Bryson DeChambeau jubelt nadat hij met het US Open zijn eerste Major heeft gewonnen.
Bryson DeChambeau jubelt nadat hij met het US Open zijn eerste Major heeft gewonnen. (Foto: USGA via golfsupport.nl/Chris Keane)

'Hulk’ Bryson DeChambeau winnaar van US Open

Experiment geslaagd

Hij was al een paar maanden het middelpunt van aandacht. Bryson DeChambeau zorgde met een onconventionele aanpak voor discussie in de golfwereld. Op Winged Foot gaf hij zijn critici een gevoelige draai om de oren. De ‘Hulkster’, zoals hij sinds kort ook wel wordt genoemd, liet in het US Open zijn naaste belager zes slagen achter zich om zo zijn eerste Major te pakken. Experiment geslaagd, kan je zeggen.

Er is dit jaar al veel gezegd over Bryson DeChambeau. De 27-jarige golfer uit Modesto in Californië stond natuurlijk al bekend om zijn eigenzinnige aanpak. IJzers die allemaal dezelfde lengte hebben, het klassieke petje op zijn hoofd, en altijd en eeuwig een boekwerk bij de hand om élk detail in te noteren.

DeChambeau werd zelfs wel eens gekscherend ‘The Mad Scientist’ genoemd, omdat hij werkelijk álles wilde berekenen en controleren. Zo dompelde hij zijn balletjes in vloeistof en besprenkelde ze met zout om te zien of er geen afwijking in zat. Ook liet hij op de driving range zijn ballen besproeien met een plantenspuit om zo op de Trackman balletjes met dauw erop te simuleren.

Maar het nieuwste experiment van Bryson DeChambeau betrof louter zijn fysiek. Hij wilde aankomen en spiermassa kweken om zo de bal verder te kunnen slaan. Daar werd heel lang lacherig over gedaan, zeker nadat DeChambeau als een ware hulk uit de coronaperiode kwam. Maar dat lachen is wel voorbij na de manier waarop hij de zege in het US Open naar zich toetrok.

Wanhoop

Ook op Winged Foot, de baan die de beste golfers van de wereld tot wanhoop moest drijven, volhardde DeChambeau in een onconventionele aanpak. In een toernooi waarin toch álles al anders was – september in plaats van juni, geen toeschouwers – deed ook de man uit Californië het anders. De precisie die op Winged Foot vereist zou zijn, liet DeChambeau voor wat het was. Hij sloeg zijn ballen gewoon zo ver mogelijk, en een fairway raken leek slechts een bonus. DeChambeau deed dat welgeteld 23 keer, het laagste aantal voor een winnaar in de historie van het US Open. Maar ook al lag hij dan meestal in de rough, dat was nooit ver van de green. En DeChambeau toonde zich er een meester in uit die situaties kansen te creëren. Méér kansen dan wie ook.

Dat bleek nog eens in de slotronde. DeChambeau was daarin de enige speler in het hele veld die een score onder par binnenbracht: een 67, drie onder de baan. Hij was die laatste ronde begonnen op twee slagen achter leider Matthew Wolff, maar na een ronde 75 verloor hij de winst uit het oog. Wolff zakte terug naar level par, waardoor DeChambeau uiteindelijk ook de enige speler was met een totaalscore onder par. Met 69-68-70-67 kwam hij in geen enkel rondje in de plus en stond er uiteindelijk min zes achter zijn naam.

Machine

Dat was ruim voldoende voor de titel en emotie bij de man die soms als een machine wordt gezien. Via een videoscherm liet hij zijn ouders delen in het uitkomen van zijn droom. Dat hij daarvoor opmerkelijke keuzes moest maken, vindt DeChambeau niet meer dan logisch. ,,Ik denk dat ik absoluut de manier verander waarop mensen aankijken tegen de sport. Maar of je het dan ook kán, is iets heel anders. Er zijn genoeg spelers die ver slaan, maar het spel toch anders spelen.’’

,,Iedereen sprak hier over het raken van fairways’’, zei Xander Schauffele. ,,Maar daar ging het dus niet om. Het ging om het raken van de juiste kant van de hole en de bal zó ver slaan dat je uit de rough geen ijzer zes hoefde te slaan, maar een wedge. DeChambeau is trending in de nieuwe richting die golf inslaat.’’

,,Hij heeft een manier gevonden om het te doen’’, analyseerde Rory McIlroy. ,,Of dat goed is of slecht voor de sport, dat weet ik niet. Het is gewoon niet de manier waarop ik voor me zag hoe deze course gespeeld moest worden, hoe dit toernooi gespeeld moest worden. Ik kan er nog niet helemaal bij.’’

En Bryson DeChambeau? Die is nog lang niet uitontwikkeld. ,,Ik stop niet’’, hield hij zijn gehoor voor. ,,Volgende week ga ik het proberen met een driver van 48 inch.’’ Dat is ongeveer drie inch langer dan normaal en de maximaal toegestane lengte van een driver. DeChambeau zoekt echt alle grenzen op, maar ziet vooralsnog dat het lonend is. Alles wat hij doet zal vanaf nu met nóg meer belangstelling worden gevolgd.