De baan van Houtrak met de fraaie achttiende hole en het clubhuis.
De baan van Houtrak met de fraaie achttiende hole en het clubhuis.

Drie dagen lang feest en golf rond 25-jarig bestaan

Pro-Am jubilerend Houtrak

Het is alweer een kwart eeuw geleden dat Golfclub Houtrak werd opgericht als afsplitsing van golfclub Spaarnwoude. In al die jaren is Houtrak een succesverhaal gebleken, in meerdere opzichten. De baan behoort tot de beste van Nederland, de club zelf eveneens. Daar wordt in augustus allemaal bij stilgestaan, onder andere met een grote Pro-Am.

Golfclub Houtrak beschouwt zichzelf als één van de ’best bewaarde geheimen van de regio Amsterdam en Haarlem’. De baan is een uitdagende Championship course, waar zowel de recreatieve golfer als de prestatiegolfer zich enorm thuis voelt. Door het slimme ontwerp van de baan heb je vanaf het royale terras van het clubhuis zicht op maar liefst zes holes, waaronder de zeer sterk geonduleerde green van de achttiende hole. De par-3 veertiende hole wordt alom geroemd als e´e´n van de mooiste golfholes van Nederland. Naast de schitterende wedstrijdbaan kent Houtrak nog tal van uitstekende oefenfaciliteiten.

Op die baan groeiden door de jaren heen uitstekende golfers op, die Houtrak de nodige sportieve successen bezorgden. De club werd meerdere keren landskampioen in de Hoofdklasse en veroverde zelfs de Europese titel. Alleen in de laatste vijf jaren al was Houtrak vaste deelnemer aan de kruisfinales, waarbij vier keer de finale werd gehaald. Dat leverde nóg twee landstitels op. Het prestatieve karakter van Houtrak wordt ook nog eens duidelijk door het ongekend hoge aantal single handicappers: liefst tweehonderd.

Pro-Am

Bij het jubileum van de club wordt onder andere stilgestaan met een grote Pro-Am, die liefst drie dagen in beslag neemt: van vrijdag 20 augustus tot en met zondag 22 augustus. Op vrijdag is de beurt aan de jeugd om samen met professionals te strijden om de titel. In het weekend komen de amateurs aan bod, waarbij drie amateurs samen met één professional de strijd aanbinden. Op zaterdag wordt de eerste ronde gespeeld, op zondag volgt de tweede ronde. De zaterdagavond wordt ingevuld met een groot jubileumfeest.

Het format van de Pro-Am is helder. Het gaat om een stableford wedstrijd over 36 holes, waarbij dus op elk van de twee dagen achttien holes worden gespeeld. Dat gebeurt middels een shotgun, met een start in de ochtend en een start in de middag. Voor de teamcompetitie tellen de beste drie stableford scores per hole van de vier spelers. Voor de professionals is er een individueel strokeplay klassement over twee dagen.

Tijdens de Pro-Am zijn er in de baan en op het complex tal van andere activiteiten voor deelnemers en publiek, zodat deelname en bezoek aan de Pro-Am een blijvende belevenis is. Zo zijn er onder andere: Beat The Pro, een Putting Game, een Chipping Game, een loterij en een Hole in One Challenge. Ook het lustrumfeest op zaterdagavond met feestband zal nog jaren in herinnering blijven.

Afbeelding