Bondscoach Maarten Lafeber (l) en Kiet van der Weele volgen de verrichtingen van Jerry Ji op PGA Catalunya.
Bondscoach Maarten Lafeber (l) en Kiet van der Weele volgen de verrichtingen van Jerry Ji op PGA Catalunya.

Girls maken verwachtingen geen moment waar

Oranje zevende in ELTK

De teams van Oranje hebben zich weer kunnen meten met de andere landen van Europa in het Europees Landen Team Kampioenschap (ELTK). De heren deden dat nog het beste. Zij reikten tot een zevende plaats.

De mannen van Oranje streken neer op PGA Catalunya in Spanje. Onder aanvoering van Nordin van Tilburg (-5) en Kiet van der Weele (-3) effende Oranje daar het pad naar de A-Flight, de groep van acht landen waarin werd gestreden om de Europese titel. Met acht onder kende Nederland hetzelfde resultaat als de Fransen, die vierde werden en Nederland vijfde. Frankrijk was ook meteen de eerste tegenstander in de matchplaystrijd. Het verlies maakte een einde aan de titelambities, en een volgende nederlaag tegen Oostenrijk veroordeelde Nederland tot de strijd om plaats zeven. Daarin werd Zweden verslagen na een spannende strijd.

Opmerkelijk: de titel ging naar Denemarken, dat slechts als zevende geplaatst was, terwijl Spanje (-17) en Zweden (-13) aanvankelijk oppermachtig waren. De Zweden werden dus zelfs achtste, de Spanjaarden eindigden als vierde.

Dames

De dames van Oranje reisden af naar de befaamde course van Royal County Down in Noord-Ierland. Die bracht de Nederlandse delegatie echter geen succes. In het veld van negentien eindigde Oranje na de twee strokeplayronden als veertiende, en dat betekende een plaats in de B-Flight. De zes Nederlandse speelsters kwamen – steeds met wegstrepen van het slechtste resultaat – tot een totaal van liefst 61 boven par. Daarover kon moeilijk tevredenheid zijn.In het matchplayschema voor de plaatsen negen tot en met zestien verloor Oranje van Duitsland en Slowakije om uiteindelijk de laatste pot tegen Oostenrijk winnend af te sluiten en zo als vijftiende te eindigen.

De Boys werden op de Furesø Golfklub in Denemarken achtste van de elf landen in de strokeplayfase. In de matchplaywedstrijden verloren de Boys vervolgens kansloos van achtereenvolgens Duitsland, Frankrijk en Denemarken om zo achtste te worden.

De Girls waren een speerpunt van de NGF in dit ELTK. Niet voor niets werden Anne-Sterre den Dunnen en Lauren Holmey ingezet bij de Girls in plaats van bij de dames. Het leverde uiteindelijk op twee fronten niets op. Op de Montado Golf in Portugal werden de Girls in strokeplay zevende van de zestienden landen en plaatsten zich zo nog wel voor de A-Flight. Daarin verloren ze achtereenvolgens van Spanje, Tsjechië en Portugal om als achtste en laatste te eindigen.