Recordregen op Augusta

Er sneuvelden in vier dagen tijd nogal wat records op Augusta. Misschien de belangrijkste was natuurlijk wel de score van de winnaar. Twintig onder par is in de Masters nooit eerder gedaan. Tiger Woods (1997) en Jordan Spieth (2015) kwamen ooit tot achttien onder. De score van Johnson was ook de laagste ooit in een Major, een eer die hij deelt met Jason Day (PGA Championship 2015) en Henrik Stenson (The Open 2016).

Johnson zette ook meteen een nieuw record voor het minste aantal bogeys in de Masters. Over vier ronden waren dat er slechts vier. Opvallend: Johnson maakte er twee keer twee op rij, in ronde twee en vier.

Nummers twee Cameron Smith en Sungjae Im vestigden ook records. Beide spelers scoorden vijftien onder, de laagste score voor een speler die de Masters níet won. Smith was bovendien de eerste speler die vier ronden in dezelfde Masters in de zestig speelde.

En dan was er nog Bernhard Langer. De Duitser is inmiddels 63 jaar, stond 37 keer aan de start op Augusta en werd daar de oudste speler die de cut haalde. Met 63 jaar, twee maanden en 18 dagen loste hij Tommy Aaron af, die de cut haalde met 63 jaar, één maand en 16 dagen. Saillant detail: was de Masters gewoon in april gespeeld, dan had Aaron zijn record nog gehad. Langer deelde ook nog een mentale tik uit aan Bryson DeChambeau. De favoriet moest niet alleen in de vierde ronde zijn meerdere erkennen in de Duitse legende, maar eindigde ook nog eens een slag achter Langer, die gewoon afsloot op drie onder par. ‘Een pensionado verslaat de wetenschap’, werd er al gegrapt op Augusta.

Tot slot Tiger Woods. Oók een record, maar niet waar Tiger trots op is. Op hole twaalf, een par 3, produceerde Woods een tien, zijn hoogste score op een hole in zijn loopbaan. Getergd sloeg Woods wel meteen terug met vijf birdies in de resterende zes holes.