Het wrak van Woods' SUV laat zien hoe zwaar de klap was.
Het wrak van Woods' SUV laat zien hoe zwaar de klap was.

Kan Woods na ernstig ongeval wéér comeback maken?

Go Tiger!

Het openbare leven lag nog net niet stil, maar dat de hele programmering van nieuwszender CNN werd omgegooid, zegt voldoende over de grootsheid van Tiger Woods in de Verenigde Staten. Het zware auto-ongeluk dat de golflegende overkwam in de vroege ochtend hield de natie bezig.

Het was schrikken voor de golfliefhebbers wereldwijd, en dus ook in Nederland, op die dinsdag de 23e van februari. Het nieuws over de crash van Tiger Woods ging al snel via social media de wereld over, waarna nieuwszender CNN de voornaamste bron van informatie was over de toestand van Tiger. Het zag er op het eerste gezicht allemaal heel ernstig uit. Van de wagen waarin Tiger reed was niet veel meer over, en ook de mededeling dat hij uit het wrak moest worden gezaagd, beloofde weinig goeds.

Tiger was in Los Angeles voor The Genesis Invitational, een toernooi van de PGA Tour. Hij reed voor de gelegenheid in een zware SUV, een nagelnieuwe Genesis GV80, die hem door de organisatie van het toernooi beschikbaar was gesteld. Tiger was een paar dagen langer gebleven voor onder andere een fotoshoot met voormalig NBA-ster Dwyane Wade en acteur David Spade.

Maar die ochtend achtervolgde de pech Tiger Woods terwijl hij onderweg was op de Palos Verdes Drive, een weg die zich langs de kust slingert in Rancho Palos Verdes, een wijk van Los Angeles. In een eenzijdig ongeval raakte de golfer van de weg en sloeg met zijn auto verschillende keren over de kop, om vervolgens meters lager tot stilstand te komen. De wagen was volledig vernield, Tiger ernstig gewond. De golfer werd uit het wrak gezaagd en in allerijl naar het ziekenhuis vervoerd om daar een spoedoperatie te ondergaan.

Terug

De golfwereld hield de adem in. De vraag die op ieders lippen brandde, maar die bijna niemand durfde uit te spreken, was voor de hand liggend: gaat Tiger dit overleven? Het antwoord daarop kwam al vrij snel. De golflegende was buiten levensgevaar, maar wel ernstig gewond aan zijn benen. En dat leidde meteen weer de volgende vraag in: komt Tiger als golfer ooit nog terug op het hoogste niveau?

Het antwoord op die vraag is een stuk moeilijker te geven. Sterker, dat is op dit moment onmogelijk. Eerlijk is eerlijk; het ziet er niet goed uit. Maar we hebben het wel over Tiger Woods, de man die al eerder voor wonderen tekende. Wie drie jaar geleden had gezegd dat Tiger nog een groen jasje zou winnen, was onmiddellijk afgevoerd in een dwangbuis. Kortom, schrijf Tiger nooit af. Maar dat er opnieuw een miraculeus herstel nodig is, dat mag duidelijk zijn.

Als het ongeval van Woods iets heeft duidelijk gemaakt, dan is het wel de adoratie vanuit de golfwereld. We wisten dat Tiger mateloos populair was, kenden de impact die hij steevast maakt. Maar de steunbetuigingen aan Tiger kwamen dit keer écht uit alle hoeken van de wereld. En zeker niet alleen van golfers.

Rode polo’s

Het was mooi te zien hoe zijn collega’s Tiger een hart onder de riem staken in zowel het WGC Workday Championship als het Puerto Rico Open. In beide toernooien verschenen op de laatste dag spelers in de baan met zwarte broek en felrode polo; de combinatie die kenmerkend is voor Woods op de laatste dag van een toernooi. Rory McIlroy, Tommy Fleetwood, Patrick Reed, Tony Finau en vele anderen verschenen in het rood op de baan. Bryson DeChambeau speelde met een bal met de naam van Tiger erop, en er waren rode mondkapjes met een beterschapswens voor Tiger. In Puerto Rico liep de hele onderhoudsploeg in zwarte broek en rode polo.

Het ontging Tiger allemaal niet. Het eerbetoon raakte de golfer in zijn hart. ,,Het is moeilijk uit te leggen hoe ontroerd ik was toen ik de televisie aanzette en alle rode polo’s zag. Aan elke golfer en elke fan: jullie helpen me door deze moeilijke tijd heen’’, liet Tiger vanuit het ziekenhuis weten.

In het hospitaal was hij eerder geopereerd aan breuken in zijn rechterbeen en aan een verbrijzelde enkel. Dat zijn verwondingen zonder moeite het einde van een loopbaan kunnen betekenen. De komende maanden moeten uitwijzen hoe vastberaden Tiger is om wéér terug te keren op de golfbaan. Elke golfliefhebber zal hem steunen. Zo’n legendarische loopbaan mag immers niet zo eindigen. Daarom: Go Tiger!

Tiger Woods zoals we hem kennen: juichend na een zege. Maar wordt die in de Masters van 2019 de laatste in zijn loopbaan?
Eerbetoon op de driving range bij het WGC Workday Championship.
Eerbetoon door de groundsmen bij het Puerto Rico Open.