Martijn & Jan Kees

Beste Martijn,

Hoe groen is golf? En nog specifieker: hoe groen is het Nederlandse golf?

Nog verder nadenkend: is er iets nodig om de sport die duizenden hectares ‘bezit’ een bijdrage te laten leveren aan het verder vergroenen van ons land?

Ik zie dat de NGF een voortrekker is in sportland. En dat voor een sport die door de buitenwacht vaak wordt gezien als ouderwets. Er worden door de Federatie en de clubs stappen gezet die als zeer vooruitstrevend kunnen worden beschouwd.

Maar wat weet die buitenwacht daar eigenlijk van? De NGF heeft publicitair goud in handen, maar doet er niet veel mee.

Dat is jammer.

Wat zou daaraan ten grondslag liggen? Is het onderwerp niet sexy genoeg en overlaadt men ons liever met soms buitengewoon flauwe filmpjes om mensen aan het spelen te krijgen.

Met andere woorden: moet de NGF niet veel meer de groene kaart spelen?

Jan Kees

Hallo Jan Kees,

Hoewel ik bij een groene kaart in eerste instantie denk aan het driehoekje dat scheidsrechters bij het hockey als straf uit kunnen delen, heb je zeker een punt dat de Nederlandse golfwereld best meer nadruk mag leggen op de voortrekkersrol die ze heeft in goed groenbeheer. 

Toevallig was ik recent in Duitsland op een baan waar ze een keer of vijf per jaar de baan sluiten om mensen uit nabijgelegen steden rond te leiden over de baan. Niet om ze kennis te laten maken met golf, maar om ze te laten zien hoe waardevol golfbanen zijn voor de natuur. 'Je ziet mensen van mening veranderen', zei de manager tussen neus en lippen door.'

Beeldvorming dus.

Ik merk dat zelf thuis ook, waar ik – ondanks verwoede pogingen – nog altijd de enige golfer ben. Ook bij mijn huisgenoten leeft vooral het beeld dat de natuur er op golfbanen maar bekaaid vanaf komt. Immers: er wordt gemaaid (waar), er wordt gesnoeid (waar) er wordt veel gif gebruikt (niet waar) en dat kan toch allemaal niet goed zijn voor de natuur?

Wel dus, want op een groot deel van de golfbanen leven meer vogels en insecten, groeien meer bloemen en planten, dan in een onbeheerd stuk natuur.

De zorg die de greenkeepers voor de baan aan de dag leggen, de betrokkenheid van duizenden vrijwilligers, verdient het om ook buiten de golfwereld op waarde te worden geschat.

Martijn