatie, niet op emotie.''