Afbeelding
(Foto: )

Vaarwel golfswing

Golffitness is populairder dan ooit. Golfyoga is booming. Op de PGA & LPGA Tour is het fysieke component niet meer weg te denken. Competitiespelers hebben zich niet alleen op technisch vlak ingespannen tijdens de wintermaanden, maar vele zijn voor het eerst actief in de sportschool aan het trainen geweest.

Ook op recreatief en clubniveau heeft het 'golffitness virus' zich gespreid. Clubs willen hun leden actief houden door presentaties en workshops over fysieke ontwikkeling aan te bieden. Vele lokale clubs ontwikkelden programma's in samenwerking met TPI gecertificeerde professionals. Zou 2020 dan eindelijk hét jaar van golffitness zijn?

Het jaar waarin organisaties en teaching professionals actie ondernemen om het fysieke aspect te integreren maar vooral ook te omarmen? Het jaar waarin de fysieke kant van de sport meer aandacht zal krijgen dan de continue commerciële stroom van golftechnische gadgets? Het jaar waarin achterhaalde gevaarlijke trainingstechnieken los gelaten zullen worden?

Risico's

Ik hoop van wel. Ondanks het enthousiasme van vele golfers om met golffitness aan de slag te gaan, komen daarbij ook de risico's en blessures om de hoek kijken. Meer golfers in de sportschool betekent op dit moment dat meer golfers verkeerd trainen in de sportschool. Dit vloeit voort uit een (onbewust) gebrek aan kennis, kunde of foute instructies. En ik snap het wel, social media staat vol met golffitness oefeningen. Het is gewoon inspirerend om Phil Mickelson, Vijay Singh en Lexi Thompson keihard te zien trainen met hun fysieke coach. Ik spreek zelfs nog fysio's, golfpro's en fitness-instructeurs die geloven in oude trainingstechnieken. Ik ben van plan deze vicueuze circel te doorbreken.

Stop het nabootsen van de golfswing in de sportschool! Golfspecifieke training betekent niet dat we tijdens de training swingbewegingen maken. En al zeker niet op een onstabiele ondergrond. Dit is namelijk niet hoe overdracht van core-stabiliteit, balans en kracht plaats vindt in het lichaam.

Het is een groot misverstand dat golffitness training er 'golfachtig' uit zou moeten zien. Het gaat hier om oefeningen waarin men de swing nabootst, met bijvoorbeeld elastieken, een zware bal of zware gewichten. Evenals swings met een club of gewicht in de handen gemaakt op een Swiss of Bosu bal. Deze type oefeningen kunnen schadelijk zijn voor de wervelkolom en de swing, ondanks de beste bedoelingen. Het is een oud misverstand over training. De beste manier om het lichaam te trainen en blessures door overbelasting te voorkomen, doen we middels kracht en yoga training. De lichamelijke capaciteit nodig voor de golfswing is aanzienlijk. Maar zodra je ook nog verder wilt slaan en je handicap wilt verlagen, eis je nog meer van het lichaam.

Programma

Maar hoe zorg je er dan voor dat je de juiste oefeningen weet? Anti-rotatie, balans, flexibiliteit, kracht of – als je dat al doet – explosiviteit? Goede vraag, waar ik me helemaal in heb gespecialiseerd en je graag bij help. Een goed trainingsprogramma begint altijd met oefeningen die geschikt zijn voor jouw situatie en lichaam, waar je middels een TPI screening achter komt. Vaak zien deze oefeningen er niet zo 'stoer' uit en lijken deze op eerste blik heel erg simpel. Vergis je echter niet in de intensiteit en effectiviteit.

Voordat het nieuwe seizoen van start gaat bied ik de mogelijkheid een intakegesprek inclusief TPI screening te doen bij mij op de trainingsstudio. Hierin denk ik met je mee over wat er in jouw situatie nodig is om snel vooruitgang te boeken. Stuur me uiterlijk voor 1 april een mail waarom jij hiermee aan de slag wil naar info@lpgolfperformance.nl. Kijk ook op de website www.lpgolfperformance.nl.