Joost Luiten: ,,Ik denk dat het voor de televisiekijkers leuk is, maar ik mis toch een bepaalde vorm van beloning voor goed spel de eerste dagen.''
Joost Luiten: ,,Ik denk dat het voor de televisiekijkers leuk is, maar ik mis toch een bepaalde vorm van beloning voor goed spel de eerste dagen.'' (Foto: golfsupport.nl)


Luiten zet vraagtekens: ’Ik mis beloning voor goed spel eerste dagen’

Waar er in de voorbije weken een ruimte mate van landgenoten aanwezig was op de European Tour, waren dat er in de Cyprus Showdown opnieuw drie. Alleen Joost Luiten overleefde de eerste schifting, maar de Bleiswijker zet wel zijn vraagtekens bij deze nieuwe toernooivorm.

Joost Luiten is altijd te porren voor een nieuw format en stond daarom ook weer op de tee bij het tweede bezoek aan Aphrodite Hills in twee weken tijd. En Luiten speelde sterk. Na twee dagen en rondjes 67 en 65 was de Nederlander tien onder par en dat betekende dat hij zich eenvoudig plaatste bij de laatste 32 die op zaterdag mochten spelen.

,,Die eerste twee dagen speelde ik heel makkelijk en soepel, en stond na twee ronden in de top van het klassement. Vooral de bijna-albatross op hole achttien was mooi. Mijn tweede slag eindigde slechts een paar centimeter voor de hole. Helaas was mijn spel de derde dag wat minder goed. Ik maakte te weinig birdies omdat de putter koud was en door een shank van midden fairway moest ik een heel dure bogey noteren op de par-5 derde hole. Ik eindigde met 70 slagen nog wel onder par, maar één onder par was twee slagen te veel om de laatste dag ook te mogen spelen.’’

Bedenkingen

Los van dat resultaat had Luiten wel bedenkingen bij de opzet in Cyprus. ,,Ik ben absoluut voorstander van andere formats dan alleen maar 72 holes strokeplay. Maar bij deze opzet zet ik wel mijn vraagtekens’’, stelde Luiten. ,,Ik denk dat het voor de televisiekijkers leuk is, maar ik mis toch een bepaalde vorm van beloning voor goed spel de eerste dagen. Als je eenmaal veilig binnen de cutlijn zit, is verdedigend golfen eigenlijk het verstandigst. Je wordt niet uitgedaagd om meer birdies te maken. Maar hoe dan ook is het goed dat de European Tour experimenteert met andere spelvormen en zo een groter en breder publiek probeert te trekken. Waar ik sowieso groot voorstander van ben is meer matchplay, dat vind ik een heel mooie en eerlijke spelvorm.’’

Lars van Meijel en Daan Huizing waren er ook bij in Cyprus, maar keerden zonder succes huiswaarts. Van Meijel was twee onder na twee rondjes en dat was niet voldoende om te overleven. Bij lange niet zelfs, want je moest op Aphrodite Hills na twee dagen zelfs zes onder de baan zijn om door te mogen.

Daan Huizing had heel lang uitzicht op die score. Na twee birdies en twee bogeys op de eerste negen herstelde Huizing zijn kansen met een birdie op de dertiende. In de holes daarna slaagde hij er niet in meer birdies te produceren, waardoor hij op de par-5 achttiende een eagle moest maken om er op zaterdag bij te zijn. Dat werd een birdie, waardoor het avontuur van Huizing ondanks een totaal van vijf onder de baan voortijdig eindigde.

Wil Besseling en Darius van Driel lieten de tweede week op Cyprus schieten. Besseling wilde rust pakken om straks fris aan de laatste en beslissende reeks van drie toernooien in Zuid-Afrika te beginnen.