Mike Toorop was uiteindelijk tevreden met zijn tweede plaats in de Red Sea Egyptian Classic.
Mike Toorop was uiteindelijk tevreden met zijn tweede plaats in de Red Sea Egyptian Classic. (Foto: golfsupport.nl)

Seizoen Pro Golf Tour weer op gang gekomen

Sterke start Mike Toorop

Er wordt weer volop professioneel gegolfd, en ook op het derde niveau van Europa is het circuit weer op gang gekomen. De Pro Golf Tour startte zoals gebruikelijk in Egypte, en daar kwamen diverse Nederlanders in actie. Mike Toorop deed dat het best. De jonge West-Fries speelde zich op de Ain Sokhna Golf Club naar de tweede plaats en bezorgde zichzelf daarmee een vliegende start.

Mike Toorop (22) startte geweldig in de Red Sea Egyptian Classic. De golfer uit Hoorn noteerde na zijn eerste ronde een score van 65 op zijn kaart, zeven onder de baan. Met zes birdies, een eagle en slechts één bogey was Toorop ijzersterk bezig. Slechts twee spelers bleven dicht in zijn buurt: de Fransman Victor Veyret en de Pool Mateusz Gradecki, die beide tekenden voor een score van 66 slagen. Van dat tweetal ontpopte Gradecki zich uiteindelijk als de grootste rivaal van Toorop.

In ronde twee ging zowel Toorop als Gradecki rond in 70 slagen, waarmee de Noord-Holland zijn totaal op negen onder bracht, terwijl Gradecki op een slag volgde. In de laatste ronde sloeg de Pool echter toe. Gradecki, met ook an flink wat ervaring op de Challenge Tour, zag hoe Toorop wankel startte. In de eerste acht holes noteerde hij drie bogeys, waar Gradecki een bogey en drie birdies tegenover stelde. Daarmee waren de rollen al omgedraaid.

Karakter

Toorop toonde wel het karakter dat de volgers van Nederlands amateurgolf al langer van hem kennen. Met een birdie op negen begon voor hem de ommekeer, die naderhand nog drie birdies bracht. Dat mocht niet meer baten. Gradecki sloot zijn ronde af met drie birdies op rij, en dat was voldoende om hem definitief voorbij Toorop te brengen. De Pool eindigde op twaalf onder par, Toorop werd tweede met tien onder par. Dat leverde hem wel een cheque op van drieduizend euro, de vetste uit zijn prille profloopbaan.

Toorop maakte geen geheim van de insteek waarmee hij aan de laatste ronde was begonnen. ,,Als de overwinning zo dichtbij is, dan wil je die natuurlijk graag pakken ook.’’ Maar hij kon uiteindelijk leven met zijn tweede plaats. ,,Daar ben ik achteraf zeker tevreden mee. Belangrijk is gewoon dat mijn spel goed voelt. Als ik op de greens nog een iets hoger niveau kan halen, dan zit er zeker meer in.’’

In de daaropvolgende Red Sea Ain Sokhna Classic pakte Toorop wel zijn tweede cheque, maar die was minder groot dan de eerste. Met een totaal van twee onder par eindigde hij op plaats 26.

Max Albertus was daar de beste Nederlander met een achtste plaats. Amateur Nordin van Tilburg eindigde als dertiende, Stan Kraai eindigde op plaats 23. Op de Order of Merit staat Toorop nu derde, voor Max Albertus (18) en Nordin van Tilburg (22). Eind mei en begin juni keert de Pro Golf Tour weer terug naar Egypte.