Alfredo Garcia-Heredia jubelt als winnaar van de B-NL Challenge.
Alfredo Garcia-Heredia jubelt als winnaar van de B-NL Challenge. (Foto: golfsupport.nl/Bert van der Toorn)

Spanjaard Garcia-Heredia wint na zinderende play-off

Prachtig slot B-NL Challenge

De terugkeer van de Challenge Tour in Nederland leverde een uitstekend toernooi op, met een zinderend slot en een mooie winnaar. De Spanjaard Alfredo Garcia-Heredia viert later dit jaar zijn veertigste verjaardag, maar heeft dan wel mooi een titel achter zijn naam: winnaar van de – eerste – B-NL Challenge.

Op de als altijd geweldige course van The Dutch ontvouwde zich een slotdag met een geweldige ontknoping. Alfredo Garcia-Heredia, Michael Hoey en Marcus Helligkilde deden al volop mee om de titel, maar met een prachtige slotronde 65 voegde ook de IJslander Haraldur Magnus zich daar nog bij. Zijn birdie op de achttiende betekende dat hij zich ook verzekerde van een plaats in de play-off.

Daarin bleef het lang enorm spannend. De ervaren Hoey viel als eerste af, Magnus volgde op de derde hole. Maar Garcia-Heredia en de jonge Deen Helligkilde hielden het lang vol. Pas op de zevende hole van de play-off kwam er licht tussen beide kemphanen en was het de Spanjaard die de zege voor zich opeiste. Even zuur voor Helligkilde, maar hij bewees drie weken later in het Dutch Open al dat hij alle kwaliteiten heeft om het ver te schoppen. De Deen speelde op Bernardus drie geweldige rondjes en startte zelfs in de laatste flight op zondag met Kristoffer Broberg.

Herfst

Die vooruitzichten heeft Garcia-Heredia allemaal niet. Sterker, de Spanjaard zit al in de herfst van zijn loopbaan. Hij werd al pro in 2005, speelde zelfs eerder al eens op de Tour in 2002, maar won nog nooit. Tot nu. En dat maakte toch ook op Garcia-Heredia zelf behoorlijk wat indruk. ,,Het was een lange dag, maar nu ik hier met de trofee sta, zou ik dit elke dag willen doen’’, verzuchtte de winnaar, die nog wel een kanttekening had bij zijn putts. ,,Ik raak de ballen beter als ik een putt moet holen om in de play-off te blijven dan wanneer die voor de winst is. Ik snap dat zelf ook niet, maar die laatste op de par 3 zat er goed in en daardoor sta ik nu hier.’’

Garcia-Heredia had al drie noteringen in de top vijf achter zijn naam voor hij naar Spijk kwam. Het succes op The Dutch kwam daarom niet helemaal onverwacht voor hem. ,,Ik wist dat dit moment ergens dit seizoen zou komen. Ik speel het hele jaar al goed en sta steeds hoog op het leaderboard. Ook hier speelde ik goed, en ik vond dit ook nog eens een geweldige golfcourse. Het was gewoon een goede week voor me.’’

Beste Nederlanders op The Dutch waren Daan Huizing en amateur Kiet van der Weele, die allebei de course natuurlijk goed kennen. Huizing ging als beste landgenoot de laatste ronde in, maar Van der Weele nestelde zich door een eagle op de achttiende nog naast hem op plaats zeventien, met een totaal van vier onder par. Van der Weele sloeg in dezelfde ronde zelfs nóg een eagle, en wel op de par-5 zesde hole.