Thanks Tom

Nou, lekker zeg. Zitten we wéér in een lockdown tegen het coronavirus. Kut! Gelukkig mogen wij, golfers van allerlei slag, nu wel golf blijven spelen. Tijdens de 'intelligente lockdown' in het voorjaar mochten wij helemaal niks. Was alles dicht; golfbaan, clubhuis, drivingrange en oefengreen. Nu, middenin de 'gedeeltelijke lockdown', is alleen het clubhuis gesloten voor tenminste een week of vier. Geen koffie drinken vóór de ronde en na afloop niet met elkaar de partij vieren met een drankje.
Inpakken en wegwezen!

Of toch niet wegwezen?

Inderdaad. Niet onmiddellijk huiswaarts naar het boek, de tv of de puzzel. De tijd van de plezierige nazit in het clubhuis is tijdens lockdown2 voor iets anders uitermate geschikt. Je kunt dan namelijk een betere golfer/golfster worden. Ja? Ja!

Hoe ik dat weet? Dat weet ik van Tom Watson, legendarisch golfspeler, geboren in 1949 in Kansas City. Watson veroverde als professional golfer wereldwijd 78 titels, waartussen acht majors: 5 keer The Open, 2 keer The Masters, 1 keer US Open. 'Major Tom' won als 60-jarige nog bijna zijn zesde Open Championship. Tot verdriet van miljoenen tv-kijkers miste hij per ongeluk de winnende putt op de laatste hole en verloor hij daarna de playoff tegen zijn landgenoot Stewart Cink. Vijf jaar geleden was de Amerikaan op 65-jarige leeftijd in het KLM Open op de Kennemer nog goed genoeg voor vier ronden onder de 70 (69-68-68-68) en sloeg hij tijdens de pro-am een hole-in-one. De zeventiende hole-in-one in zijn leven. Man, man, man. Bepaald geen knoeier, die Tom Watson.

Hoe kon hij een wereldtopper worden? En zo lang zo goed blijven? Hij verklaart het aldus: ,,De beste tijd om te oefenen is direct na de partij. Dan heb je jouw gemaakte fouten nog goed in je hoofd zitten. Van het repeteren van je zwakke slagen kun je uitstekend leren. Ik hield ervan een patroon van mindere slagen zo snel mogelijk te corrigeren. Als mijn ijzer-8-slagen afwijkingen vertoonden, sloeg ik honderd ballen met de ijzer-8 tot ik het probleem had gevonden. Had ik slecht gespeeld uit de bunker, ging ik lang in de bunker oefenen, net zo lang tot de gewenste bunkerslag weer goed was. Ik oefende veel meer tijd ná een ronde dan vóór de eerste afslag. Voor de ronde warmde ik alleen mijn machine een beetje op.’’

Het is niet bekend hoeveel biertjes Tom Watson heeft genuttigd na zijn duizenden ronden golf. Hij is er in elk geval geen alcoholist van geworden. Wel is hij door zijn gang naar het oefencentrum een geweldige golfer geworden en gebleven. De les voor ons? Het sluiten van het clubhuis opent voor ons via de drivingrange de weg naar grotere golfprestaties.

Leo van de Ruit

MediaRuit voor Journalistieke Producties