Afbeelding
(Foto: )

Wat is golffitness?

Golffitness gaat om het verbeteren van het volledige vermogen en capaciteit van het lichaam om explosieve eenzijdige rotatiebewegingen te creëren terwijl het lichaam onder mentale druk staat, in tussenpozen te doen gedurende een periode van ongeveer vier uur, terwijl het afgestemd is op de unieke behoeften en situatie van het lichaam. En in het zeer competitieve veld van vandaag: bij voorkeur met een clubhoofdsnelheid die veel hoger is dan die van de concurrent.

Golfspel vs golfswing

Golf is in de natuur, in een sociale setting waar men de holes stevig doorloopt. De golfswing is zoals hierboven beschreven: asymmetrisch, explosief en roterend. Neem een handicapper 15. Als deze golfer twee keer per week achttien holes speelt, zal die tussen 55 en 60 volle swings in die ronde maken. Voeg twee toe oefenswings toe per shot en je hebt tussen de 165 en 180 rotaties per ronde! Na twee keer per week te spelen, is dat ongeveer 360 rotaties (als je je handicap speelt). Voeg nu elke week een driving range sessie van vijftig ballen toe. Dat brengt het totaal in een week naar meer dan vierhonderd explosieve eenzijdige rotatie bewegingen!

Wat golffitness niet is:

Golfswings maken in de sportschool
Fitness doen op de golfbaan
De golftas 18 holes dragen
Rotatie toevoegen aan iedere fitnessoefening
Golfswings maken op balansborden of swiss balls

Wat zeggen nieuwste wetenschappelijke onderzoeken?

Er is een gemiddelde piekdrukbelasting op de lumbale wervels L4 en L5 van meer dan zes keer het lichaamsgewicht tijdens de downswing.
Lage rugblessures door golf is meestal meer gerelateerd aan cumulatieve belasting (dwz herhaling) dan trauma geassocieerd met een enkele swing.
Het aantal blessures per speler neemt samen met het vaardigheidsniveau toe, waarschijnlijk vanwege de hoeveelheid aantal rondes en geslagen ballen.

Daarnaast stippen bijna alle onderzoeken dezelfde richtlijnen uit ter voorkoming van blessures door overbelasting:

Zorg voor goede mobiliteit van de heupen
Verbeter de kracht, conditie en algemene souplesse het hele jaar door
Doe een warming-up
Draag geen clubs op de schouders tijdens het spelen

Is golf gezond?

Een onderzoek (AD Murray et al, 2016) dat het verband tussen golf en gezondheid onderzocht schrijft: ’Beleidsmakers kunnen worden aangemoedigd meer mensen aan te trekken tot golfen, vanwege de daarmee samenhangende verbeterde lichamelijke gezondheid en geestelijk welzijn, en een mogelijke bijdrage aan een hogere levensverwachting.’ Golfen is gezond! Omdat golfblessures door overbelasting wetenschappelijk vastgesteld zijn, vind ik het essentieel dat de beleidsmakers verantwoordelijkheid dragen door onder andere strategieën voor risicovermindering aan te reiken. Er gebeuren nog te veel blessures in de praktijk, dat is zonde en dat proces moet flink omgedraaid worden. En in alle eerlijkheid, door kansen die onbenut blijven, stoppen er jaarlijks te veel golfers en stimuleert het de nieuwe generatie niet om te gaan golfen.

Hoe begin je met golffitness?

Een van de meest simpele doch minst benutte stappen is het toepassen van een solide pre-round warming-up. Het is bewezen dat de voordelen van een eenvoudige maar zeer effectieve warming-up de afstand van de tee vergroten, maar ook de kans op blessures door overbelasting verminderen met tweevoud. Daarom heb ik zorgvuldig de beste en meest toegankelijke golf warming-up voor je samengesteld. Je kunt deze nu gratis downloaden op www.lpgolfperformance.nl

Wat is de beste oefening?

Dat is de meest gestelde vraag die ik krijg. Nou, hier is het antwoord: dat hangt er vanaf. Dat is voor ieder lichaam anders en uniek, en daar kun je simpelweg niet omheen als je voor duurzaamheid kiest. Mijn individuele coachings trajecten beginnen met een TPI (Titleist Performance Institute) screening en intake gesprek. Gebaseerd op het resultaat van deze 16 specifieke golf gerichte testen ontwikkel ik een op maat gemaakt programma.

Leiderschap

Niet elke golfer vindt het leuk zich te richten op fysiek. En dat is ook helemaal oké. Doe vooral niks wat je niet leuk vindt als je dat niet wilt. Maar vraag jezelf alsjeblieft wel af: ben ik mezelf en mijn golfspel aan het saboteren? Zit er een angst? En hoeveel slagen, tijd of geld wil ik nog dat die angst me gaat kosten? De andere keuze is afwachten en niets doen. Laat je vooral niet leiden in het stigma dat opkomen voor een sterk, krachtig lichaam minder is dan tijd op de range te spenderen. Een stigma dat helemaal niet meer bij deze tijd past (en kan). Ik hoop dat je zelf dat besluit neemt want het is zó goed aan een golfspel te werken waar jij leiderschap over hebt.

Er is een daadwerkelijke transformatie bewerkstelligd in de manier waarop mijn klanten golffitness benaderen, integreren en toepassen en ik zou niet trotser kunnen zijn op hen! Ik vind het heerlijk aan de zijlijn te staan en te zien hoe al dit geweldigs zich vertaalt van de sportschool of yogamat naar de golfbaan. En deze manier van een golffitness levensstijl gun ik iedere golfer!