Nordin van Tilburg overleefde zonder problemen de cut in Spanje, maar strandde in de tweede ronde matchplay.
Nordin van Tilburg overleefde zonder problemen de cut in Spanje, maar strandde in de tweede ronde matchplay. (Foto: )

Talent overleeft als enige Nederlander de cut in Sevilla

Van Tilburg top tien in Spanje

Nordin van Tilburg is de Nederlander die nog het verst is gekomen in het Spaans Open voor amateurspelers. Het talent uit Ossendrecht moest het toernooi echter bij de laatste zestien verlaten. Koen Kouwenaar overleefde bij het verdedigen van zijn titel de cut niet.

Dat laatste was zeker een bittere pil voor Koen Kouwenaar, die vorig jaar in Spanje nog zo'n prachtige overwinning boekte en daarmee zijn seizoen een vliegende start gaf. Kouwenaar deed het uiteindelijk ook uitstekend in het KLM Open én mocht zich nog eens melden in Spanje om te spelen in het echte Spaans Open tussen de professionals van de European Tour.

Maar dit keer kreeg hij op de koninklijke golfclub van Sevilla niet echt de kans om zijn titel te verdedigen. In Spanje wordt, zoals wel vaker bij grote toernooien, eerst twee ronden strokeplay gespeeld, waarna het toernooi een vervolg krijgt in matchplayvorm. Kouwenaar miste die schifting op één slag. Dat was geheel te wijten aan zijn eerste ronde in 76 slagen. Op dag twee kon de Brabander nog wel een en ander repareren met een rondje 70, maar de schade was net te groot. Hij deed uiteindelijk precies een slag te veel.

Bovenin

Nordin van Tilburg hoefde zich niet echt zorgen te maken over de cut. Hij ging op de eerste dag al rond in 68 slagen en nestelde zich daarmee meteen bovenin het klassement. De tweede dag verliep echter een stuk minder voorspoedig, maar de 75 die hij noteerde voor een totaal van één onder par betekende alsnog dat hij ruimschoots doorging naar het matchplay.

Daarin was hij de enige Nederlander, want ook Benjamin Reuter en Stan Kraai strandden voortijdig. Reuter deed na rondjes 74 en 72 net als Kouwenaar een slag te veel, Kraai liep in twee rondes (76-74) te veel averij op om door te gaan.

Met het halen van de matchplayronde deed Van Tilburg het al prima in het veld van honderdtwintig spelers, waarvan slechts de beste 32 doorgingen. De Brabander overleefde ook nog die eerste ronde. Met 4&2 was hij te sterk voor Rowan Lester. Bij de laatste zestien stuitte Van Tilburg op Arron Edwards-Hill, en die Brit was een maatje te groot. Van Tilburg was na veertien holes klaar (5&4) en kon zo uiteindelijk de negende plaats bijschrijven als eindresultaat.

Het toernooi werd gewonnen door de Spanjaard José Luis Ballester Barrio, die daarmee de opvolger werd van Kouwenaar.