Cas de Vocht: ,,Mijn idool? Rory McIlroy. Punt. Hij heeft altijd een lach op zijn gezicht en heeft de mooiste swing van de hele PGA Tour.''
Cas de Vocht: ,,Mijn idool? Rory McIlroy. Punt. Hij heeft altijd een lach op zijn gezicht en heeft de mooiste swing van de hele PGA Tour.''

Cas de Vocht onderscheidt zich van Nederlandse golfers

‘Youtube is mijn leraar’

Hij is klein van stuk, gedreven, ingetogen. Met een ijzersterke geest. De 21-jarige golfer van Herkenbosch is serieus, sociaal en soms lastig, zegt hij zelf. De getalenteerde Cas de Vocht is met zijn uitstraling een bijzonderheid in de golfwereld. Van anderen trekt hij zich weinig aan. Onlangs speelde hij de Dutch Invitational in een regenbroek. Een coach heeft hij niet, hij is niet eerder benaderd of gevraagd. ,,Ik wil wel een oproep doen voor een serieuze coach’’, zegt Cas met een glimlach.

Wat moet die coach voor jou betekenen? Hij moet in ieder geval leven voor de sport, net als ik. Serieus en met veel passie. Toen ik begon met golf heb ik natuurlijk wel les gehad, maar daarna had ik geen coach of trainer speciaal voor mij. Ik ben misschien soms een beetje moeilijk, maar ik ben ook een leuke gezellige jongen waar goed mee te lachen valt. Ik heb een hele duidelijke mening en die laat ik horen.

Van wie leer je nu het meest? Youtube is mijn leraar. Ik kijk zorgvuldig in slow motion beelden van McIlroy. Ik bekijk de swing heel goed en boots alle bewegingen na. Sinds mijn veertiende jaar kopieer ik alles van Youtube. Mijn swing is de gekopieerde swing van McIlroy. Ik heb natuurlijk wel een paar eigen dingen, maar in principe is mijn swing de swing van Rory.

Van wie is de puttingstroke? Van Tiger Woods. Waanzinnig en gecontroleerd zoals hij putt. Ik bekijk alles wat hij doet, hoe hij de green leest, hoe hij stroket. Als je al die filmpjes op Youtube analyseert, weet je hoe je moet putten. De chip, die overigens niet mijn beste slag is, heb ik bestudeerd van Phil Mickelson. Vooral gekeken naar hoe hij de loft van de club gebruikt. Op de een of andere manier ben ik met chippen toch nog onzeker en zal ik hem beter moeten bestuderen voor mijn zelfvertrouwen.

Kan je wel met een coach spelen als Youtube jouw leraar is? Ja hoor, naar Youtube kijken is voor iedereen goed, maar met een coach optrekken waar je een klik mee hebt, lijkt me ook echt fijn. Dat je dingen overlegt en bespreekt. Ik ben misschien niet de makkelijkste, maar de coach is de baas, vind ik. Ik zal me neerleggen bij de coach als hij zegt: ,,Het is nu goed zo.’’

Kan je tegen je verlies? Nee. Ik wil altijd winnen. Er zijn perioden geweest dat ik er niet tegen kon als dingen niet goed lukten in een rondje. Ik heb wel een paar clubjes gebroken.

En in een wedstrijd? Dan ben ik geconcentreerd en kalm en trek ik me van niemand wat aan. Ik doe lekker mijn eigen ding. Ik zie niemand, heb oogkleppen op. Ik ben alleen maar bezig met golf. Ik weet dat ik heel anders ben dan alle golfers in Nederland en onderscheid me echt van de rest. Mentaal ben ik heel sterk. Ik denk dat de golfwereld veel respect heeft voor jongens zoals ik.

Hoe zie jij je toekomst? Hier heb ik geen duidelijk antwoord op, ik kijk altijd met een open mind naar mijn toekomst en werk hard om later goed te kunnen leven. Nu maak ik eerst mijn opleiding af. Ik vind studie niet belangrijk want wat ik leer op school breng ik niet altijd in de praktijk. Alles wat je leert later komt uit ervaring.

