Martijn & Jan Kees

Beste Martijn,

’De herfst zal schitterend zijn’ is de titel van een boek van Jan Siemerink. Het is misschien niet altijd het geval, maar tot de komst van de Goedheiligman is het weer vaak goed genoeg om te golfen.

Vanwege vochtig weer en (dus) nattere banen heb je soms wat minder afstand van de tee. Is dat een bezwaar? Een beetje.

Het geeft echter weer eens aan hoe nuttig is om je korte spel aan te scherpen. Beter chippen, scherpere bunkerslagen en strakkere putts - het helpt je om dat gebrek aan lengte ruimschoots te compenseren. De onvolprezen Tom O’Mahoney, de swing goeroe van Nederland, riep dat jaren geleden al. Niet alleen voor senioren, maar voor alle golfers is het beter om meer op het korte spel te vertrouwen dan op drives die nog wel eens de nare gewoonte hebben om van hun lijn af te wijken.

Maar het is net als met de goede voornemens rond Nieuwjaar. Elk seizoen nemen duizenden golfers zich voor om nu eens echt aan het korte spel te werken. Maar de driving range lonkt.

En jij? Hoe zit het met korte spel? Doe je er wel genoeg aan?

Groet,

Jan Kees

Hi Jan Kees,

Oei, wat een gewetensvraag... De verleiding om deze beantwoorden met de wedervraag 'wat is genoeg?', is groot maar ook flauw, want het antwoord weet ik echt wel. Zelf doe ik er zéker te weinig aan. Al kan ik daar als (zwakke) verdediging bij zeggen dat ik aan álle onderdelen van het spel te weinig doe...

Trainen. Ik heb er nog net geen broertje dood aan, maar echt veel plezier haal ik er niet uit. Als ik de topspelers – amateurs en pro's – soms uren en uren op de chipping- of puttinggreen zie staan, dan weet ik niet alleen waarom zij wel beter worden en ik niet, ik heb er vooral ook veel respect voor dat ze zó lang met hetzelfde bezig kunnen zijn zonder het zat te worden.

Hoe hou je trainen leuk? Ik denk dat als je die vraag voor jezelf beantwoord hebt, je veel makkelijker aan het werk gaat. Voor mij betekent het dat als ik ga trainen ik minimaal een muziekje opzet, maar liever nog verwerk ik spelvormen in mijn trainingen. Idealiter doe je dat samen met iemand anders: een wedstrijdje wie het eerst tien keer het bordje op vijftig meter heeft geraakt, en je ben zo een half uur met deze finesseslag in de weer. Een puttingcontest over de hele oefengreen, en voor je het weet is er een uur voorbij. 

Samen trainen als sleutel tot werken aan je spel. Zie ik je binnenkort op de oefengreen?

Martijn