Xavi Santos dos Cyrus: ,,Rory McIlroy heeft de beste swing die er bestaat.''
Xavi Santos dos Cyrus: ,,Rory McIlroy heeft de beste swing die er bestaat.''

Xavi Cyrus geeft prijzengeld aan goede doelen

‘Ik ben gedisciplineerd en positief’

Xavi Santos dos Cyrus, 15 jaar, wordt ondernemer als hij geen profgolfer wordt en is vernoemd naar de beste middenvelder van de wereld, vindt Xavi. Hij kan zijn ideeën over de wereld goed verwoorden en denkt graag na. Hij praat rustig en bedachtzaam. Xavi is een groot fan van Rory McIlroy, heeft als pro Jan Maarten Nijhoff en is blij met zijn Goyer Golf & Countryclub. Golfprofessional is mooi, maar een eigen bedrijf in de sport vindt Xavi een goed alternatief.


Een eigen bedrijf? Ja, ik houd van verantwoordelijkheid nemen. Als je een eigen bedrijf hebt, maak je je eigen keuzes. Het is fijn om initiatief te nemen. Ik ben iemand die graag zelf bepaalt wat ik doe.

Doe je dat met golf ook? Ja, ik neem mijn eigen beslissingen op basis van de juiste informatie. Ik kijk naar de afstand, de ligging van de bal en de richting waar de wind naar toe gaat om de club te bepalen die nodig is.

En, bestaat er een beste club? Dat is wel leuk dat je dat zegt. Ik heb een lievelingsclub, een ijzer 8. Daar sla ik heel goed mee, ik voel veel vertrouwen in mijn ijzer 8. Ik sla ongeveer honderdvijfenzestig, honderdzeventig meter. De laatste tijd merk ik dat ik ook veel plezier heb gekregen in het slaan van mijn houten 3 en houten 5.

Wie helpt je met je techniek? Jan Maarten Nijhof. Hij is mijn pro. We kunnen goed met elkaar opschieten en we lachen ook samen. Hij heeft me geholpen met de ballstriking van mijn houten 3, houten 5 en driver.

Hoe doe je dat? Veel dezelfde oefeningen trainen. Jan Maarten is een pro die je dingen laat uitzoeken en ontdekken. Hij laat mij erachter komen wat ik kan verbeteren. Zelf vind ik dat erg prettig. Mijn ballstriking gaat steeds beter, de ballen gaan rechter, ik krijg meer vertrouwen.

Wie is de beste golfer van de wereld? Zonder twijfel Rory McIlroy. Hij heeft de beste swing die er bestaat. Hij weet zich bijna altijd uit ongemakkelijke of moeilijke liggingen te redden waardoor de score niet op het spel staat. Ik denk dat geen enkele golfer hetzelfde kan.

Wat zijn belangrijke eigenschappen voor een golfer? Je moet ervan houden hard te werken, veel te trainen. Je moet goed alleen kunnen zijn. Een goede pro stopt er tijd in om in vorm te blijven. Alleen of met je pro. Ik ben gedisciplineerd, ik probeer zoveel mogelijk door te zetten en vooral positief en rustig te blijven.

‘Ik speelde met plastic clubjes 

toen we in de Pijp woonden’

Je vader is pro, is hij ook rustig? Ja, wij zijn allebei wel rustig. Mijn vader golfde al voordat ik geboren werd. Rond mijn derde jaar ging ik in de huiskamer golfen met de plastic clubjes die ik van mijn ouders had gekregen. Ik kan me er niet veel meer van herinneren, ik ben geboren in de Pijp. We zijn toen verhuisd naar IJburg. Het is heel fijn op IJburg, er wonen verschillende soorten mensen.

Wat zou je willen kopiëren van je vader als golfer, misschien zijn swing? Mijn vader heeft een kortere backswing dan ik. Ik denk waarschijnlijk dat ik de constantheid van de tee van hem wil overnemen. Ik heb gemerkt dat wanneer ik met mijn vader aan het golfen ben, hij veel meer schoten op de fairway krijgt dan ik.

Vind je het leuk dat je als golfer veel geld kan verdienen? Eigenlijk is dat voor mij geen reden om golfer te worden. Topsport is mooi om te doen en je moet natuurlijk wel geld verdienen. Als ik aan de top sta en ik verdien veel geld geef ik graag geld aan het Wereld Natuur Fonds en aan stichtingen die omkijken naar arme kinderen die honger lijden.

Je bent vernoemd naar Xavi Hernández, wie is hij? Dat vind ik wel een grappig verhaal. Mijn ouders keken op tv naar een voetbalwedstrijd en hoorde de naam Xavi vallen. Xavi Hernández was de beste Spaanse middenvelder die er zo’n beetje was en speelde toen bij Barcelona. Mijn ouders vonden het allebei een mooie naam. Toen ik geboren werd, noemden ze me Xavi.

Had je geen voetballer willen worden? Toen ik klein was dacht ik er wel aan. Ik hou wel erg van voetbal. Ik speel zelf bij FC IJburg. Dat is een hartstikke leuke club. Ik heb er veel vrienden met wie ik optrek. Sport is net als school, het sociale gedeelte is mooi omdat je veel mensen leert kennen. Golf is meer een sport voor mij omdat ik die alleen kan doen, op gevoel speel maar ook een sport die technisch is.

Naar wie zou jij je kinderen vernoemen? Als ik zou moeten kiezen, zou het voor een jongen waarschijnlijk Kobe Bryant of Cristiano Ronaldo zijn.

Waar droom je van? Voor Nederland uitkomen op de Olympische Spelen.

Hoe ziet je leven er over tien, vijftien jaar uit? Ik denk dat ik dan in de top honderd sta, minimaal één overwinning op de Tour heb gehaald. Ik denk dat ik een gelukkige familie om mij heen heb en een gelukkig gezin.

Wat is de mooiste hole op de Goyer Golf & Countryclub? Naar mijn mening is hole 18 de mooiste. Omdat je na een goed teeshot met de hole meegaat die afloopt langs de grote vijver met uitzicht op het clubhuis. Ja, ik vind het een prachtige hole, maak er graag een birdie als het lukt.

,,Rond mijn derde jaar ging ik in de huiskamer golfen met plastic clubjes.''