Joost Luiuten: ,,Fijn weer eens te spelen met een lijf dat niet tegensputtert.''
Joost Luiuten: ,,Fijn weer eens te spelen met een lijf dat niet tegensputtert.'' (Foto: golfsupport.nl)

‘Lichaam is weer klaar voor topgolf’

Joost Luiten

Leeftijd:                                  35

Toernooien 2021:                 16

Missed cut:                                 4

Verdiensten 2021:                 226.839

Race to Dubai:                  83

OWGR:                                  206

Zeges European Tour: 6

* Na Czech Masters


Wat kun je nog melden over Joost Luiten en het Dutch Open dat de Nederlandse golfliefhebbers nog niet weten? Eigenlijk gewoon vrij weinig. Luiten is gewoon de beste Nederlandse golfer aller tijden, mede dankzij twee overwinningen in het eigen Open. En na de fysieke malheur die hem dit seizoen trof is de Bleiswijker misschien wel klaar voor een derde keer.

Aan de baankennis kan het in ieder geval niet liggen. Luiten heeft zich al enige tijd geleden verbonden aan Bernardus, waarvan de naam ook op zijn visors prijkt. De course bij Cromvoirt mag derhalve geen geheimen meer hebben voor Luiten, die daarmee in dezelfde situatie zit als bij het eerste Open op The Dutch. Ook daar kende hij als één van de weinigen de baan als zijn broekzak, en we weten allemaal nog wel hoe mooi de zege was die hij daar boekte.

Maar het zijn ook niet de golfbanen die in dit seizoen de grootste tegenstanders zijn van Joost Luiten. Dat is vooral zijn eigen lijf. Eerst was er op de Canarische Eilanden al een plotseling probleem met zijn darmen, waardoor Luiten zelfs halsoverkop per privéjet het eiland moest verlaten om te ontkomen aan een overijverige chirurg, die de Nederlander maar wat graag wilde opereren. Luiten snelde naar huis, waar rust uiteindelijk een afdoende medicijn bleek.

Niet verstandig

Nadien kondigden zich nieuwe problemen aan, waarna Luiten al vrij snel een conclusie trok. ,,Na die twee weken gedwongen rust vanwege mijn darmproblemen ben ik weer hard gaan trainen, en dat is achteraf waarschijnlijk niet verstandig geweest.’’ Het lijf was even ‘op’, stelde hij vast, om vervolgens opnieuw even de stekker uit het seizoen te trekken.

Vier weken later keerde Luiten terug op de Tour, tijdens de Czech Masters op de baan van Albatross bij Praag. Na vier rondjes vond Luiten zichzelf terug op de twaalfde plaats en kon hij de conclusie trekken dat de vier weken rust hem goed hadden gedaan en dat hij ook meteen goed kon presteren. ,,In mijn eerste toernooi in vier weken twaalfde worden is gewoon een goede prestatie. Ik speelde heel solide maar maakte in iedere ronde net één of twee foutjes te veel om een kans te maken op de overwinning’’, oordeelde Luiten zelf.

Hij tankte er dubbel vertrouwen mee: in zijn lijf én in zijn spel. ,,Mijn spel geeft absoluut vertrouwen voor de komende toernooien, het Italiaans Open, BMW PGA en het Dutch Open op Bernardus. Ik heb er veel zin in en heb ook het vertrouwen dat er goede resultaten aan zitten te komen nu het lichaam weer gereed is voor topgolf.’’