Hoe is jouw putten? Putten is amazing. Ik weet alles van de putts van Tiger Woods. Ik sta uren op de putting green. Lijnen lezen, strokes maken. Ik vind het ook echt razend mooi en interessant. Ik lig plat op de green om te kijken naar de juiste lijn. Je moet lijnen kunnen lezen, anders kan je met een hole niks bereiken.

DeChambeau speelt met een verlengde putter, wat vind je daarvan? Iedereen moet de dingen doen die bij hem passen. Hij putt er goed mee, hij klemt de putter tegen zijn arm. Sommige mensen zeggen, zo’n putter hoort niet. Hij moet zich van niemand iets aantrekken. Voor hem is zijn lange putter belangrijk.

‘Er zijn veel te veel 

saaie golfers op de Tour’

Is DeChambeau een verrijking voor de golfsport? Absoluut. Ik ben heel blij dat zo iemand als DeChambeau meespeelt op de Tour. Hij heeft overal lak aan. Er zijn veel te veel saaie golfers in de golfwereld, op de Tour. DeChambeau maakt het golf leuk en interessant, iedereen heeft wel een mening over hem. Dat hij teveel spieren heeft en alleen maar op kracht slaat.

Heb jij ook overal lak aan? Als ik speel sowieso. Ik wil opperste concentratie. Dan kan je je niet bezighouden met andere mensen of dingen die op dat moment gebeuren. Hoe meer toeschouwers, hoe beter ik speel.

Speel je vaak alleen of met je vader? Mijn vader golft ook heel graag. We spelen samen, laatst speelden we the Dutch Invitational. Maar mijn vader is absoluut niet mijn coach. Hij vindt het hartstikke leuk dat ik zo veel plezier beleef aan de sport, net als mijn moeder dat ook vindt.
Speel je met vrienden? Golf is een pracht sport en ik hoop nog veel te bereiken. Ik ben fanatiek maar speel ook graag met vrienden Ralph, Bram, Floris en Cyrill op mijn club Herkenbosch. Dat vind ik geweldig van golf. Met je vrienden spelen, lachen. Maar ook serieus zijn in de baan. Cyryll heeft handicap 2 en wij trekken ons aan elkaar op. Daarna chillen met een biertje. Ik geef mijn vrienden les. Ik probeer ze zo goed mogelijk te helpen. Ralph is van handicap 54 naar handicap 13 gegaan. Hij is erg talentvol, dat is mooi om te zien.

Dus eigenlijk ben jij zelf de trainer? Haha, ja, ik vind het leuk om mijn vrienden golf te leren. Nu wil ik voor mezelf nog een trainer, coach. Zal ik een oproepje doen? Ik zoek een trainer die bij me past en die een hele goeie klik met me heeft maar ook moet weten dat ik een duidelijke eigen mening heb en dat ik niet altijd even makkelijk ben.

Wie mijn idool is? Rory McIlroy. Punt. Hij heeft altijd een lach op zijn gezicht en heeft de mooiste swing van de hele PGA Tour.

Wat is de mooiste golfbaan? Herkenbosch, by far. Vooral hole 13. Een korte par 4 van 280 meter met vier bunkers en water. Je slaat hem op de green. Standaard een birdie hole, maar je kan er ook met een dubbel bougie vanaf komen. Er is nog een baan die ik de allermooiste vind en dat is La Galiana in Spanje. Prachtige baan met enorme hoogteverschillen. Je verdwijnt in de golfbaan en de holes in de bergen zijn vaak nog een beetje koud als je begint.

Heb je een sponsor? FuelYourBody sponsort mij met sportmaaltijden van topkwaliteit. Zo blijf ik gezond en krijg ik alle belangrijke voedingsstoffen binnen die een sporter nodig heeft.

Eet je alleen sportmaaltijden? Haha, nee hoor. Mijn lievelingseten is andijviestamppot. De moeder van mijn golfvriend Bram kan dat heerlijk klaarmaken.

Cas de Vocht (r) als winnaar van de Invitational Cup.