Martijn & Jan Kees

Hey Martijn

Is de Ryder Cup nog wel fair, als het ene team voor de helft uit door de captain aangewezen spelers bestaat en het andere voor slechts een kwart? Steve Stricker, de man die Team USA aanvoert heeft dus zes wildcards. Hij kan tot half september kijken wie er in vorm is - of juist niet.

Ik zeg: eens maar nooit meer. Vanaf Rome 2023 moeten beide teams een gelijk aantal aanwijsplekken hebben.

Nu we negen maanden geen Majors hebben, is de Ryder Cup in feite het laatste brandende kaarsje op het altaar van de golfliefhebber voor de lange winter zijn intrede doet. Is het voor jou daarom nog meer een match om je op te verheugen? Of begint ook de Ryder Cup meer en meer een opgeklopt media event te worden? Je gaat kijken - daar twijfel ik geen moment aan. Maar is dat met net zoveel passie als pakweg een jaar of tien geleden?

Groet,

Jan Kees

Hi Jan Kees,

De Ryder Cup... Zal ik je eens wat bekennen? Ik heb de jarenlange 'voorpret' nooit zo goed begrepen. Of, nou ja, dat zeg ik niet goed, ik begrijp de voorpret wel, maar zelf word ik er nooit zo door gegrepen. Zoals je weet maak ik samen met Jeroen van Leeuwen ook De Golfpodcast (luistertip!) en mijn collega is altijd helemaal vol van de tweejaarlijkse wedstrijd en begint het liefst al over de volgende ontmoeting vanaf een week na de vorige editie. Ik vind het een mooie wedstrijd hoor, begrijp me niet verkeerd, en ga er ook zeker uitgebreid voor zitten, maar de langdurige opwinding vooraf heb ik niet.

Grappig is wel dat Jeroen in die uitzending een item heeft bedacht waarbij ik als Captain Europe mijn team moet samenstellen en elke keer ben ik weer blij dat Europa maar een paar wildcards te vergeven heeft en vooral moet spelen met de spelers die zich gekwalificeerd hebben. Natúúrlijk heeft Amerika een voordeel door zoveel spelers te mogen kiezen die nu in vorm zijn, maar aan de andere kant kan je er vergif op innemen dat de plekken toch eerder toebedeeld worden aan spelers die in het verleden van (grote) waarde bleken, dan aan jonge honden die nu in vorm zijn maar zich net niet wisten te plaatsen. Ervaring telt in de Ryder Cup dubbel zwaar.

Dus ja, volgende keer weer gewoon evenveel aanwijsplaatsen. Of de hele kwalificatie loslaten en het beide teams volledig selecteren op basis van actuele vorm. Is ook een optie. Al betekent dat natuurlijk direct dat een deel van dat lange voorprettraject wegvalt. Idee?

Martijn