Oefening: een stretch voor de bilspier.
Oefening: een stretch voor de bilspier.

De belangrijkste spieren van de golfswing

De body swing connectie

In de golfswing is er misschien geen belangrijkere multifunctionele spiergroep dan de bilspieren. Deze hele spiergroep is van vitaal belang voor de stabiliteit van het onderlichaam tijdens de hele swing.

Het centrale deel van het lichaam, de core (buikspieren), beschouw ik als de lijm die de swing bij elkaar houdt. De core brengt de kracht over van het onderlichaam naar het bovenlichaam en helpt je je romp te draaien. Het is essentieel dat deze spiergroepen optimaal functioneren om een herhaalbare en consistente swing te bereiken. Zonder dat beide groepen in harmonie samenwerken, zullen één of beide van de bovengenoemde kenmerken eronder lijden. Om deze reden noem ik de bilspieren de king en de core de queen

Powerhouse

De king en queen moeten samen de explosieve eenzijdige rotatie swing regeren. Als ze dat doen dan ontstaat de basis van het powerhouse. Het powerhouse is de combinatie van de juiste mobiliteit - stabiliteit van de gewrichten, bewustzijn en controle van de beweging, en activatie van de spieren. Als ze dat niet doen, komen we in de problemen. Denk dan aan: lage rugklachten, vage chronische klachten zoals verzuring, verlies van nauwkerigheid in de swing, en niet ver slaan. Ook alle energie die jij met alle goede intenties in je golfspel steekt zal niet optimaal worden benut zolang er geen optimale samenwerking is. Het lichaam is superslim en zal altijd voor de makkelijkste (let op: niet de beste) route kiezen. Zijn de king en queen dus geen team? Dan zullen de antagonistische spieren: achterkant bovenbeen (hamstrings) en onderrug (erector spinae), voornamelijk de swing regeren. Dat lijdt tot compensatie en forceren. Wat ik juist voor je wens is dat je een moeiteloos krachtig gevoel ervaart tijdens de swing. 

Biomechnanica

Verschillende onderzoeken tonen aan dat de spieren die in het onderlichaam het meest geactiveerd worden tijdens de swing de grote bilspieren zijn. De gluteus maximus is verantwoordelijk voor de externe en interne rotatie van de heup in de backswing en downswing, evenals voor heupextensie, waardoor je tijdens je finish in een mooie uitgebalanceerde houding komt. Daarnaast is een goede kinematische volgorde van bewegen in de swing ook een sleutel tot consistentie en nauwkeurigheid. Vele van mijn gerenommeerde PGA Tour-collega’s zoals Mark Blackburn en Sean Folley werken al langer met het kinematische sequentie- of kinematic chain-concept. Het is ook in honkbal voor zowel prestatieverbetering als blessurepreventie enorm populair. Studies in biomechanica die teruggaan tot de jaren '80 en die tot op de dag van vandaag worden gehouden, hebben ons een model gegeven voor efficiëntie bij het werpen en draaien.

Praktijk

Het komt regelmatig voor dat er golfers instappen in mijn persoonlijk coaching traject die al bekend zijn met golf fitness, of golfers die al eerder met een personal trainer hebben gewerkt of juist al heel sportieve doelen hebben behaald in hun leven. Elke keer zie ik oefeningen in hun bestaande trainingsschema of aanpak die eigenlijk totaal niet dienend zijn. Hun programma, dat ze dus al hebben voordat ze bij mij komen, blijkt helemaal niet effectief te zijn na het doen van een individuele TPI screening en volledige intake. De oefeningen zijn niet up to date en/of in lijn met hun huidige doelen, situatie en leefstijl. Een ander terugkerend patroon, jaar in jaar uit, dat ik observeer is onderontwikkelde aansturing en kracht in de bilspieren en core. Vaak zie ik daar ook een hoge korte ademhaling met een te hoge spiertonus van de trapezius (nekspier) gepaard bij en in de meeste gevallen ook chronische klachten en/of vermoeidheid. Maar, ik wil je vooral aanzetten tot bewegen en toelichten over de belangrijke nuances in golffitness. Aan de slag dus. 

Doeltreffend

Mijn aanpak is simpel en doeltreffend. Mijn programma’s zijn er om eerst een fundamentele basis en bufferzone te ontwikkelen. Dit is mogelijk voor golfers van alle leeftijden of handicaps. Het begint met oefeningen waarin de hersenen en spieren met elkaar leren communiceren. We leren de hersenen in feite hoe ze de bilspieren moeten aansturen en activeren. We volgen dit op met effectieve core-oefeningen (geen sit-ups), en bekkencontrole evenals heupmobiliteit. We bouwen daarna door naar uitdagender oefeningen. Tijdens het gehele traject blijven we de vertaalslag maken met de swing: waarom en waar de beweging gebeurt of van belang is tijdens de swing. 

Aan de slag

Wat dit voor jou betekent, is dat als je erover nadenkt om je lichaam in vorm te krijgen voor het golfseizoen, begin dan met de gluteus spieren en core. Bij de online trainingsprogramma’s speciaal voor actieve golfers (kijk op www.lpgolfperformance.nl) vind je mijn oefeningen voor deze spiergroepen. Als je training wilt verbeteren zodat je ook tijdens het seizoen je potentie helemaal benut, laat dan door een TPI-gecertificeerde expert je lichaam evalueren en een programma voor je samenstellen. Niet alle golfers zijn hetzelfde waardoor een algemeen (of zelf samengesteld) programma ontoereikend voelt en/of is. Een holistische intensieve aanpak is mijn High Performance Program, daarin kan ik je een heel jaar lang persoonlijk begeleiden en is er nog veel meer voor je mogelijk. Wil je dat? Stuur mij een e-mail naar info@lpgolfperformance.nl