Martijn & Jan Kees

Beste Martijn,

Heb jij wel eens van Bruce Lietzke gehoord? Deze Amerikaanse pro overleed in 2018 op 67-jarige leeftijd. Lietzke speelde eigenlijk alleen om flink wat geld te verdienen zodat hij weken vrijaf kon nemen om te vissen.

Na de laatste wedstrijd van het seizoen verdween de tas in de garage om er – vaak maanden later – uit te worden gehaald omdat het geld op was. Zijn caddie graaide eens na zo’n pauze in de tas om vervolgens te constateren dat zijn hand vol zat met de stinkende prut van totaal verrotte bananen.

Vraag: wat zit er bij jou allemaal in je tas? Kom je weleens iets tegen dat je al tijden kwijt was? Of een beschimmeld broodje dat helemaal onderin zat?

Ik heb ooit het hele huis afgezocht naar een regenpak. Vrouw, dochters, de hond – iedereen kreeg de schuld dat het pak weg was gemaakt. En er werd die dag alleen maar regen verwacht, dus mijn humeur had veel weg van een lagedrukgebied.

Natuurlijk was het mevrouw Van der Velden die jack en broek gewoon uit mijn golftas viste. Ze glimlachte minzaam, de dochters gingen joelend de trap af en de hond keek me dagen niet meer aan.

Nogmaals: hoe zit het met jouw golfspullen. Weleens iets kwijt geweest dat helemaal niet kwijt was?

Jan Kees

Hallo JK,

Bij het voorlezen van je vraag bulderde mevrouw Paehlig het uit van het lachen. 'Jij bent toch nooit wat kwijt?', wreef ze even wat zout in de wond. Over de biologieprojecten die zich door de jaren heen in mijn tas hebben ontwikkeld zal ik het maar niet hebben. Dat is voor iedereen beter, maar, ik heb vaak genoeg dingen niet kunnen vinden, die later op een logische plek bleken te liggen. Zo heb ik weleens lopen zoeken naar mijn bril terwijl die op mijn neus stond en vond ik mijn reservebril terug in de armleuning van de achterbank van de auto. Hoeveel uren ik door heb gebracht omdat ik iets even niet kon vinden durf ik zelfs bij benadering niet eens te zeggen. Ook golfspullen. Met een verloren putter in de rough als hoogte- of dieptepunt.

En ja, Bruce Lietzke ken ik. Toen ik begin jaren negentig zelf nog niet golfde, speelde ik wel golf op de spelcomputer. Van de spelers die je in dat spel kon selecteren als poppetje om mee te spelen, was hij er één. Onlangs speelde ik de allernieuwste versie van het spel, 2k21. Daar was geen Lietzke meer te bekennen. Daar hoefde ik zelfs niet naar te gaan zoeken.

Martijn