Frederik Schott, trotse winnaar van het eerste Gelpenberg Open.
Frederik Schott, trotse winnaar van het eerste Gelpenberg Open. (Foto: golfsupport.nl/Bert van der Toorn)

Duitser Schott wint Gelpenberg Open

Het duurde een jaartje langer dan gedacht, maar golfbaan De Gelpenberg heeft uiteindelijk dan toch het eerste Gelpenberg Open kunnen houden, een toernooi voor de ambitieuze professionals van de Pro Golf Tour. De Duitser Frederik Schott kwam als beste uit de bus. Dario Antonisse eindigde op een knappe vierde plaats als beste Nederlandse amateur.

Het FaberExposize Gelpenberg Open was al het voorlaatste toernooi uit het seizoen van de Pro Golf Tour, waarvoor alleen nog de finale resteert. Dat is het Castanea Resort Championship, dat begin oktober wordt gehouden in het Duitse Adendorf. Daar worden uiteindelijk de felbegeerde kaarten verdeeld voor de Challenge Tour, waarvoor in principe de bovenste vijf van de ranking in aanmerking komen.

Frederik Schott maakt daar ook nog kans op, al moet hij dan in Adendorf iets buitengewoons presteren. Eigenlijk deed de Duitser dat ook al op de Gelpenberg, want het was pas zijn eerste toernooi dit seizoen op de Pro Golf Tour. Na rondjes 65 en 69 ging hij als leider de laatste dag in. Daar bleek vooral Tomas Gouveia een geduchte rivaal. De Portugees was zelfs vijf onder na zeventien holes, waardoor de twee exact gelijk aan de achttiende begonnen. De par van Schott bleek voldoende voor de winst omdat Gouveia daar een bogey produceerde. Schott zegevierde uiteindelijk met tien onder par, Gouveia volgde op een slag. Dario Antonisse werd vierde met zes onder, een slag achter de Zwitser Felix Schulz.

Overstap

Antonisse legde, zo bleek later, met die prestatie de basis voor zijn wildcard voor het Dutch Open, nadat hij eerder ook al de Twente Cup op zijn naam schreef. Op de Gelpenberg was hij tevreden met zijn verrichtingen. ,,Ik ben er klaar voor om komend jaar de overstap naar de professionals te maken’’, stelde hij na afloop. Antonisse speelde pas zijn eerste wedstrijd op de Pro Golf Tour. ,,Het grote verschil met de topamateurs is dat iedere speler hier veel meer met zichzelf bezig is.’’

Zowel toernooiwinnaar Frederik Schott als Dario Antonisse was zeer te spreken over de organisatie en de course van De Gelpenberg. ,,De baan was in supergoede conditie’’, verwoordde Antonisse de mening van de andere spelers. ,,Het is een heel strategische baan, die heel goed gebouwd is.’’

De kans is groot dat er een vervolg komt op het Gelpenberg Open. Zowel Simon Bowler, toernooidirecteur van de Pro Golf Tour, als Matthias Roth van hoofdsponsor FaberExposize zinspeelde daar al op. Beide roemden de perfecte organisatie. En bij de Gelpenberg willen ze niets liever dan een herhaling na de eerste succesvolle editie.