De negende op Bernardus is één van de vele fraaie holes.
De negende op Bernardus is één van de vele fraaie holes.

Bernardus, een jonge topbaan

Bernardus is de nieuwe locatie van het Dutch Open. Eigenlijk zou de baan bij het Brabantse Cromvoirt dat al vorig jaar zijn, maar corona gooide ook dat debuut in de war. Nu dus wel de Europese top op die nieuwe baan in het Brabantse land. Dat die status al zó snel na de opening in het najaar van 2018 wordt bereikt, is veelzeggend over de kwaliteit en de ambities van de nieuwe parel in de Nederlandse golfwereld.

Bernardus is een project uit de koker van Robert van der Wallen. De man die honderden miljoenen opstreek met de verkoop van zijn bedrijf Brand Loyalty aan de Amerikaanse branchegenoot Alliance Data Systems zag aanvankelijk niets in het laten bouwen van een golfcourse, maar een bezoekje aan het stuk grond bij Cromvoirt deed hem van gedachten veranderen.

,,Die golfcourse kwam er dus’’, vertelt general manager Sabine Riezebos. ,,Maar wel in de stijl die past bij Robert van der Wallen. Anders dan anders dus, echt op zijn manier.’’

Dat uit zich op verschillende manieren. Bernardus is een high-end golfclub, zoals dat zo mooi heet. Kortom, luxe overal waar je kijkt. Er is niet bezuinigd op materialen en voorzieningen. Alles is in topkwaliteit aanwezig. Maar Bernardus wijkt in één ding af van andere topbanen als The Dutch, The International en De Lage Vuursche. Deze baan drijft niet op lidmaatschappen van vele tienduizenden euro’s, en is niet exclusief voor een select gezelschap.

Faciliteiten

,,Op Bernardus word je lid voor een dag’’, stelt Riezebos. ,,Met alles wat daarbij hoort. Wie ons bezoekt, mag alle faciliteiten gebruiken. Van de golfcourse tot de sauna, van de tennisbaan tot de gym. Net zoals je dat mag als je lid bent bij club.’’ Dat geldt ook voor het spelen op de baan. In de fee is dat niet beperkt tot slechts één rondje. ,,Wie meer wil spelen dan achttien holes mag dat absoluut.’’ Lachend: ,,We hadden laatst al iemand die 45 holes afwerkte. Als je dat bij daglicht kunt doen, houden wij niemand tegen.’’

De course is een ontwerp van de bekende architect Kyle Phillips. De Amerikaan bouwde al tal van andere fameuze golfbanen, zoals Kingsbarns, Golf de Morfontaine bij Parijs, Yas Links in Abu Dhabi en ook De Lage Vuursche.

In Brabant legde Phillips weer een waar meesterwerkje neer. Bernardus is vanaf de eerste tot en met de achttiende hole indrukwekkend. Goede holes, waar je serieus moet nadenken vanaf de tee om de soms subtiele, maar vaak ook dreigend aanwezige hindernissen te vermijden. Als ondergrond koos Phillips voor rootzwenkgras, en dat is werkelijk een plezier om van te spelen. Net als zo vaak in het buitenland ligt je bal fijn óp het gras, in plaats van zoals gebruikelijk in Nederland tússen het gras op de klei. De greens zijn riant en goed. Juist in de tijd van het Dutch Open ziet de baan er visueel ook nog eens fraai uit, met alle bloeiende heide. Het wordt straks genieten in Brabant; voor de spelers van de European Tour én voor de toeschouwers.

Afbeelding