De winnende foto waarop Harmen de Jong topgolfer Wil Besseling vastlegde. (Foto Harmen de Jong)
De winnende foto waarop Harmen de Jong topgolfer Wil Besseling vastlegde. (Foto Harmen de Jong)

Jan van Galen en Harmen de Jong winnaars

Golfpersprijzen uitgereikt

Journalist Jan van Galen en fotograaf Harmen de Jong gaan de boeken in als de winnaars van de Golfpersprijzen 2021. Die werden, zoals inmiddels weer traditioneel is, uitgereikt tijdens de eindejaarsavond van de Nederlandse Vereniging van Golfspelen Journalisten (NVGJ). Vorig jaar werd de Golfpersprijs nog gewonnen door het Nationaal Golfmagazine.

De winnende bijdrage van fotograaf Harmen de Jong is een beeld dat hij maakte voor zijn langlopende serie ‘Op de klapstoel’, die wekelijks wordt gepubliceerd in Het Parool. Op de plaat is golfer Wil Besseling te zien in een beeld dat van alle kanten aandacht trekt. Jet rapport van de jury was in dat opzicht duidelijk.

Het laat een golfer zien op een plek waar geen enkele golfer wil zijn, namelijk in het water. Droevenis overvalt je dan normaal. Maar toch is er een glimlach op het gezicht van de golfer op de foto, Wil Besseling. Hij bevindt zich na jarenlang hard werken tussen de toppers van de Tour. Het gevolg van een combinatie tussen volharden, kracht en uiteindelijk vreugde die deze foto in elke pixel uitstraalt.'

Jan van Galen op zijn beurt schreef een serie columns onder de kop De Senior Golfer, die werden gepubliceerd op Golf.nl. Van Galen ging op zoek naar de betere golfer in zichzelf en probeert zich daarbij in elk aspect van de sport te verbeteren. De jury liet zich grijpen door de lotgevallen van Van Galen.

’Het gebruik van een originele invalshoek waarin hij vol zelfspot, in gevarieerd en enthousiasmerend taalgebruik de lezer meeneemt in zijn queeste. Hij neemt les, oefent zich een slag in de rondte, gaat gezonder leven, valt een paar kilo af, gaat naar een fysiotherapeut, een bewegingscoach en brengt een bezoek aan een sportarts. Zelfs een speciale putt-les van Robert Jan Derksen komt voorbij.'

De Golfpersprijs is een initiatief van de NVGJ, in samenwerking met de NGF, NVG en de PGA Holland. De prijs werd al in 1997 voor het eerst uitgereikt.

Jan van Galen en Harmen de Jong, winnaars van de Golfpersprijzen 2021. (Foto Bert van der Toorn)