Négen Nederlanders…!

Ongekende tijden op Bernardus. Liefst negen Nederlanders haalden het weekend van het Dutch Open.En ze presteerden ook nog eens naar behoren. Even het spotlicht op de spelers die de cut overleefden en nog niet elders in dit magazine aan bod kwamen.

27. Sven Maurits -8

Sven Maurits kwam pas laat in het toernooi na zijn overwinning in het Nationaal Open. Dat weerhield de golfer uit Meppel er niet van een uitstekende prestatie te leveren. Na de eerste dag was hij zelfs de beste Nederlander, met een score van vier onder. Dat werd zelfs zeven onder na de tweede ronde, waarmee een sensatie in de lucht hing. Daty kon Sven Maurits uiteindelijk niet waarmaken. Een mindere derde ronde, waarin hij een slag inleverde, wierp hem wat terug. Maar met twee slagen winst op zondag speelde Maurits zich toch naar een totaal van acht onder de baan, en dat zal meer zijn dan waarop hij ooit zelf gerekend had. Twee jaar terug op The International haalde hij voor het eerst in vijf optredens het weekend en eindigde hij op plus zes. Op Bernardus verbaasde Sven Maurits daarom in alle opzichten.

38. Rowin Caron -6

Buiten het blikveld van de meeste Nederlandse golfliefhebbers timmert Rowin Caron rustig aan de weg in de PGA Tour Latinoamérica. Op Bernardus toonde hij aan daadwerkelijk beter te zijn geworden. Caron was heel steady en noteerde zelfs vier ronden onder par. Datkonden niet veel spelers hem nazeggen. Met drie rondjes 71 en een ronde 69 eindigde Caron – op De Kennemer nog eens winnaar van de Robbie van Erven Dorens Trofee voor de beste amateur – op een uitstekende klassering.

38. Philip Bootsma -6

Net zo steady als Caron was ook Philip Bootsma. De Landsmeerder staat daar ook wel een beetje om bekend: weinig fouten, regelmatig een birdie. Dan kan het hard gaan. Bootsma zal wel met weinig plezier terugdenken aan de eerste hole van Bernardus. Op het oog niet de moeilijkste openingshole, maar Bootsma liet er vier keer een bogey noteren. Toch kwam hij geen enkele ronde boven par. Met 69-70-71-72 kwam de oud-speler van Houtrak tot een prachtig eindresultaat.

50. Mike Toorop -4

Mike Toorop had zijn eindscore al bereikt na twee dagen. Op donderdag en vrijdag leverde de jonge Noord-Hollander een kaart in met 69 slagen. Ruim voldoende om de cut te halen, maar Toorop slaagde er in het weekend niet in verder te zakken in zijn score. Twee rondjes level par hielden hem op vier onder. Prima prestatie, maar Toorop kennende baalde hij enorm van de twee dubbel bogeys in zijn slotronde.

76. Koen Kouwenaar +9

Dat Koen Kouwenaar er in het weekend nog bij was, is op zich al een prestatie van formaat. Het Brabantse talent, de revelatie van het KLM Open op The International, kampte dit jaar met blessures en was eigenlijk pas net hersteld voor het Dutch Open. Haalde de cut door er in ronde twee álles uit te persen met vijf birdies en een eagle voor een totaal van min twee, waarmee hij net aan de goede kant van de cutlijn bleef. In het weekend was de pijp leeg bij Kouwenaar. Dat we meer van hem gaan horen, staat vast.