Martijn & Jan-Kees

Hi Jan Kees,

Het was natuurlijk een winter van niets, maar ik ben blij dat het lentegroen hier en daar inmiddels aan het uitlopen is en dat aan de schijnbaar oneindig durende herfst een einde gaat komen. Eind deze maand gaat de klok weer een uur vooruit en kunnen we ook langzaam maar zeker weer aan het eind van de werkdag een paar holetjes spelen.

Opvallend genoeg kan je op veel banen op dat tijdstip een kanon afschieten. Het lijkt wel of niemand in dat uurtje voor het te donker wordt zin heeft nog een paar balletjes te slaan, terwijl dat nu toch juist zo'n fijn moment is.

Wat moeten we doen om de mensen wél naar buiten te krijgen kort na het avondeten? Of moeten we gewoon wachten tot het echte zomeravondgolf zich weer aandient? Van geheel andere orde, maar ben daardoor niet minder benieuwd naar je antwoord: er zijn plannen om een nieuwe golfcompetitie te beginnen voor de absolute wereldtop en extreem veel geld, de Professional Golf League. Ik weet, money talks, maar is het ook goed voor de sport in iets breder perspectief?

Groet en op naar zomeravondgolf!

Martijn

Beste Martijn,

Je hebt gelijk als je zegt dat je soms een kanon kunt afschieten in de vroege avonduren. Ik zou zeggen: organiseer ook eens wedstrijdjes over zes holes en bied voor een leuke prijs een lekker 'hap' na afloop aan.

Ik weet dat er golfondernemers zijn die wél nadenken over hoe je je leden en gastspelers iets leuks kunt bieden, maar er zijn er te veel die niks doen – en dan gaan klagen.

Vaak is het in de avond ook nog eens rustig, lekker weer. Ideaal om de dagelijkse beslommeringen van je af te spelen.

Wat die nieuwe Tour betreft: er zit heel veel geld achter: Japanse en Saoedische investeerders die niet op een miljoentje meer of minder kijken. Mogelijk gaat het er op uitkomen dat de PGA Tour een soort deal sluit, net als in de jaren negentig met Greg Norman en zijn vrienden. Dat leverde toen de World Golf Championships op.

Als zo'n overeenkomst wordt gesloten, is dat slecht nieuws voor de Europese Tour, vrees ik. Sponsorgelden vloeien immers altijd naar de plekken waar de sterren te vinden zijn.

Vooralsnog verwacht ik dat de PGA Tour en de Europese Tour hun spierballen laten zien, maar dat zou best wel eens een onderhandelingstactiek kunnen zijn.

Met vriendelijke groeten,

Jan Kees